Dostupni linkovi

Sirijski rat Vladimira Putina


Ruski SU-24 Sukhoi avioni u bazi kod Latakije, 1. oktobar 2015.
Ruski SU-24 Sukhoi avioni u bazi kod Latakije, 1. oktobar 2015.

Pišu: Ljubov Čižova i Mark Krutov (Priredila Anamaria Ramač Furman)

Mnogobrojna svedočenja o masovnom prebacivanju ruskog naoružanja i vojnika u Siriju, koja su se pojavljivala u toku celog proteklog meseca, sada su i zvanično potvrđena. Ujutro 30. septembra Savet Ruske Federacije na zatvorenoj sednici razmotrio je i jednoglasno odobrio zahtev predsednika Vladimira Putina da se dozvoli upućivanje ruske vojske u Siriju.

Kako je izjavio portparol predsednikove administracije Sergej Ivanov, ranije se navodno sa sličnom molbom Putinu obratio i predsednik Sirije Bašar el Asad. U sredu tokom dana saznalo se za prve vazdušne udare ruskih vojnih aviona po predgrađu sirijskog grada Homsa, “kolevke sirijske revolucije”.

Događaji u vezi s ruskim vojnim učešćem u sirijskom ratu dobili su rasplet već nakon povratka ruskog predsednika Vladimira Putina iz Njujorka, gde je on dotakao sirijsku temu u svome govoru na jubilarnoj sednici Generalne skupštine UN-a i tokom razgovora s predsednikom SAD Barakom Obamom.

Prema jednoj verziji, zvanična dozvola Saveta Federacije o angažovanju ruske vojske u Siriji je rezultat određene saglasnosti Rusije i SAD, a prema drugoj – to, naprotiv, može da svedoči da dogovor nije postignut.

Pre nego što je Savet Federacije dozvolio Putinu da upotrebi vojsku u Siriji, Moskva je zvanično negirala mogućnost učešća ruske vojske u bilo kakvim ratnim dejstvima. Prema verziji Kremlja, bilo je predviđeno da tehniku koja je bila upućena u Siriju koristi isključivo sirijska armija.

U vazduhoplovnoj bazi u Latakiji koju je Rusija rekonstruisala, prema različitim procenama, može da bude i do nekoliko hiljada vojnika, a ruski vojnici su se tamo zvanično našli s namerom da pomognu svojim sirijskim kolegama oko korišćenja nove tehnike.

Da li će sada, nakon što je rusko učešće u sirijskom konfliktu postalo očigledno, doći do nekih izmena?

Prema mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Goljca, čak i nakon odobrenja Saveta Federacije, Putin će se ograničiti samo na demonstrativne vazdušne udare po pozicijama ISIS-a:

Goljc: Manje više jasno je da se radi o sprovođenju vojne operacije u Siriji. Video sam mnoge govore sovjetskih i ruskih lidera koji su bili pripremani poput vojne operacije. Ali ovo je, prema mom sećanju, bilo prvi put da je vojna operacija vremenski bila usaglašena sa nastupom lidera i realizovana je upravo zbog tog nastupa. Jasno je da je krajnji cilj raspoređivanja ruskih snaga u Siriji na taktičkom nivou bio postizanje susreta Putina s predsednikom Obamom, а na strateškom – izlazak ili barem privid da je Rusija izašla iz međunarodne izolacije zbog Ukrajine.

RSE: Koju vrstu vojne pomoći Rusija može da pošalje u Siriju i o kakvom obimu te pomoći možemo da govorimo?

Goljc: Ukoliko bi Rusija i imala neophodne resurse za obavljanje kopnenih operacija, u tom slučaju radilo bi se o desetinama hiljada vojnika, ali takva operacija bila bi osuđena na propast. Želeo bih da verujem da će rusko rukovodstvo imati dovoljno zdravog razuma da se tako nešto ne preduzima. Mislim da će Rusija krenuti stopama zemalja koje ulaze u koaliciju na čijem čelu su SAD, i ograničiće se vazdušnim udarima koji će uglavnom biti demonstrativnog karaktera. Za to ima dovoljno snaga, tamo se nalazi oko 30 aviona, uglavnom lovaca-bombardera i bombardera – a to je upravo ono oružje koje je neophodno za sprovođenje vazdušnih udara.
RSE: Ruski vojnici su se nalazili u Siriji i pre nego što je Savet Federacije izdao zvaničnu dozvolu za rusko vojno prisustvo u toj zemlji. Zbog čega je izdata ta dozvola i kako ona može da utiče na dalje zadatke ruskih vojnika u Siriji?
Goljc: Jedna stvar je kada obezbedite avione, upućujete tehniku i naoružanje i smeškajući se tvrdite da “vas u Siriji nema”, a potpuno je druga stvar kada vršite vazdušne udare. То su već direktne akcije, i očigledno je da je ruska vlast odlučila da sve ozvaniči dokumentima.
RSE: Možemo li da verujemo Putinovim rečima koji je s govornice UN-a izjavio da u Siriji neće biti kopnene operacije ruske vojske?
Goljc: Mislim da treba imati dovoljno razuma da se ne priprema i ne preduzima takva operacija. Druga stvar je to što, nakon pokretanja borbenih dejstava niko ne može da vam garantuje da će se sve završiti onako kako ste planirali. Moj omiljeni primer jeste Džon Kenedi. Šaljući američke savetnike i naoružanje u Vijetnam on svakako nije mislio da će se sve završiti krvoprolićem tolikih razmera.
RSE: А da li su ruski vojnici spremni da se suprotstave vojnicima ISIS-a u Siriji?
Goljc: Ako govorimo o vazdušnim operacijama, potpuno su spremni. Čak i ako se radi o operaciji širokih razmera. Pogledajmo scenario manevara vojne obuke pod nazivom “Centar-2015”, njihova pretpostavka bila je prilično jednostavna: jedna država zauzeta je od strane terorističkih jedinica, i ruske oružane snage izvršavaju operaciju uništenja ovih jedinica. Podsećam da je u manevrima “Centar-2015” učestvovalo 90 hiljada vojnika. Mislim da 100 hiljada vojnika jeste upravo ona količina ratno sposobnih jedinica kojima raspolaže Vladimir Vladimirovič Putin u ruskoj armiji.
U ratu u Siriji mogli bi da budu iskorišćeni najsavremeniji ruski avioni i helikopteri – to možemo da zaključimo po mnogobrojnim informacijama koje su se tokom septembra proširile po internetu.
MI-28N
MI-28N

Volonteri projekta InformNapalm koji na internetu traže dokaze o ruskoj vojnoj aktivnosti u Ukrajini i Siriji, u sredu su na profilu ruskog vojnika Petra Gordijenka u socijalnoj mreži “VKontakte” otkrili fotografije novog ruskog vojnog helikoptera Mi-28N s prefarbanim serijskim brojem i brojem na bočnoj strani helikoptera, koji je najverovatnije bio pripremljen za transfer u pravcu Sirije.

Prema informacijama sa profila, vojnik na fotografiji je na vojnoj službi u Krasnodarskom kraju, u gradu Krimsk, u vojnoj jedinici 75386. Kako ističu autori istrage, ova jedinica predstavlja najveći vojni aerodrom Krasnodarskog kraja, a ruska armija ga aktivno koristi za transfer letova vojno-transportnih aviona u Siriju.

Ako poredimo fotografiju iz socijalne mreže sa drugim snimcima Мi-28, vidi se da je na snimku iz Krimska na helikopteru prefarban broj na boku helikoptera (1), nedostaje serijski broj (2), prefarbana je oznaka na trupu levog motora (3). Da je helikopter Mi-28, ispred kojeg se fotografisao Petar Gordijenko, pripremljen za transfer može se zaključiti po tome što su s njega skinuti propeleri.

Prema specifikacijama ovog hlikoptera na sajtu “Helikopteri Rusije”, Mi-28N je “Noćni lovac” (prema kodifikaciji NATO-a to je Havoc) predviđen za otkrivanje i uništenje tenkova i druge oklopne tehnike kao i vazdušnih ciljeva male brzine i žive sile protivnika u uslovima aktivnog vatrenog otpora.

Zvaničnih podataka o ugovorima za isporuku ovih helikoptera iz Rusije u Siriju nema. Sredinom septembra libanski list “As-Safir” pozivajući se na svoje izvore u iranskoj armiji pisao je o tome da su se Rusija i Sirija dogovorile о isporuci 20 helikoptera “Мi-28N”. Kako ističe sajt newsru.co.il, Аs-Safir je izdanje koje podržava Bašara el Asada i koje je povezano s terorističkom organizacijom “Hezbolah” iz Libana. Prema podacima tog lista, Rusija koordiniše vojne isporuke u Siriju s glavnim saveznikom Damaska u regionu – Iranom.

Američko izdanje Stratfor i Foreign Policy saopštili su u septembru о učešću Rusije u modernizaciji vojne vazduhoplovne baze u sirijskom gradu Latakija i dopremanju najnovije vojne tehnike: tenkova Т-90, bombardera Su-24, lovaca Su-25 i Su-30, artiljerije i vojnog osoblja. Ako poverujemo istrazi koja se vrši po dostupnim izvorima na internetu, jedan deo tehnike i vojske se iz Rusije u Siriju dostavlja morskim putem, a drugi deo – vazdušnim. S obzirom da su evropske države i Turska zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske vojne avione, letovi se obavljaju preko teritorija Irana i Iraka.

U utorak su reporteri francuskog kanala TF1 na internetu postavili video koji je snimljen iz unutrašnjosti putničkog aviona tokom sletanja na aerodromu Latakija. Na njemu se takođe vide ruski Su-24 i transportni avion Аn-124.

Osnovna pribojavanja Zapada i SAD povodom ruskog učešća u sirijskom ratu u vezi su s objektima protiv kojih mogu biti usmerene ruske vazduhoplovne snage i armija.

Prema mišljenju mnogih zapadnih lidera, uključujući i predsednika SAD Baraka Obamu, Putin može da tvrdi da je njegov cilj borba s “Islamskom državom”, ali zapravo prava meta za rusku vojsku mogu biti sirijski pobunjenici s kojima se na kopnu bori Asadova armija u rejonu Latakije, poslednjem uporištu sirijske vlade u zemlji.

Udarci po pozicijama ISIS-a biće samo demonstrativni i odigraće ulogu “skretanja pažnje” svetskoj zajednici, dok će stvarni napori biti usmereni na suzbijanje sirijske opozicije na severozapadu zemlje i očuvanje vlasti Bašara el Asada.

XS
SM
MD
LG