Dostupni linkovi

Boarov: Međusobne ucene Ciprasa i EU


Dimitrije Boarov
Dimitrije Boarov

Publicista i ekonomski komentator Dimitrije Boarov kaže da je u ovom trenutku pitanje da li će se Zapadna Evropa postaviti kao roditelj koji će krenuti da tuče svoje dete u njegovom interesu ili će pokušati da nekim kompromisom vremenom kompromituje Sirizu.

„Ja pretpostavljam da će zapadnoevropski politički lideri izvršiti pritisak na kreditore, tim pre što je deo kredita Evropske centralne banke i nekih drugih banaka pod direktnim uticajem državne vlasti, ali ne može se reći da će odgovor biti zasnovan isključivo na interesima i shvatanjima evropskog kapitala. Proradiće politički interes Zapadne Evrope da ne izgubi Grčku, interes na koji je Cipras najviše i igrao. Da unovči interes Zapada da sačuva tu državu koja je, ne samo iz tradicionalnih evropskih razloga, nego i iz mnogih drugih geopolitičkih razloga, veoma bitna za Evropu.

Medjutim, meni se čini da je on preterao u tom ucenjivanju Zapada. Mada on stalno govori da kreditori ucenjuju Grčku, ja mislim da je reč i o ovoj drugoj vrsti ucene, tim pre što je Cipras upadljivo igrao i na rusku kartu, kao da je Putinov sistem drugačiji od kapitalizma i kao da taj sistem dozvoljava suverenitet malim nacijama. Ne mogu da tačno procenim da li će se Zapadna Evropa postaviti kao roditelj koji će krenuti da tuče svoje dete u njegovom interesu ili će pokušati da nekim kompromisom omogući Ciprasu da se kompromituje i pred grčkim narodom. Da pokaže da njegova vlada sa „čarobnjakom“ Varufakisom može da smisli neki bolji program regeneracije grčke ekonomije i grčke privrede.“

RSE: Da li će sve biti jasnije nakon samita država evrozone u utorak?

Boarov: Mislim da ćemo moći naslutiti koji će put biti izabran, da li put strogosti ili traženja kompromisa i rastezanja spora, u očekivanju da će se Cipras i njegova Siriza brzo pokazati kao jedna ekonomska opcija koja je nekonzistentna i neodrživa. Jer, ne možete vi u savremenom svetu upravljati državom u kojoj 70-80 od sto ljudi ne plaća poreze, i gde kažete: nije problem da mi nećemo da vraćamo dugove, već hoćemo da nam to oprostite i još da nam pozajmite da dodjemo do sredstava kojima ćemo reformisati privredu. A kako ćete reformisati, to je prilično maglovito.

XS
SM
MD
LG