Dostupni linkovi

SOS selo na krilima Lastavice


Piše: Nenad Bojić

Praško udruženje građana "Lastavica" već šestu godinu zaredom ugostilo je djecu iz SOS sela bivše Jugoslavije. Ove godine 55 djece i njihovih SOS mama došlo je iz Ladimirevaca, pitomog sela slavonskog dvadesetak kilometara od Osijeka.

"Lastavica" je ponovo pripremila sedmodnevni boravak prepun aktivnosti - vožnju brodom po Vltavi, razgledanje praških znamenitosti, kupanje u aquaparku, izlet u Plzenj, posjetu hrvatskom veleposlanstvu u Pragu, dječjem domu Racek u Benešovu, zoološkom vrtu, Karlštejnu…

Te večeri, kad smo posjetili studentski dom u kojem su smješteni, bilo je vrlo živo. U uglu je Nenad Vitas već dva sata bez prestanka crtao karikature ove djece, dijelili su se donešeni pokloni za školu, nakon čega je slijedilo zabavno veče uz gitaru, dok je u drugom uglu trajao diskretni turnir u stolnom nogometu.

Direktor SOS sela Ladimirevci Zoran Relić ukratko je iznio svoje mišljenje: "Ovo što nam je priuštila 'Lastavica' je veliko humano djelo, koje će svako dijete i svaka SOS mama pamtiti do kraja života. Ne radi se samo o upoznavanju ovog prekrasnog grada i njegove povijesti, važna je ljubav i pažnja koju osjećamo na svakom koraku. Stekli smo nove prijatelje s kojima želimo dijeliti sretniju budućnost."

Kako je uopće došlo do ideje ugošćavanja SOS sela bivše Jugoslavije rekao nam je dr. Edo Jaganjac, počasni predsjednik udruženja: "U okviru humantarne djelatnosti 'Lastavice' izabrali smo upravo djecu iz SOS sela, jer smo smatrali da ta djeca imaju najviše šansi za uspjeh u životu. Klasični dječiji domovi su, zaista, sivi. Imali smo u gostima SOS sela iz Sarajeva, Gračanice, Kraljeva, Lekenika i Skopja. Sada su tu naši gosti iz posljednjeg, šestog sela bivše Jugoslavije. Time smo zatvorili prvi krug upoznavanja i naše suradnje."

Cijela organizacija ugošćavanja je dugotrajna i vrlo intenzivna. Naime, financiranje ovog projekta bazirano je isključivo na sponzorskim darovima članova i simpatizera Lastavice.

Ukupan broj pojedinaca i firmi, koji pomažu ovom projektu je više od 200. Ponovo se pokazuje neizmjerna solidarnost građana bivše Jugoslavije, koji žive u Češkoj.

"Ove godine bih izdvojio i poznatu međunarodnu kompaniju, od koje smo dobili veću količinu korišćenih, ali visokokvalitetnih laptopa. Tako smo u mogućnosti svakom SOS selu dodeliti deset komada za đake srednjoškolskog uzrasta. Od sledeće godine planiramo istovremeno dovesti po desetak dece iz svakog SOS sela. Cilj nam je, da se deca međusobno upoznaju i stvore temelje dugotrajnog prijateljstva. Tome ćemo prilagoditi i program boravka", rekao je Dobrivoj Solar, predsjednik udruženja.

Koncept SOS sela nastao je u periodu nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnoga djeca ostala bez majki i očeva, a brojne žene bez svojih muževa.

Tradicija ovog načina zbrinjavanja djece iz problematičnih obitelji kod nas nije tako duga. "Lastavica" u okviru svojih mogućnosti svesrdno pomaže, da od ove djece postanu odrasli i odgovorni ljudi.

Jedna mališan u prolazu je rekao: "Kad narastem, ja ću živjeti u Pragu!"

Možda i hoće.

XS
SM
MD
LG