Dostupni linkovi

Joksimović o neuspehu dijaloga: Srbija rizikuje otvaranje drugih spornih pitanja


Aleksandra Joksimović
Aleksandra Joksimović

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenjuje za RSE da je "ulog veliki, te da bi kosovska i srpska strana morale imati svest o onome što se gubi ukoliko ne postignu dogovor unutar briselskog dijaloga".

Nova runda dijaloga Prištine i Beograda, koja je održana u ponedeljak, a koju su vodili premijeri Isa Mustafa i Aleksandar Vučić, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, završena je bez dogovara.

Joksimović podseća da je Kosovo 22. juna trebalo da potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, dok Srbija neuspehom dijaloga gubi šansu da do kraja godine potencijalno otvori poglavlja 23, 24 i 35 u pregovorima sa EU.

Joksimović upozorava da bi posledica neuspeha dijaloga po Srbiju mogla biti i stavljanje na sto drugih pitanja spornih na relaciji Brisel - Beograd.

"Čini se još uvek nejasnim šta se do kraja desilo tokom pregovora s obzirom da je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila da je tekst sporazuma dogovoren, ali da do političkog dogovora nije došlo. Izgleda da se čeka da se postigne sporazum po svim tačkama kako bi one integralno bile potpisane i dogovorene. U danima koji su pred nama, treba sačekati i videti kada će biti zakazana nova runda pregovora, a u zavisnosti od toga će već biti jasnije koliko smo blizu finalnog dogovora, a koliko ne", kaže naša sagovornica, te ističe:

"Pomenuću još da se u regionu čeka dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel. To će biti značajna poseta koja će ukazati na pravce kretanja Zapadnog Balkana u integrativnim procesima. Pri tome je Evropska unija trenutno u izuzetno teškoj poziciji sa Grčkom. Grexit je ključna tačka oko koje EU pokušava da se dogovori, da izbegne izlazak Grčke iz evrozone. To je sada u najvećem fokusu EU, ali sa druge strane vidimo da kancelarka Merkel obraća pažnju na čitav region. Kako je najavljeno, ona će obići Tiranu, Beograd i Sarajevo. Dakle, od ishoda razgovora, a ja se nadam da će doći do još jedne runde dijaloga na političkom nivou do dolaska kancelarke, će zavisiti i njene poruke u Beogradu."

RSE: Zbog čega bi za posrednika u Briselu bilo bitno da se potpiše sporazum u celini?

Joksimović: I za Brisel je važno da se pregovori kreću, da se pokaže da je EU u stanju da doprinosi pomirenju u regionu. Mislim da je i stav SAD sličan, te da zaista postoje pokušaji da se ovi problemi reše. Ukoliko, naravno, do toga ne dođe mislim da za Srbiju to neće biti samo gubitak otvaranja pregovaračkih poglavlja nego da će poruke biti upućene i za neke druge teme koje u ovom trenutku nisu u prvom planu. U tom smislu ukupna podrška Srbiji bi mogla značajno da padne.

RSE: Ukoliko pratimo ocene kosovske i srpske strane, oni zapravo konstatuju da jedni ili drugi izbegavaju dogovor. Koji je vaš utisak, ko više zateže, a time i sprečava dogovor?

Joksimović: Poruke koje šalju su zapravo za unutrašnju političku upotrebu i mislim da niko u izjavama nije do kraja iskren o onome što se zapravo za pregovaračkim stolom događa. Naime, kakav god sporazum da bude postignut neko će u nekom delu morati da popusti, odnosno obe strane će po nekim pitanjima morati da popuste, ali će sa druge strane nešto i dobiti.

Dakle, šta god da bude dogovoreno svaka strana će govoriti o onome što je u pregovaračkom procesu dobila. Znači, pokušaće da izbegne onaj deo koji ne odgovara toj strani, tako da je i dalje za očekivati da će izjave beogradske i prištinske strane u suštini biti kontradiktorne. Čini se da je najbolje pratiti ono što briselski glas govori jer se stiče utisak da se na taj način može steći najobjektivnija slika šta se događa.

XS
SM
MD
LG