Dostupni linkovi

Podgorica: Protesti se nastavljaju, raspleta još nema


Okupljanje ispred šatora DF-a, Podgorica, 7. oktobar 2015.
Okupljanje ispred šatora DF-a, Podgorica, 7. oktobar 2015.

U srijedu ujutro je istekao rok koji su gradske službe Podgorice postavili organizatorima protesta ispred zgrade crnogorske skupštine da uklone binu i mobilijar. Iako ujutru nije bilo nikoga iz komunalne policije da bilo šta saopšti demonstrantima, kasno popodne su se oglasili da će „preduzeti dalje mjere i radnje u cilju sprovođenja izdatog rješenja i tražiti asistenciju pripadnika Uprave policije“.

Ipak jedanaesti dan protesta nije donio rasplet koji je bio nagoviješten upozorenjem komunalne policije glavnog grada da su organizatori dužni da do srijede ujutro sklone binu i šatore, koji se nalazi ispred zdanja crnogorskog Parlamenta i na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Sa bine na kojoj je stajalo 15 poslanika i funkcionera Demokratskog fronta okupljenima se najprije obratio lider Nove Andrija Mandić.

Protest u Podgorici, 7. oktobar 2015.
Protest u Podgorici, 7. oktobar 2015.

"Upravo je istekao rok i ultimatum koje je postavio gradonačelnik Podgorice. I pored svih prijetnji kako će se u 10.30 časova ovdje pojaviti i početi uklanjanje, nama ostavili rok da do 10.25 časova sami to završimo, vidite da nema nikoga. Moram vas podsjetiti na naš sinoćnji dogovor. Ovu binu i ove šatore najprije su pozvani da brane poslanici DF i oni će to uraditi", poručio je Mandić.

Nakon toga pojavila su se dva komunalna policajca ali su se poslije skandiranja i zvižduka, umjesto prema platou ispred Parlamanta, uputili ka zgradi Vladi.

“Očigledno da će oni danas konstatovati da mi nijesmo uklonili binu. Sljedeći korak bi bio da naprave rješenje kojim bi nas obavijestili da će doći da uklone binu, tada i tada, uz asistenciju policije ako policija dozvoli asistenciju“, kazala je poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Tako je nastavljena pat pozicija i dodatna konfuzija oko toga u čijoj je nadležnosti da oslobodi glavnu gradsku saobraćajnicu za saobraćaj.

To što se ništa ne dešava, sudeći po izjavama predstavnika Fronta, posljedica je ozbiljnog nedostatka koordinacije i neusaglašenosti nadležnih gradskih službi i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako su dobila dva kontradiktorna rješenja: jedno od komunalne policije da će u srijedu ispred Skupštine biti omogućen saobraćaj,te drugo od MUP-a da zabrana saobraćaja u tom dijelu grada traje do 10. oktobra. To je saopštio Branko Radulović, jedan od lidera Fronta i potpredsjednik Parlamenta.

Branko Radulović
Branko Radulović

"Kod njih se ništa više ne zna. Jedan donosi jednu odluku, drugi donosi drugu, treći organ treću, peti petu... potpuni haos vlada u ovom režimu. Ne priznajemo nijedan dokumenat koji nije od vrha režima, pa neka ga on potpiše. Taj koji potpiše, koji ukida slobodu, koji ukida ljudska prava, ne bio ja u njegovoj koži", navodi Radulović.

Radulović je, potom, iznio zaključke sa jutrošnje sjednice predsjedništva Demokratskog fronta.

"Predsjedništvo i poslanički klub Demokratskog fronta kaže da je ovdje prekinut saobraćaj do ispunjenja ciljeva prelazne vlade", ističe Radulović.

Podsjetimo, podgorički gradonačelnik Slavoljub Migo Stijepović je u utorak, apelujući na organizatore da svoj protest ispred Skupštine presele u park preko puta, objelodanio da su gradske službe dobile veliki broj pritužbi građana na to što je glavna gradska saobraćajnica i dalje zatvorena, što se stvaraju ogromne gužve te remeti svakodnevni život Podgoričana.

Ipak, Iz Fronta su za srijedu uveče najavili uobičajeno okupljanje sa govorima na bini, a za četvrtak novi krug šetni po 14 crnogorskih gradova.

"Mi nastavljamo sjutra sa šetnjama po gradovima. Talas slobode širi se Crnom Gorom", kaže Andrija Mandić.

Skup je protekao mirno. Nije bilo uočljivo pojačano prisustvo policije. Uz manje ikonografije nego prethodnih dana, upadljiv je bio poster ispred bine nekadašnjeg lidera Liberalnog Saveza Slavka Perovića.

XS
SM
MD
LG