Dostupni linkovi

Eurosong: Fešta na kojoj treba biti originalan i pjevati na svom jeziku


Igor Lakić
Igor Lakić

Eurosong, koji se ove godine održava u Beču, postao je svjetski brend, a atmosfera koja ga prati svake godine u maju zahvata, između ostalih, i zemlje nekadašnje Jugoslavije. Od država regiona u završnici su se našle Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Među fanovima, ali i onima koji fenomenološki prate Eurosong, je i gost u intervjuu RSE Igor Lakić, profesor na Institutu za strane jezike.

RSE: Vi ste jedan među milionima fanova Eurosonga širom svijeta. Šta za vas znači to takmičenje? Da li je u pitanju samo muzika, dobra zabava, neka vrsta tradicije budući da pratite taj festival svake godine, ili je u pitanju nešto četvrto?


Lakić: To je, prvenstveno, zabava jer Eurosong ne treba uzimati za ozbiljno. To je zabava koja nam je često potrebna u ovoj našoj sivoj svakodnevici. Mene Eurosong zanima kao nekoga ko se bavi i medijima, zanima me kao fenomen koji postoji nekih 60 godina i koji na indirektan način odražava i političke odnose i društvena kretanja u Evropi. Imamo ove godine učesnike sa posebnim potrebama, prošle godine je učestvovala i pobijedila transrodna osoba. Dakle, vidimo neke stvari koje se tiču ljudskih prava, a koje se provlače i promovišu na Eurosongu i tom smislu on je takođe interesantan.

RSE: Govorimo li o muzici Eurosong je za mnoge postao festival kiča i lakih nota. No, drugi na to tvrde suprotno - da je Eurosong kroz istoriju iznjedrio mnoge velikane svjetskog popa kao što su ABBA, Džoni Logan, Selin Dion. Kome bi vi dali više za pravo?


Lakić: Rekao bih da Eurosong više nije festival lakih nota, jer sada mi se čini da se pravi pokušaj da se ide ka nekom kvalitetu ali mislim da je to greška. Neko je na društvenim mrežama postavio komentar za ovogodišnji Eurosong i pitao - đe su Ruslana, đe je Sakis Ruvas ili gdje je "You are my number one". Dakle, gdje su oni pravi hitovi Eurosonga, gdje su one prave komercijalne pjesme koje su činile Eurosong?

Eurosong se izgubio u pokušaju da bude malo ozbiljniji, a pjesme su postale poput onih koje se prave za jednokratnu upotrebu. Nema tu originalnosti. Imate naravno tu kvalitetnih pjesama kao što je "Euphoria" koja je pobijedila prije dvije godine, ali isto tako imate pokušaj kopiranja "Euphorie" ili da se ove godine imitira nastup Končite u smislu pjevačica stoji na sceni a tamo duva neki vazduh u nju i slično.

(Loreen "Euphoria", Eurosong 2012.)


RSE: Kada su se uključile u cijelu priču, zemlje nekadašnje Jugoslavije nastupale su sa velikim uspjehom. Sjetimo se pobjede grupe Riva koja je nastupala za staru Jugoslaviju i jednom Srbije sa Marijom Šerifović.


Lakić: Sve zavisi od toga kakvu pjesmu imate. Međutim, ne treba zaboraviti glasanje koje je najčešće po nekoj političkoj osnovi, glasanje za komšije i slično i onda se postavlja pitanje koliko su realni rezultati na kraju, mada uvijek pobijedi dobra pjesma, bez obzira na sve to.

Glasanje je, inače, najzanimljiviji dio, posebno ako slušate Grahama Nortona i njegove komentare na BBC. Dakle, sve tu igra ulogu - kvalitet pjesme, da li je pjesma komercijalna ili ne, ali imamo i taj politički efekat. Vjerujem da će i ovoga puta Crna Gora dati Srbiji veliki broj poena kao i obrnuto.

RSE: Crna Gora je drugi put u posljednja dva nastupa uspjela da uđe u finale i to sa pjesmama koje su sve samo ne eurovizijski kliše. Etno, pop sa primjesama modernog zvuka, čini se da je to za sada dobitna kombinacija? Da li vam se dopada pjesma kojom Knez ove godine predstavlja Crnu Goru?


Lakić: Da, dopada mi se i mislim da je to dobra formula - biti svoj. Ono što je po meni najveći propust Eurosonga jeste pjevanje na engleskom jeziku jer to vodi ka stvaranju nekakve potpune uniformnosti umjesto njegovanja različitosti. U suštini, treba vratiti ono staro pravilo Eurosonga da svako treba da pjeva na svom jeziku, a onda ponuditi nešto svoje, nešto lokalno.

(Knez "Adio", Eurosong 2015.)


Mi smo vidjeli kroz ovogodišnji nastup Kneza i prošlogodišnji Sergeja Ćetkovića da kada nudite nešto svoje onda imate mnogo bolji uspjeh. Imali smo prije tri godine izvanrednu pjesmu od Who See - ali to nije Eurosong, to nijesu lake note i zato ona nije imala uspjeha bez obzira što je kvalitetna pjesma. Knezova pjesma mi se čini da je dobar izbor za Eurosong, a posebno mi se dopada što pjeva na našem jeziku.

RSE: I konačno - ko će pobijediti u finalu ovogodišnjeg Eurosonga?


Lakić: Kažu da su favoriti Švedska i Italija, ali kladionice često znaju da pogriješe. Možda ove godine to bude Italija.

XS
SM
MD
LG