Dostupni linkovi

Uspjeh tešanjskih privrednika: Trgovinska razmjena sa 25 članica EU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Države Evropske unije najvažnija su tržišta tešanjske privrede, čiji su proizvodi u prošloj godini završili u 59 država svijeta. Nakon prošlogodišnjeg rasta izvoza pozitivni rezultati zabilježeni su i u ovoj godini. U Tešnju se već pripremaju i za realizaciju novih poslovnih ugovora u 2016. godini.

Nakon više od 23 godina pauze koja je nastala zbog rata u BiH, fabrika pumpi i prečistača Pobjeda Tešanj ponovo je postala direktni partner poznatoj kompaniji Mercedes. Prve isporuke dijelova za motore u kamionima i autobusima, prema ugovoru potpisanom krajem prošle godine, očekuju se u aprilu 2016.

Proizvodi iz ove fabrike su i poslije bh. rata korišteni u Mercedesu, ali preko posredničke firme, dok je prva ugradnja krajnji domet proizvođača autodijelova. Tešanjska fabrika je, inače, u bivšoj Jugoslaviji bila prva koja je imala direktne isporuke za njemačkog proizvođača vozila.

"Ta saradnja je počela 70-ih godina. Inače, mi smo 50 posto svoje proizvodnje plasirali van bivše Jugoslavije, 50 posto u Jugoslaviji. Raspadom svih tih tržišta u ratu i ratnim dejstvima prve ugradnje su prekinute. Htjeli ili ne htjeli, to je takav vid proizvodnje da smo mi postali nestabilno područje iz kojeg se nijedna prva ugradnja nije mogla snabdijevati i mi smo morali, dogovorno, prekinuti te isporuke", kaže Kasim Kotorić, izvršni direktor proizvodnje.

Potpisivanje ugovora o novim direktnim isporukama nije bila tek puka formalnost.

"Potpisom ovi pretpristupnih sporazuma, Bosna i Hercegovina više nije na C listi. Ona je malo odskočila u rejtingu tako da sad te firme mogu normalno raditi i surađivati sa firmama iz BiH, a te firme, između ostalog i mi, moramo zadovoljiti neke uslove da bismo imali snabdijevanje prve ugradnje", dodaje Kotorić.

Prije preuzimanja ugovornih obaveza o isporukama pumpi za Mercedesove motore, bez i najmanje greške i na vrijeme, u tešanjskoj fabrici morali su biti ispunjeni i drugi uslovi, o kojima govori.

"Oni kad su došli, prvo su gledali čistoću, urednost, maltene od parkinga, pa onda tek gledali jesu li radnici obučeni kako treba, da li imaju zaštitnu opremu, i onda su došli do onoga što se zove kontrolisanje kvaliteta naše proizvodnje i samim tim i proizvoda", kaže Šefket Turalić, menadžer kvaliteta.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Devedeset i pet posto proizvoda iz pogona ove fabrike prodaje se u inostranstvu. Njemačka je, inače, najvažnije tržište za izvozno orijentisanu tešanjsku privredu. Privrednici iz Tešnja uspostavili su trgovinsku razmjenu sa poslovnim partnerima u 25 od 28 članica Evropske unije.

"Jedine tri države na čija tržišta tešanjska privreda ne izvozi svoju robu ili ne uvozi jesu Litvanija, Estonija i Malta. Dominantna tržišta na koja tešanjska privreda izvozi su tržište Njemačke sa 39,68 posto, slijedi Italija sa 19,30, potom Slovenija sa 10,40. Bitno je napomenuti da ove tri države čine 70 posto izvoznog tržišta tešanjske privrede", kaže Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj opštine Tešanj.

Proizvodi iz Tešnja u prošloj godini su završili na tržištima 59 država. Vrijednost izvoza u 2014. iznosila je 350 miliona maraka i za 37 miliona maraka izvoz je bio veći od uvoza. Pozitivni trendovi nastavljeni su i u ovoj godini.

"Možemo konstatovati da je pokrivenost izvoza uvozom lokalne privrede u prvom kvartalu 2015. godine 107, 74 posto", navodi Alagić

Poslovni rezulatati u Tešnju, ipak, nisu slučajnost.

"Imamo obrazovanje za koje smo govorili da se mora prilagoditi tržištu, pa evo Mješovita škola u Tešnju daje profile kadrova - varioce, rukovaoce CNC mašina - koji odgovaraju tim ljudima. Lokalna administracija se prilagodila, evo ja pratim ove dozvole. Tamo gdje nema nikavih zakonskih prepreka dobivaju se u jednom rekordnom roku za bosankohercegovačke prilike. Mislim da je ishod ovaj rezultat koji je danas drugačiji nego u čitavoj državi, gdje se najčešće spominje ustavno uređenje i ostalo. Treba prvo raditi, pa onda mijenjati te stvari", riječi su Huseina Galijaševića, jednog od predratnih privrednika.

"Onaj ko misli da će mu neko donijeti tržište, marketing, da će firmi riješiti država marketing i sve ostalo, on je prop'o, samo o tome još ne zna", zaključuje Kasim Kotorić, jedan od rukovodilaca u tešanjskoj Pobjedi.

XS
SM
MD
LG