Dostupni linkovi

Abadi: Međunarodna koalicija ne čini dovoljno


Irački premijer i članovi međunarodne koalicije na samitu u Parizu
Irački premijer i članovi međunarodne koalicije na samitu u Parizu

Irački plan da povrati kontrolu nad gradom Ramadi od “Islamske države”, glavna je tema konferencije u Parizu na kojoj učestvovuju ministri inostranih poslova zemalja iz međunarodne koalicije angažovane u vazdušnoj kampanji protiv ove militantne grupe.

Irački premijer Hajder el Abadi optužio je međunarodnu koaliciju da ne čini dovoljno u borbi protiv ekstremista te da neki od ključnih članica, poput Saudijske Arabije, ne sprečavaju priliv stranih boraca.

"Iskreno govoreći, potrebno je mnogo političkog rada koalicionih država. Potrebno je objašnjenje zašto je tako mnogo terorista iz Saudijske Arabije, Persijskog zaliva, Egipta, evropskih zemalja. Ako je to zbog političke situacije u Iraku, zašto su onda prisutni američki, francuski i nemački borci", upitao je Abadi.

Prema njegovim rečima, iračke snage su postigle napredak u borbi protiv "Islamske države", ali im je potrebna dodatna podrška međunarodne zajednice.

Sastanak koalicije održava se nakon najvećeg vojnog poraza iračke vojske u poslednjih više od godinu dana. Tokom prošlog meseca pripadnici "Islamske države" preuzeli su kontrolu nad gradom Ramadijem, glavnim gradom zapadne provincije Anbar, od demoralisane i neorganizovane iračke vojske.

Grad se nalazi samo 90 kilometara zapadno od Bagdada.

Nakon pada Ramadija, Hajder el Abadi izlaže plan svoje vlade kako da protera islamiste iz Ramadija i na koji način međunarodna koalicija može da pomogne.

Ministri iz 20 zapadnih i bliskoistočnih zemalja, uključenih u međunarodnu koaliciju, naglasiće važnost da iračke vlasti budu otvorenije za učešće sunitske manjine u procese u zemlji kako bi borba protiv militanata bila uspešnija.

“Pad Ramadija je veliki udarac. Stoga je od izuzetnog značaja da se svi u Iraku angažuju u borbi za njegovo vraćanje”, kazao je za Rojters jedan francuski diplomata.

“Islamska država” je učvrstila svoje pozicije na teritorijama koje je osvojila od aprila u predominantnoj sunitskoj provinciji Anbar. U samoubilačkom napadu u ponedeljak poginulo je 37 iračkih policajaca severozapadno od Bagdada, čime ekstremisti očito žele da pošalju poruku vladinim snagama koje se na obližjim lokacijama pripremaju za kontraofanzivu u cilju povratka izgubljenih teritorija.

U takvim okolnostima Abadi, umereni šiitski političar, mora da ubedi što više sunita da se priključe borbama protiv "Islamske države", što do sada nije uspevao.

Od pada Ramadija oko 800 boraca iz sunitskih plemena dobilo je oružje kao i platu, kazao je jedan američki zvaničnik. Međutim, to je veoma mala grupa među 11.000 iračkih boraca koje obučava međunarodna koalicija za kontraofanzivu protiv ISIS-a.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je u ponedeljak da će vazdušni napadi na militante "Islamske države" u Iraku biti efikasni samo ako Bagdad postigne političko pomirenje. On je istakao da se irački narod neće pobuniti protiv džihadista sve dok "Vlada ne promeni pristup i ne postane sveuključujuća".

Fabijus je rekao da Pariz neće slati vojnike u Irak, ističući da iračka vojska mora sama da se izbori sa islamistima.

Iračka Vlada pretrpela je mnoge kritike zbog marginalizovanja sunitskih muslimana, a francuski i američki zvaničnici smatraju da vlasti sporo reaguju u smislu pomirenja.

Abadi, koji predsedava samitom u Parizu sa Lorensom Fabijusom, nastoji takođe da pokaže da može da kontroliše šiitske milicije, od čijeg vojnog angažmana zavisi.

Razne zloupotrebe i nasilje nad civilima nakon povratka kontrole nad Tikritom izazvao je gnev sunita prema Vladi u Bagdadu i ojačao njihovu podršku "Islamskoj državi".

Nakon rasula iračkih snaga u Ramadiju, Abadi je bio prinuđen da zatraži pomoć od Hašeda el Šabija, moćnog bloka koji okuplja šiitske milicije a koje podržava Iran, kako bi se zaustavilo napredovanje “Islamske države”.

Pentagon ističe da su neke od šiitskih milicija iz ove grupe van kontrole iračke vlade.

Međunarodna koalicija namerava da uspostavi “stabilizacioni fond” kako bi omogućila iračkoj vladi da pošalje pomoć za obnovu u oblasti koje povrati od "Islamske države".

Cilj fonda je da podrži hitne projekte kao što su uklanjanje eksplozivnih naprava i omogućavanje povratka stanovnicima u svoje domove.

Na konfereniciji učestvuju i ministri iz ključnih zemalja koalicije poput Britanije, Nemačke, Francuske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se oporavlja od povrede nakon pada sa bicikla, neće prisustvovati skupu ali će ga pratiti preko telefona.

Lavrov: SAD greše u borbi protiv ISIS-a

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je koalicija koju predvode SAD za borbu protiv “Islamske države” velika greška.

“Kada su Amerikanci objavili da će krenuti na 'Islamsku državu' u Iraku i Siriji nikada nisu otišli pred Savet bezbednosti, oni su samo proglasili da imaju koaliciju i da je iračka vlada dala saglasnost. Verujem da je to greška i mislim da su ka Siriji usmereni zbog svoje opsesije ličnošću sirijskog predsednika. To neće doneti ništa dobro borbi protiv terorizma“, kaže Lavrov.

On je u intervjuu za Blumberg TV naveo da Rusija nije protiv akcija međunarodne koalicije, ali i naveo da je bombardovanje delova Sirije bez dozvole vlasti u Damasku velika greška.

Kada američke vlasti kažu da Asad ne može da bude smatran legitimnim partnerom uvek ih podsećam da je on bio veoma legitiman kad je otišao u Savet bezbednosti da usvoji rezoluciju o odbacivanju sirijskog hemijskog oružja“, dodao je Lavrov.

Ruske vlasti podržavaju sirijskog lidera Bašara el Asada, a Lavrov je nedavno rekao da ako on bude izgubio vlast da će je preuzeti radikalni islamisti.

XS
SM
MD
LG