Dostupni linkovi

Preslagivanje političke scene u FBiH: Sve za vlast


Parlament FBiH, ilustrativna fotografija
Parlament FBiH, ilustrativna fotografija

Sve za vlast - tako bi se mogli opisati dogovori o novim koalicijama na nivou FBiH. Dojučerašnji ljuti protivnici sada su poželjni jedni drugima, iako nije jasno na kojim principima namjeravaju graditi zajednički nastup. Matematika je čini se i ovaj put presudila, a svako je dobio knedlu za progutati – SDA u vidu SBB, a HDZ BiH mogla bi zauzvrat u partnerstvo sa HDZ 1990.

Vlast u Federaciji BiH, nakon što je pala na prvom ozbiljnom zadatku EU – Zakonu o radu, s novim partnerima pokušava napraviti novu većinu. Baš kao što je napravljena i ranija postavka, i ova je počela da se gradi više na uslovljavanjima nego na ciljevima. Ruku je, međutim premalo, tačnije pretijesna većina u federalnom parlamentu isuviše je veliki rizik za najveće političke igrače u FBiH, što su SDA i HDZ BiH. Tako su na red došli i dojučerašnji ljuti protivnici – SDA je pozvala SBB da uđe u vlast. Predsjednik stranke Bakir Izetbegović kaže:

„Proširenje koalicije u smislu razgovora predsjednika HDZ-a, SNSD-a i SBB-a, koji bi, kako su rekli, dali jednu snažnu potporu, dvotrećinsku potporu stabilizaciji prilika u zemlji i reformskom kursu BIH, je sasvim dobro došla stvar."

Predsjednik SBB Fahrudin Radončić donedavno je svaku mogućnost ulaska u vlast sa SDA rezolutno odbijao.

„SBB uopšte ne razmišlje da bude ta anticivilizacijska zakrpa“ govorio je svojevremeno Radončić, a bio je i konkretniji kazavši da „sve što dolazi od Bakira Izetbegovića i SDA“ neće podržavati.

Nakon sastanka i malo ubjeđivanja sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, stavovi su se smekšali, a teške optužbe za kriminal na račun porodice Izetbegović koje su obilježila predizbornu kampanju danas su sudeći prema Radončićevim izjavama- prošlost.

“Mi Bošnjaci često kažemo stvari koje se u javnosti shvate bukvalno. Mi smo kao Bošnjaci, mislim na SDA, pristali da budemo u koaliciji sa strankom Radovana Karadžića koja je ubila 200 hiljada Bošnjaka, počinila genocid, raselila milion ljudi. BiH, ako želi da opstane to očigledno zahtjeva maksimalan kompromis svih, uključujući i mene i gospodina Izetbegovića i Čovića i ostalih i mislim da je u tom kontekstu trebamo svi polako razmišljati. “

Dok se protivnici posipaju pepelom, Čović tvdi kako je reformska agenda prioritet.

„Pokušati napraviti ovaj ekonomski, socijalni program, pustiti ga da ide pa će svi koji žele dobro BiH glasati za njega."

Ako SDA prihvati Radončićev SBB, onda će i Čovićev HDZ za koalicionog partnera morati prihvatiti HDZ 1990, s kojim su se razišli u ne baš prijateljskim odnosima i sa bitno različitim stavovima oko toga šta su prioriteti. Svako je dobio svoju gorku pilulu, a građani su prevareni, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović, izražavajući sumnju u to i kakvi bi se politički apetiti mogli otvoriti.

„Ne mogu antireformske snage provoditi reformske zakone. Kombinatorika s kojom se operiše u ovoj političkoj igranci bez kraja, da neke male stranke koje su podmladak ili su umirale u zagrljaju SDA budu dio te većine. Ta prekompozicija može ići u tom nivou da stožer promjena na nivou Federacije mogu da budu isključivo SBB i HDZ BiH koje bi imale svoje većine i gdje SDA ne bi mogla da ih preglasa u izvršnoj vlasti. U parlamentu je već neka druga priča, a u svakom slučaju to podrazumijeva i ulazak SNSD.“

Šta se drastično promijenilo nije jasno ni onima koji pomno prate političku scenu BiH. Novinarka magazina Start BiH Rubina Čengić.

„Ono što mene ljudski zabrinjava u ovim dogovorima je zapravo to što za izbore provedene 2014. komotno možemo reći – džaba smo krečili.“ kaže Čengić. Ljuti protivnici, navodi ona, „koji su silno vrijeme u predizbornoj kampanji, novac i pažnju javnosti potrošili govoreći onim drugima da su jako loši, da su kriminalci, da su lopovi i da ne zaslužuju povjerenje ulaze u vlast na osnovu njihovih pruženih ruku. Mislim da bi se javnost trebala zapitati šta je to proizvelu takvu promjenu stava?“

HDZ 1990 nije za matematičke koalicije, bar je tako do sada govorio prvi čovjek stranke Martin Raguž. Ovih dana se ne oglašava, tako da još nije poznato hoće li u ono što zovu proširenje koalicije. Ako pristane, to će značiti da su praktično sve stranke, izuzev SDP BiH, sjele u fotelje. Odnosno, da u BiH gadljivih na vlast nema.

XS
SM
MD
LG