Dostupni linkovi

Kunduz: Obama najavio istragu napada. Povlače se “Lekari bez granica”


Avganistan, slika pogođene bolnice koju su objavili Lekari bez granica
Avganistan, slika pogođene bolnice koju su objavili Lekari bez granica

“Lekari bez granica”, međunarodna organizacija koja pruža medicinsku pomoć ugroženim područjima, povukla se iz mesta Kunduz na severu Avganistana, dan posle bombardovanja u kome je uništena bolnica i poginulo najmanje 19 osoba.

Kejt Stegeman, predstavnica za medije, izjavila je da svega nekoliko njihovihčlanova i dalje radi u drugim zdravstvenim objektima u Kunduzu, poprištu borbi avganistanskih snaga protiv talibanskih pobunjenika.

SAD pokreću istragu

Barak Obama
Barak Obama

U međuvremenu je predsednik SAD Barak Obama objavio da je Ministarstvo odbrane te zemlje pokrenulo punu istragu vazdušnih napada čija je posledica pogibija najmanje 19 osoba u avganistanskoj bolnici. Dok ih je najmanje 40 zadobilo ozbiljne povrede u udaru na bolnicu kojom je upravljalo osoblje iz organizacije “Lekari bez granica”.

Upućujući, kako je rekao, izraze najdubljeg saosećanja, Obama je podvukao da očekuje puno suočavanje sa činjenicama posle čega će biti moguće donošenje konačnog zaključka.

Iz Ujedinjenih nacija je poručeno da ukoliko sud utvrdi nameru vazdušnog napada na bolnicu to bi moglo biti tretirano kao ratni zločin.

“Ovaj događaj je krajnje tragičan, neoprostiv i možda čak i kriminalan”, rekao je Zeid Raad Al Husein, visoki komesar za ljudska prava UN.

Služba avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija objavila je da se komanda NATO angažovana u Avganistanu izvinila zbog napada na bolnicu. Tu informaciju, međutim, još nije potvrdila međunarodna koalicija.

Avganistanske vlasti tvrde da su se u trenutku napada u bolnici krili teroristi. Sedik Sediki, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da ih je u zgradi bilo 10-15, što su predstavnici talibana negirali. Oni su krivicu svalili na tamošnju obaveštajnu službu.

U trenutku bombardovanja, prema podacima organizacije “Lekari bez granica”, u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG