Dostupni linkovi

Brisanje Titovog imena pljuska antifašističkoj tradiciji Šibenika


Čini se da brisanje Titovog imena u nazivu šibenske Poljane maršala Tita neće proći, jer nisu konzultirani građani, upozorava Ministarstvo uprave. Samo na Sutjesci je poginulo 1.300 mladića iz Šibenika, upozoravaju oni koji su na sjednici šibenskog Gradskog vijeća glasali – protiv.

Bez prethodnog izjašnjavanja građana o prijedlogu, odluka šibenskog Gradskog vijeća o promjeni imena Poljane maršala Tita u prijašnje ime Poljana je neustavna i nezakonita, upozorio je na svom Facebook profilu ministar uprave Arsen Bauk.

On se pritom pozvao na odluku Ustavnog suda iz veljače 2006. godine u kojoj se navodi da je promjena imena ulice ili trga neustavna i nezakonita ako se prije građani s tog područja ne izjasne o prijedlozima takvih izmjena.

Ova je odluka HDZ-ovih vlasti u Šibeniku samo još jedna u nizu intervencija u nedavnu povijest, a sve u svrhu HDZ-ove kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Manipuliranje poviješću u predizborne svrhe doseglo je takvu nepodnošljivu razinu da je i predsjednik Sabora Josip Leko u srijedu upozorio da se „u izbornoj godini ne smijemo dovesti u situaciju da zbog osobnog ili političkog probitka bilo koje političke opcije uništimo vrijednosti hrvatskog društva".

"Pitanja o 1941 i 1945 jesu važna, ali ih moramo ostaviti povjesničarima, jer od njih građani neće bolje živjeti. Molim vas da saborsku govornicu koristimo u općem interesu“, naveo je Leko.

Poljana Maršala Tita, foto isječak iz Dnevnika HRT-a
Poljana Maršala Tita, foto isječak iz Dnevnika HRT-a

Šibenski parlamentarni zastupnik i gradski vijećnik stranke lijevog centra reformista Petar Baranović za naš radio podsjeća zašto je jučer glasao protiv preimenovanja.

„Na Sutjesci je poginulo preko 1.300 momaka iz Šibenika“, kaže Baranović.

„To je i prava istina o Drugom svjetskom ratu u kojem su do 1944 prednjačili Dalmatinci – posebice potez Trogir – Šibenik – Split, posebice taj potez. Šibenik je izgubija svakog desetog mladog čovjeka u Drugom svjetskom ratu, i u takvoj situaciji povlačiti ovaj potez – mislim da je to jednostavno pljuska antifašističkoj tradiciji i karakteru ovog grada“, konstatira Baranović.

Anketirani Šibenčani protiv

Po njegovoj ocjeni, represija na kraju Drugog svjetskog rata je za svaku osudu.

„To mora biti poruka budućim generacijama da se takve stvari ne smiju događati. Međutim – da se bavimo takvim stvarima danas u Europi koja je utemeljena na antifašizmu, u državi u kojoj je antifašizam ugrađen u Ustav i da nam to bude predmet političkog djelovanja – to je ispod svake razine odgovornog i pristojnog bavljenja politikom“, dodaje Baranović.

Podsjetimo, šibensko Gradsko vijeće je na prijedlog izvanparlamentarne desno-klerikalne stranke Hrast, inače člana HDZ-ove vladajuće koalicije, u utorak promijenilo ime šibenske Poljane maršala Tita u Poljane, kako se zvala i ranije.

HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak kazao je tom prigodom da je Šibenik bio antifašistički grad, no da je Tito bio diktator i izraziti staljinist do 1953. godine. Poljičak je kao Titove grijehe posebno apostrofirao Goli otok, likvidaciju Andrije Hebranga i montirani politički proces nadbiskupu Stepincu.Za odluku o vraćanju starog imena Poljane glasalo je 12 od 25 vijećnika.

Prema nedavnoj anketi jednog šibenskog portala, 58 posto Šibenčana protivi se mijenjanju imena Poljane maršala Tita.

Dvadesetak gradova i mjesta u Hrvatskoj ima ulice, trgove ili parkove nazvane po Josipu Brozu Titu. Najpoznatiji je zagrebački Trg maršala Tita, jedan od najljepših trgova hrvatske metropole, a od većih gradova Tito ima svoju ulicu, trg ili park i u Karlovcu, Sisku, Rijeci i Puli.

XS
SM
MD
LG