Dostupni linkovi

Mostar - snažna poruka za Irak, Siriju, Libiju...


Svečanost ispod Starog mosta, Mostar, 3. juli 2015.
Svečanost ispod Starog mosta, Mostar, 3. juli 2015.

Poruka, koju sa sobom nosi Mostar, nikada nije bila tako važna kao u ovim turbulentnim vremenima, kada se kulturno naslijeđe namjerno uništava, a ljude progoni na vjerskom i kulturnom osnovu. Poručila je to u petak uveče Irina Bokova, direktorica UNESCO-a, na svečanosti ispod Starog mosta u Mostaru, u okviru obilježavanja deset godina od prijema starog gradskog jezgra i Starog mosta na UNESCO-ovu Listu zaštićene svjetske baštine.

"Ovaj grad je veoma drag UNESCO-u. Mostar je snažan podsjetnik naših zajedničkih vrijednosti. On je jak simbol onoga šta se može uraditi kada se ljudi ujedine", rekla je Bokova i dodala da Mostar sa sobom nosi "duboko značenje za ovu zemlju, Evropu i svijet".

"Mostar utjelovljuje mogućnost i stvarnost da muslimani, katolici, jevreji i pravoslavci žive zajedno u miru", kazala je Bokova i naglasila da Mostar utjelovljuje i snagu kulture, gradnju mostova između različitih zajednica.

"U ovim turbulentnim vremenima, kada je kulturna raznolikost napadnuta u prevelikom broju zemalja, kada se kulturno naslijeđe namjerno uništava, kada se pojedince progoni na vjerskom i kulturnom osnovu, ovakva poruka nikada nije bila tako važna", poručila je direktorica UNESCO-a i poručila:

Irina Bokova
Irina Bokova

"Kako događaji u Iraku, Siriji, Libiji, Jemenu pokazuju, kulturno naslijeđe je često meta, kako bi se pospješila neprijateljstva i širila mržnja. Znamo da ne možemo poraziti ekstremizam i mržnju samo oružjem, iako je ono važno. Mi znamo da riječi i objašnjenja o vrijednostima, o ljudskim pravima mogu biti slabe u poređenju sa moćnim slikama propagande, iako su one od presudne važnosti. Ono što nam treba je da naglasimo opipljive dokaze dijaloga među kulturama, direktne i čvrste dokaze da mir nije samo moguć, nego da je on stvarnost".

Istakavši da je upravo u tome snaga Mostara, Irina Bokova je podsjetila da na tim principima UNESCO završava obnovu 14 mauzoleja u Timbuktuu, u Maliju, uništenih prije tri godine od strane ekstremista. "To je naš najbolji odgovor ekstremizmu", rekla je.

Nagrada za mir

Na svečanosti pod nazivom "Most koji grli obale", na platou ispod Starog mosta, Irini Bokovoj uručena je posebna nagrada za mir, koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Nagradu su direktorici UNESCO-a uručili gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, te bivši gradonačelnik i direktor Centra za mir, Safet Oručević.

Među onima koju su ranijih godina dobijali navedenu nagradu su i bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, nekadašnji češki predsjednik Vaclav Havel, bivši predsjednik Južne Afrike, Nelson Mandela, te nekadašnji predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradei.

"Ne mogu se sjetiti nijednog grada da ima takav osobit orijentir, u cijelom svijetu, kao što je Stari grad sa Starim mostom u Mostaru. On je nada i simbol pomirenja", kazao je, obraćajući se brojnim zvanicama, gostima i građanima Mostara, gradonačelnik Ljubo Bešlić, podsjetivši da je Mostar prvi grad iz BiH koji je ušao na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

"Imajući u vidu aktuelni politički trenutak, čini mi se sasvim primjerenim kazati da je ovaj projekat pokazao kako svi u BiH možemo sami izgrađivati bolju budućnost, kada to želimo i hoćemo. Niko nam nije kazao da moramo obnoviti most i upisati ga na UNESCO-ovu listu. Mi smo to učinili sami, vlastitim sposobnostima i kreativnošću, u želji za bolju budućnost građana Mostara i Bosne i Hercegovine", istakao je Bešlić.

Čovjek čija djela i danas traju

Ivanić za RSE: Koju godinu ranije, svađali bi se i oko Starog mosta

Ivanić za RSE: Koju godinu ranije, svađali bi se i oko Starog mosta

"Obilježavanje 10. godišnjice upisa Mostara na UNESCO-ovu Listu zaštićene svjetske baštine je lijepa stvar. Prvo, evidentno je da je Mostar mjesto gdje se vide različite kulture, ali je istovremeno jedna tačka u kojoj se sve to spaja i daje jednu pozitivnu sliku o Bosni i Hercegovini.

Stvar na koju možemo biti ponosni. S jedne strane različitost, očuvanje identiteta svakog od naroda, s druge strane zajednička, pozitivna poruka, jer ovo je mjesto koje pripada i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima i svima i nadam se da će takvih stvari biti puno, posebno u ovom sivilu naše svakodnevnice, okretanja prošlosti, da bude i stvari koje su pozitivne, okrenute budućnosti", kaže u intervjuu za RSE Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Nešto ranije tokom večeri, uz manju svečanost, nedaleko od Starog mosta otvoren je i obnovljeni dućan Mustafe Mujage Komadine, gradonačelnika Mostara s početka 20. stoljeća, u vrijeme austrougarske uprave u BiH. Za njegovog mandata u Mostaru je izgrađen niz kapitalnih objekata posebne arhitekture u tzv. pseudomaurskom stilu.

Mujaga Komadina je donio "novi duh, novi vjetar u grad Mostar", smatra aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić.

"On je gradonačelnik koji je ostao u povijesti upisan ovog grada zlatnim slovima, jer je donio jedan prosperitet za to vrijeme izniman za ovaj grad i ona djela koja su njegova bila, za njegovog mandata, ona i danas traju", rekao je Bešlić.

On je podsjetio da je, mjesto koje je sinoć otvoren to bio dućan i musafirhana, mjesto gdje su dolazili gosti.

"Mi želimo da i dalje dolaze gosti u grad Mostar, da posjećuju, da širimo jedne pozitivne vibracije i da pokažemo svoju svjetsku kulturnu baštinu", dodao je Bešlić.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH, Đorđe Miličević, istakao je da je Mujaga Komadina bio gradonačelnik "koji je sve svoje potencijale stavio u službu prosperiteta ovog grada".

"Obnova dućana Mujage Komadine je od izuzetne važnosti, jer pokazuje posvećenost nadležnih institucija BiH da rade na očuvanju kulturne baštine, što ujedno svjedoči o tome da BiH ispunjava obaveze prema Komitetu za svjetsku kulturnu baštinu", kazao je uz ostalo Miličević.

XS
SM
MD
LG