Dostupni linkovi

Osude ruskog veta na osnivanje suda za istinu o MH17


Ruski ambasador Vitalij Čurkin na sjednici Vijeća sigurnost UN
Ruski ambasador Vitalij Čurkin na sjednici Vijeća sigurnost UN

U svijetu brojne osude ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN na prijedlog rezolucije na osnovu koje se trebao osnovati međunarodni sud radi utvrđivanja istine o rušenju malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine prošle godine. Svih 298 putnika i članova posade je tada poginulo, među njima je bilo najviše državljana Nizozemske.

Tribunal je trebao istražiti istinu i odgovorne za ispaljivanje rakete prema avionu, i to sa teritorija na istoku Ukrajine, izvesti pred lice prave. Taj dio Ukrajine u to vrijeme je bio poprište stalnih borbi između proruskih separatista i ukrajinske vojske. Predlagalo se da sve zemlje surađuju sa tribunalom, ili bi bile izložene sankcijama.

Rusija je još jednom iskrostila svoje pravo veta. Jedanaest članica Vijeća sigurnosti podržalo je rezoluciju koju su predložile Malezija, Australija, Nizozemska i Ukrajina, dok su Angola, Kina i Venezuela bile suzdržane.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da je propuštena prilika da međunarodna pravda pokaže svoje lice. „Ruski veto je razočaravajući, ali ne i iznenađujući“, rekao je on.

Za australijskog premijera Tonya Abbotta ruski veto je „sramotan“.

„Pokazali su potpuno nepoštovanje obitelji koji imaju pravo znati tko je odgovoran za smrt njihovih najmilijih i koji žele vidjeti odgovorne pred licem pravde“, naveo je Abbot.

Većina poginulih na letu MH17 bili su državljani Nizozemske, a gotovo njih 40 iz Australije.

Rezulat glasanja u Vijeću sigurnosti govori sam za sebe, izjavio je Svjetoslav Čeholoko, šef ureda ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

„Mi nećemo stati na ovome. Naš cilj je kazniti odgovorne“, rekao je Čeholko.

Opasna poruka o nedodirljivosti

Američka ambasadorica u UN Samantha Power izjavila je kako Rusija bešćutno zanemaruje javnost zemlja koje tuguju za svojim građanima.

„No, nijedan veto ne može i neće onemogućiti da obitelji žrtava dobiju pravdu. Nema nekažnjivosti za one koji su oborili civilni avion sa 298 putnika. Nijedan veto nas neće zaustaviti da odlučno kažemo – obitelji žrtava i same žrtve zaslužuju pravdu“, poručila je Power.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti ambasador Novoga Zelenad Gerard van Bohemen istaknuo je da je „jedna članica spriječila Vijeće sigurnosti UN da ispuni svoje obaveze prema obiteljima žrtava leta MH17, ali i prema međunarodnoj zajednici".

"Odgovorni mogu sada misliti da su sigurni zbog veta Ruske Federacije. No neće moći izbjeći pravdu“, rekao je Bohemen.

Malezijski ministar transporta Cong Lai, koji je prisutvovao sjednici Vijeća sigurnosti UN u New Yorku, također je bio razočaran stavom Rusije.

„Umjesto da smo poslali poruku da podržavamo pravdu, poslali smo opasnu poruku o nedodirljivosti onih koji su počinili ovaj užasno podmukli zločin. Istodobno, ugrožena je u budućnosti sigurnost civilnog zrakoplovstva iznad zona sukoba“, kazao je Lai.

Službena Moskva optužuje Kijev da je oborio avion MH17. Ruski ambasador Vitalij Čurkin se zapitao: „Tko nas može uvjetiti da da bi takav sud nionezavisan, zbog agresivne propagande u medijima?“, dodajući kako su pri tom "UN-ovi sudovi, poput onih za genocid u Ruandi i za bivšu Jugoslviju bili vrlo skupi“.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage koju predvodi Nizozemska, avion je najvjerojatnije oboren ruskom raketom „zemlja –zrak“ koja je ispaljena s teritorija koji kontroliraju proruski separatisti na istoku Ukrajine. Očekuje se da bi kompletan izvještaj o istrazi trebao biti objavljen u oktobru.

XS
SM
MD
LG