Dostupni linkovi

Kome smeta ideja o Vojvođanskoj akademiji?


Novi Sad
Novi Sad

Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture - VANUK, javna ustanova čije osnivanje je predložila Vlada Vojvodine, postala je nova top tema u prepucavanju vojvođanske vlasti i opozicije. Težnje vladajuće većine koju predvodi Demokratska stranka da, kako tvrdi, unapredi nauku i poštovanje kulture manjina opozicija, u kojoj su najbrojniji i najglasniji naprednjaci, vide kao kršenje Ustava i pokušaj razgradnje Srbije. Revolt je izrazila je i Srpska akademija nauka i umetnosti.

“VANUK je javna ustanova koja se bavi naučnim radom. Ima u sebi naziv ’akademija’ ne znam koji će zakon ili bilo koji drugi akt da poništi da nešto može da se zove kako se zove. Ali važno je ono što zakon dozvoljava, a to je da ne bude, uslovno rečeno, pandan Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Sada je javna ustanova i mislim da je to tolika razlika da je to i laiku jasno”, reči su Vladimira Pavlova, vojvođanskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj koji je za naš program objasnio razlike u odnosu na Vojvođansku akademiju nauke i umetnosti, obnovljene 2004. godine po statutu Vojvodine, čije je dve trećine odredbi uključujući i tu, Ustavni sud Srbije krajem 2013. proglasio neustavnim.

“Ovaj put se osniva naučna organizacija u formi javnog preduzeća. Umesto predsednika koga je birala Akademija koja je bila apsolutno autonomna imamo direktora koga bira Upravni odbor. Takođe postoji i Nadzorni odbor. Reč je o javnoj ustanovi kakvih postoji na stotine na teritoriji Vojvodine i Srbije. Samim tim, Ustavni sud da raspravlja da li neko može da osniva javnu ustanovu ili ne, a jasno i glasno piše i u Statutu i ostalim zakonima o javnim službama i samom Ustavu????…… Ne može da bude predmet pravne priče”, uveren je Pavlov.

Srpska akademija nauka i umetnosti, kojoj je VANU do transfromacije u nevladinu organizaciju 2013. (nakon što je neustavnom proglašena odredba Statuta Vojvodine na osnovu koje je počela sa radom) bila trn u oku, očekivano oštro reagovala je i ovim povodom.

"Ne ulazeći u ovom trenutku u motivacije predlagača, Izvršni odbor SANU je mišljenja da se radi o opasnim političkim igrama koje nemaju utemeljenja ni u naučnim, ni u umetničkim kriterijumima i potrebama”, navodi se u saopštenju SANU-a.

Takav stav, međutim, smatra profesor Jovan Komšić, guši sve one koji nemaju dovoljno prostora da svoju kreativnost iskažu u idejama i projektima na nivou države Srbije, nacije ili samog SANU-a.

Jovan Komšić
Jovan Komšić

“Mislim da je ovaj predlog pokušaj da se pozitivno odgovori na prirodnu potrebu da se institucionalno realizuje nešto što je inače neotuđivo ljudsko pravo: a to je pravo na slobodu misli i naučno istraživanje. Da ga na neki način funkcionalno teritorijalizuje kroz podsticanje naučnih istraživanja specifičnih kulturoloških i ostalih problema vezanih za Vojvodinu kao evropsku regiju”, objašnjava profesor Univerziteta u Novom Sadu Jovan Komšić.

“Bezobrazluk”, “razgradnja Srbije” i “teranje šege sa institucijama države” među najslikovitijim su u komentarima vojvođanke opozicije, mahom nacionalno opredeljenih stranaka. Pojedini idu i korak dalje, smatrajući da je svrha osnivanja VANUK-a izazivanje tenzija i promovisanje politike sukoba, a ne dijaloga, poput Đorđa Milićevića, poslanika Srpske napredne stranke i potpredsednika vojvođanskog parlamenta.

“Mi smatramo da je ovo praktično vraćanje na staro rešenje, ali na mala vrata. Ako na mala vrata tražite da preskočite odluke Ustavnog suda, da ih zaobiđete, izvrgnete. Onda to nije ništa drugo nego stvaranje konflikata, političkih tenzija. Mimoilaženje pozitivnih pravnih propisa ove zemlje….. Pitanje je kontra: Zašto pripadnici te zajednice ne žele da se uključe u rad SANU-a i odeljenja u Novom Sadu?” podvlači Milićević.

Ovakve optužbe, međutim, u Demokratskoj stranci, stožeru vladajuće koalicije u Vojvodini, vide kao jeftinu politizaciju i još jedan pokušaj obaranja pokrajinske vlasti koji traju već tri godine. Aleksandra Jerkov, poslanica DS-a, odbacuje kritike da osnivanje VANUK-a spada u antidržavno delovanje.

Aleksandra Jerkov
Aleksandra Jerkov

“Vojvodina je uskladila sve svoje odluke sa odlukom Ustavnog suda Srbije. Statut je izmenjen tako da ispuni sve odluke. Sasvim sigurno ništa što će raditi neće biti protivustavno. Svakako da je svačije pravo da tuđ rad, kako bi prikrio svoju nesposobnost, proglašava nekim antidržavnim delovanjem. To doživljavamo isključivo kao političke pritiske onih koji nemaju šta drugo da kažu, a sami su baš nisu pokazali tamo gde oni odlučuju – mislim naravno na republički nivo”, smatra Aleksandra Jerkov.

Novosađani sa kojima je razgovarao Norbert Šinković smatraju da je ovo pitanje zloupotrebljeno za dodatno narušavanje odnosa između republičkih i pokrajinskih vlasti.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00


Inače, regionalne naučne akademije su postoje u mnogim evropskim državama i to sa širokim ovlašćenjima i autonomijom koja nadaleko prevazilazi obim koji bi po svom osnivanju imala Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture.

Jovan Komšić, imajući u vidu tu činjenicu, zaključuje da treba prestati sa političkom zloupotrebom ove teme.

“Nesuvisle teme koje mogu imati plodnog tla kod građana koji su inače frustritani teškim ekonomsko-socijalnim problemima. Svako jutto im se privođaju fantazmagorije neprijatelja koji im ne dozvoljavaju da žive normalnim životom. To je, nažalost, deo našeg folklora koji traje nekoliko godina. Reč je o instrumentalizacijama, politizacijama, proizvodnjama strahova. Što može da koristi samo onima koji ne misle dobro ni Vojvodini ni Srbiji i da odvlači pažnju od suštinskih problema”, zaključuje Jovan Komšić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG