Dostupni linkovi

Prijemom Kosova u UNESCO srpske crkve biće zaštićenije


Dečani
Dečani

Srbija treba da prekine sa politikom blokiranja i izolacije Kosova, kažu visoki zvaničnici u Prištini. Učlanjenje Kosova u UNESCO nije napad na srpske crkve, već se radi o potrebama Kosova koje se tiču obrazovanja, nauke i kulture, kaže za RSE zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi.

Srbija se, međutim, protivi takvom članstvu. Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da Srbija čini sve da spreči prijem Kosova u UNESCO, te da se uloga Srbije u tome ne treba precenjivati ili potcenjivati.

„Meni je smešno da Dečani, Gračanica ili Banjska budu deo neke druge, a ne srpske kulturne baštine. To je pomalo tragikomično, ako smem da primetim”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Petrit Seljimi, međutim, smatra da se članstvom Kosova u UNESCO ne menja priroda nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, jer će ono uvek ostati nasleđe Srpske pravoslavne crkve, ali će, dodaje, biti bolje zaštićeno.

Petrit Seljimi
Petrit Seljimi

“Kosovo će imati više mehanizama za međunarodnu zaštitu tog nasleđa. Članstvo Kosova u UNESCO-u će samo unaprediti poziciju srpskog nasleđa na Kosovu. To će predstavljati most između Srbije i Kosova, a ne liniju podele. Premda se nadam da će Srbija prekinuti ovakvu politiku blokade i izolacije”, kazao je on.

Kosovo je ovog meseca apliciralo za članstvo u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) a nakon konsultacija sa partnerima i preko 130 održanih sastanaka sa različitim delegacijama.

Izvršni komitet UNESCO-a će o ovome glasati u oktobru, kada je potrebna obična većina, odnosno 51% glasova a za pozitivnu preporuku za Kosovo.

Potom, o tome se izjašnjava Generalna skupština na kojoj je potrebna dvotrećinska većina glasova prisutnih. Za jednu državu nije potrebno biti članica UN-a da bi bila članica UNESCO-a.

Seljimi navodi da Kosovo po ovom pitanju lobira zajedno sa svojim partnerima već šest meseci, a borba za osiguravanjem dvotrećinske većine nije laka.

„Ove godine smo zajedno sa saveznicima Kosova zaključili da je ovo jedan dobar trenutak da se osiguraju glasovi. Ništa nije sigurno, ali dobre su šanse da je svet spreman da prihvati Kosovo u porodici UNESCO-a“, kazao je on.

„U decembru se obeležava 70. godišnjica UNESCO-a, a ako Kosovo postane članica, onda će to biti dobar poklon ovoj organizaciji“, dodao je Seljimi.

Afrim Hoti, profesor međunarodnog prava, kaže da Kosovo ima dobre šanse da postane deo ove organizacije, a dve su koristi za Kosovo od toga.

“Radi se o interesu UNESCO-a da promoviše vrednosti na kojima je izgrađena ova organizacija, a interes Kosova je da postane deo svih država koje doprinose zaštiti, promociji i unapređenju kulturnih, obrazovanih i naučnih vrednosti. Što se procedura tiče, članstvo je moguće, zato što ne postoji neka pravna odredba koja zahteva da država bude deo UN-a. To Kosovu daje zeleno svetlo, a ja smatram i da smo malo zakasneli što se ovog pitanja tiče. Kosovo ima 110 priznanja, od 194 koliko ih je ukupno u UN-u, znači da postoje šanse, ali, treba se naglasiti i činjenica da je u interesu UNESCO-a da prihvati države koje se zalažu za isto kao i ova organizacija“, kaže Hoti.

XS
SM
MD
LG