Dostupni linkovi

Koji su predstojeći koraci za formiranje Specijalnog suda?


Sednica Skupštine Kosova na kojoj je donesena odluka o Specijalnom sudu
Sednica Skupštine Kosova na kojoj je donesena odluka o Specijalnom sudu

Nakon višemesečnih napora, kosovske institucije konačno su dale zeleno svetlo za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, koji će se baviti navodima iz izveštaja švajcarskog senatora, Dika Martija, o trgovini organa srpskih civila od strane bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Podsetimo, Specijalni istražni tim EU prošle godine je došao do neospornih dokaza za podizanje optužnice za zločine protiv pojedinih bivših rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova, ali tada nije bilo dokaza o trgovoni organima.

Tadašnji glavni tužilac specijalnog istraživačkog tima EULEX-a, John Clint Williamson, rekao je da postoje neosporeni dokazi da su pojedini visoko rangirani rukovodioci OVK koristili elemente te organizacije u nameri da izvrše zločine kako bi time pribavili političku moć i lično bogatstvo za sebe. Žrtve tih zločina većinom su Srbi, Romi i druge manjine, ali isto tako i kosovski Albanci koji su označeni kao saradnici Srba ili su, što je češći slučaj, bili politički protivnici rukovodstva OVK.

Glavni tužilac koji će se sada baviti ovim navodima, amerikanac David Schwendiman, pozdravio je odluku Skupštine, navodeći da izglasavanje zakonodavstva dovodi Kosovo korak bliže rešavanju, jednom zauvek, veoma ozbiljnih navoda iz izveštaja Saveta Evrope.

On dodaje da proces još uvek nije okončan, i da su potrebni dodatni koraci, s toga ohrabruje sve uključene strane da izvrše napore kako bi ovaj pravosudni mehanizam što pre postao funkcionalan.

Janjić: Specijalni sud lekovit za srpsko-albanske odnose

Janjić: Specijalni sud lekovit za srpsko-albanske odnose

„Sa stanovišta srpsko-albanskih odnosa, osnivanje Specijalnog suda na Kosovu može samo biti lekovito. On može pomoći u osvešćivanju obe strane o tome šta se dešavalo u međusobnim odnosima. Kad se sazna istina, onda se lakše ide dalje.“ Ovako analitičar Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, ocenjuje dugoočekivano donošenje paketa zakona i ustavnih promena u kosovskom parlamentu, čime je otvoren put za formiranje međunarodnog suda za ratne zločine na Kosovu. Više pročitajte OVDE

Ono što sada sledi su pregovori o međunarodnom sporazumu između Kosova, EU i zemlje koja će ugostiti Sud, a to će najverovatnije biti Holandija. Sporazum se potom ratifikuje u Skupštini i u zemlji koja će biti domaćin suda. To će otvoriti put za fizičko formiranje suda, a potom sledi i regrutacija sudija i tužioca. Najverovatnije će biti podignuta jedna optužnica koja će uključiti više pojedinaca.

Enver Peci, član tehničke grupe za razmatranje zakonodavstva o Specijalnom sudu, kaže da zakon predviđa da sve osoblje bude međunarodno.

„To će uraditi panel od tri člana iz međunarodne zajednice. Oni će sastaviti listu koju će potom proslediti šefu misije EU koji imenuje sudije. Potom će se kompletirati i ostalo osoblje“, kazao je on.

Sulj Hođa, član iste ekipe, kaže da će na raspolaganju ovom sudu biti svi kosovski mehanizmi, kao što su policija, pravosuđe, i ostalo.

„Postojaće i uredi na Kosovu za potrebe ovog suda. Policija će pomagati ovim uredima i u određenim situacijama“, kazao je on.

Inače, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu koji je u ponedeljak usvojen, predviđa da će Veće raditi u skladu sa Ustavom Kosova, ovim zakonom, drugim odredbama zakona na Kosovu, međunarodnim običajnim pravom, koje ima primat nad domaćim zakonima, i međunarodnim pravom ljudskih prava, uključujući Evropsku konvenciju o ljudski pravama i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

U svrhu ovog Zakona, a prema međunarodnom pravu, zločini protiv čovečnosti obuhvataju bilo koju od sledećih radnji: ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportacija, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija i svaki drugi oblik seksualnog nasilja; progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi, prisilni nestanak lica i drugi nehumani postupci.

Specijalizovana veća imaju nadležnost nad krivičnim delima koja su izvršena između 01.01.1998. godine i 31.12.2000.

U okviru svoje nadležnosti, Specijalizovana veća imaju primat nad svakim drugim sudom na Kosovu. Na osnovu zakona, nikome se neće suditi pred Specijalizovanim većima za dela za koja mu je suđeno pred nekim sudom na Kosovu ili pred Međunarodnim sudom za krivično gonjenje lica na teritoriji bivše Jugoslavije. Takođe, nikome se neće suditi pred drugim sudom na Kosovu za dela za koja mu je već suđeno pred Specijalizovanim većima.

Za istragu i krivično gonjenje lica odgovoran je Specijalizovani tužilac kome, po potrebi, pomažu kosovske vlasti, pravna i fizička lica, kao i države i pravna lica koja prihvate da sarađuju i pomognu. Tužilaštvo postupa nezavisno od Specijalizovanih veća i ostalih organa gonjenja na Kosovu. Tužilac, ili uopšte ovo tužilaštvu neće tražiti niti primati instrukcije ni od koje vlade niti nekog drugog izvora. I specijalizovani tužilac ima mandat od četiri godine i može biti ponovo izabran.

Najstrožija kazna koju Specijalizovano veće može izreći osuđenom licu je kazna doživotnog zatvora. Zatvorska kazna se izdržava u državi koju odredi predsednik Specijalizovanih veća iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica.

XS
SM
MD
LG