Dostupni linkovi

Karamarkov „antikomunistički manifest“


Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Šef oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu za jedan hrvatski tjednik naslovljenim „Moj antikomunistički manifest“ proziva vladajuće socijaldemokrate da kao sljednici nekadašnih komunista nikada nisu osudili svoj vlastiti totalitarizam, iznova najavljuje neku vrstu lustracije u slučaju da dođe na vlast, izmjenu školskih programa i slično. Reakcije u Hrvatskoj su različite – od toga da Karamarko najavljuje obračun sa liberalnom demokracijom, do toga da se radi o nacionalističkoj predizbornoj retorici od koje će nakon izbora odustati.

Lustracija, izmjena školskih programa, antifašizam, ali i antikomunizam, odgovornost Tita za poratne zločine po zapovjednoj odgovornosti – to i još mnogo toga najavljuje prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko ako krajem godine pobijedi na izborima. U prvim komentarima mnogo zamjerki – prvo, to da bi on kao povjesničar po struci morao znati da su se socijaldemokrati još pred četvrt stoljeća - na konvenciji stranke u studenom 1990. godine - u „Povijesnoj deklaraciji“ distancirali od „negativnog salda četrdesetpetiogodišnje vladavine KPH/SKH“ i javno se ispričali svima onima kojima je nanesena nepravda ili povrijeđeno dostojanstvo. Karamarko u intervjuu kaže i kako je Europska komisija rezolucijom osudila sve totalitarne režime, a to nije bila Europska komisije, već Europski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Na stranu Karamarkovo neznanje, no kako shvatiti njegove najave što će sve raditi ako dođe na vlast, koje izrazito podsjećaju na Tuđmanove najave „duhovne obnove“ iz devedesetih. Politički analitičar Žarko Puhovski, napadnut u Karamarkovom intervjuu imenom i prezimenom, kaže za naš radio kako Karamarko, kao i Sanader 12 godina ranije, nacionalističkom retorikom mobilizira birače, a nakon izbora će od nje odustati.

„Sanader je stranku smirivao organiziranom korupcijom“, podsjetio je Puhovski.

„Kako će to učiniti Karamarko, momentalno nije vjerojatno ni njemu jasno. Ali on sasvim sigurno nije u stanju nametnuti tako nešto što ovdje obećaje, i zato što svjetska i hrvatska atmosfera više nije takva, a i zato što on za razliku od primjerice Tuđmana nema set čvrtstih uvjerenja koja bi nekome nametao. Dakle, on leprša s cvijeta na cvijet i govori ono što on misli da bi trebao govoriti osvješteni domoljub desne provenijencije. Koji puta pogodi, a koji puta promaši.“

Specijalni rat protiv oporbe

Karamarkovo prozivanje socijaldemokrata (SDP) za komunizam je u stvari najava obračuna sa liberalnom demokracijom, tvrdi u izjavi za naš radio komentator riječkog „Novog lista“ Jasmin Klarić. Jedan je primjer to što je šef HDZ-a prozvao političkog neistomišljenika Puhovskog za totalitarizam, ali argumenata ima još.

„Nadalje, najavio je da misli izmijeniti školske udžbenike, koliko god se to nekome svidjelo ili ne, i to detaljno. Rekao je da se Hrvatska mora suočiti sa svojom komunističkom prošlošću i s njom raskrstiti, a nekoliko redaka prije toga ocijenio je SDP kao loše prikrivenu komunističku stranku. Kada to još pospojimo sa njegovom najavom otprije nekoliko tjedana da će – kada dođe na vlast – svesti SDP na pet do šest posto glasova, mislim da je prilično jasno što se tu sprema – tu se sprema specijalni rat protiv potencijalno najjače oporbene stranke nakon narednih izbora, dakle SDP-a.“

Klarić se pribojava da se priprema i dodatni pritsak na medije kako bi se mogla provesti ta najavljena promjena društvene svijesti u Hrvatskoj.

Karamarko upravo Puhovskog proziva kao primjer "apsurdnosti neprovedene lustracije“. Puhovski odgovara kako je to još jedna ilustracija da Karamarko baš ne barata dobro stranim riječima.

„Jer lustracija se odnosi na javne funkcionare, koje bi trebalo osramotiti zbog eventualne suradnje sa tajnim službama u totalitarnom razdoblju. Niti sam ja ikada bio javni funkcionar, niti je ikada u javnosti nedostajalo sramoćenja mene zbog svega što sam u životu radio – s pravom ili krivom, to je drugo pitanje. I konačno, od nas dvojice – gospodina Karamarka i mene – jedan je imao intimne veze sa obavještajnim službama koje su kršile ljudska prava, a to sigurno nisam bio ja.“

XS
SM
MD
LG