Dostupni linkovi

U Prištini očekuju aktivniju ulogu Brisela oko sporazuma


Sa poslednjeg briselskog sastanka delegacija Srbijei Kosova
Sa poslednjeg briselskog sastanka delegacija Srbijei Kosova

Sprovođenje postignutih sporazuma između Prištine i Beograda zavisi od uloge EU u ovom procesu, kažu predstavnici institucija i civilnog društva. Inače, od postizanja prvog Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa 19. aprila 2013. dve strane su iznosile različite stavove o njegovoj implementaciji.

U svakom slučaju, tokom pregovora u Briselu, dve strane su dogovorile sporazume o priznanju univerzitetskih diploma, o povratku katastarskih kopija iz Srbije na Kosovo, te do onih sporazuma o slobodi kretanja, osiguranju vozila, pozivnom broju, energetici i Zajednici srpskih opština. Ovi sporazumi, međutim, nisu svi sprovedeni.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri u izjavi za RSE navodi da nije bilo pritiska i uslovljavanja EU naspram Srbije - sprovođenje većine sporazuma bi bilo samo simbolično.

"Uslovljavanje EU prema Srbiji - normalizacijom odnosa sa Kosovom - navedeno je i u poglavlju 35 koje je naknadno dodato Srbiji u sklopu pregovaranja za pristup EU. Tu se jasno navodi da se mora postići jedan sporazum koji je zakonski obavezujući za dve države, a kako bi proces normalizacije odnosa tekao dalje", kazao je Tahiri.

Što se tiče samih sporazuma, ona je optužila Beograd, posebno kada se radi o sporazumu o univerzitetskim diplomama koji se, premao njenim rečima, ne sprovodi iz političkih razloga.

U ovom procesu EU uslovljava i Kosovo, ali Tahiri dodaje da je Priština sprovela sve zahteve i da se sada očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Reciprocitet za tablice

Politički analitičar Artan Muhadžiri kaže da sprovođenje sporazuma u velikoj meri zavisi od EU, kao posrednika i garanta ovih sporazuma. U većini slučajeva je bilo problema prilikom sprovođenja, kaže on, ali zbog toga je pre svega kriv Beograd. Stoga je i potrebna jedna jasnija uloga EU, kako se ne bi odstupilo od ovog procesa, dodaje Muhadžiri.

"Jedina nada je da EU, konkretnije Nemačka, uslovi put Srbije pravim sprovođenjem sporazuma. Ako nema pritiska iz Brisela i od najsnažnijih država, onda će biti problema", kaže on.

Od postignutih sporazuma, nedavno je počelo sprovođenje onog o slobodi kretanja, ali vozila sa kosovskim 'RKS' registarskim tablicama, moraju da prilikom prelaska sa Kosova u Srbiju nabave probne tablice, čime su Kosovari izloženi dodatnim troškovima. To, međutim, ne važi za vozila koja iz Srbije ulaze na Kosovo.

Ministarka Edita Tahiri je najavila reciprocitet po ovom pitanju, ukoliko se srpska strana ne odustane od takve prakse.

Dvosmisleni sporazumi dvema stranama daju prostora ne samo za različite interpretacije, već i za različito sprovođenje tih sporazuma.

Analitičar Muhadžeri smatra da je to politika EU koju koristi u situacijama kada dve strane nisu u dobrim odnosima tokom pregovaranja.

Dijalog Prištine i Beograda treba da dovede do normalizacije odnosa dve zemlje, uključujući i rešavanje pitanje nestalih i integraciju srpske zajednice koja živi širom Kosova.

XS
SM
MD
LG