Dostupni linkovi

Počinje Sabor trubača: Guča se mora doživeti


Detalja sa Sabora trubača u Guči, ilustrativna fotografija
Detalja sa Sabora trubača u Guči, ilustrativna fotografija

Ovogodišnji Sabor trubača u Guči počinje u ponedeljak i trajaće u narednih sedam dana. Organizatori kažu da je sve spremno za početak trubačke fešte na kojoj se, kako se procenjuje, očekuje pola miliona posetilaca. Manifestaciju otvara potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Cene noćenja u privatnim domaćinstvima kretaće se od 20 do 35 evra, dok je u smeštaj u hotelima nešto skuplji. Za one kojima više prija odmor u šatoru, na raspolaganju je kamp na samo 400 metara od glavne bine, a za noć treba izdvojiti 15 evra.

Vukašin Dramlić, direktor Turističke organizacije Dragačeva ističe da će biti mesta za sve posetioce sabora, čemu će doprineti i novi smeštajni kapaciteti.

"Hotel koji nije radio nekoliko godina počeće sa radom, tako da imamo 111 novih ležajeva. Pored toga, obezbeđen je smešta u domaćoj radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, oko 400 kategorisanih kreveta. Domaćini su spremni i kao i svake godine očekujemo veliki broj gostiju", kaže Dramlić.

Prema njegovim rečima, izrađena je i android aplikacija Sabora trubača, putem koje će gosti moći da se upoznaju sa svim važnim informacijama. Urađena je i nova turistička karta Guče i Dragačeva po ugledu na svetske turističke destinacije. I ove godine očekuje se puno gostiju iz inostranstva.

"Najviše ih je iz Francuske, Poljske, Slovenije, Italije, Crne Gore, BiH, Makedonije", precizira Dramlić.

Potpredsednik opštine Lučani Milivoje Dolović naglašava da će mere bezbednosti učesnika i posetilaca sabora ove godine biti na najvišem, do sada neviđenom nivou. Zbog priča koje su se pojavile u javnosti o opasnostima od terorističkih napada tokom održavanja najmasovnije manifestacije u zemlji, saboraše će štititi i specijalci u civilu.

"Biće 25 pripadnika jedinice koja obilazi svaki objekat i proverava da li ima zaostalih torbi, novčanika ili bilo čega drugog sumnjivog. Ove godine tu su i pripadnici žandarmerije koji će imati punktove na ulazima u varošicu i vršiće proveru automobila koji su u nekom smislu možda sumnjivi", kaže Dolović.

On najavljuje i da će visok stepen obezbeđenja biće organizovan i u ugostiteljskim objektima.

"Ono što će razlikovati ovogodišnji sabor od prethodnih jeste razumevanje ugostitelja i vlasnika radnji, koji će u svojoj režiji organizovati pojaačano dežurstvo pripadnika obezbeđenja", kaže Dolović.

Saboraše će u Guči, u ugostiteljskim objektima, kao i pod šatrama dočekati cene slične proišlogodišnjim. Cenovnici se još kriju, ali ugostitelji tvrde da će, makar u prva tri ili četiri dana sabora cene artikala biti znatno niže od, recimo, beogradskih. Vlasnik restorana ’’Broćića avlija’’ Miloš Broćić.

"Prasetina će verovatno biti 1.000, a jagnjeće pečenje 1.400 dinara. Prema tome će se i ostalo poređati. To će biti, u suštini, varoške cene, na nivou malih mesta, daleko ispod Beograda, bukvalno 30 odsto jeftinije od Beograda i tih većih gradova", uverava Broćić.

Organizacioni odbor manifestacije doneo je odluku da se iz programa izbace svi koncerti narodne novokomponovane muzike. Pod šatrama i drugim ugostiteljskim objektima, kao i baštama i drugim javnim površinama, biće zabranjeno emitovanje bilo koje osim trubačke muzike.

"To je možda mač sa dve oštrice, ali mi se nadamo da ćemo vratiti prave saborače u Guču i da će provod biti zagarantovan. Kao Dragačevac i stanovnik Guče siguran sam da će biti bolje nego ranije. Preči je kvalitet nego kvantitet", poručuje Dramlić.

Ugostitelj Miloš Broćić pita se kako će novi koncept biti prihvaćen od strane mlađe publike.

"Mladi dolaze sa novim idejama i potrebama. Jeste ovo festival trube, ali pitanje je da li ona može da se sluša 24 sata deset dana", pita se Broćić.

Ove godine u finalnom takmičenju učestvovati 16 orkestara, koji su pobedili na predtakmičenjima. U celoj varošici tokom pet saborskih dana moći će da se čuje isključivo njihovo, kao i muziciranje još dvadesetak akreditovanih omladinskih i gostujućih orkestara iz inostranstva.

Milivoje Dolović ne sumnja da u vrhunski muzičko-zabavni ugođaj.

"Jednostavno, Guču nije dovoljno prepričati, Guča se mora doživeti", poručuje on.

XS
SM
MD
LG