Dostupni linkovi

Da li je Nikolićeva platforma klip u točkovima Aleksandra Vučića?


Karikatura Predraga Koraksića Koraksa (jul, 2014)
Karikatura Predraga Koraksića Koraksa (jul, 2014)

Premijer Aleksandar Vučić najzad je potvrdio da je dugo najavljivana Platforma o Kosovu predsednika Tomislava Nikolića stigla u Nemanjinu i da ju je on nekoliko puta pažljivo pročitao, da će se o njoj ozbiljno razgovarati, da Srbija nema nameru da prekine dijalog sa Prištinom ali i da se neće svađati sa predsednikom.

Da li je premijer nagovestio ono što su neki analitičari odmah preveli na razumljiv jezik - predsednik stavlja klipove pod točkove evropskom putu Srbije? Komenator nedeljnika "Vreme" Milan Milošević kaže za naš program da je sa Andrićevog venca poslat dokument koji se ne može realizovati:

“Podsetimo da je taj papir poslat Vladi nakon što je premijer Aleksandar Vučić, pred posetu Americi, 'Vol Strit Džurnalu' izjavio da je voljan da građanima Srbije postavi pitanje o promeni Ustava, odnosno, preambule (u kojoj se Kosovo definiše kao deo terirorije Srbije), on to nije direktno rekao, ali se na to odnosi. To što se zna o predlogu predsednika Republike, to je Platforma za eventualni generalni dogovor Srba i Albanaca , istorijsko pomirenje, ali to je daleko, to je još zaleđeni konflikt. Svi pregovori na kojima insistira Nemačka su zapravo u okviru one formule na kojoj su Istočna i Zapadna Nemačka funkcionisale: ne priznaje se država ali se Istočna Nemačka tretira kao država", kaže naš sagovornik.

RSE: Ima različitih nagađanja u javnosti zašto je predsednik izabrao baš u ovom trenutku izašao sa ovom Platformom. Da li to može dovesti do rascepa u vladajućoj stranci?

Milošević: "Čim obe strane toliko negiraju da se neće svađati, znači nekog sukoba ima. Čime će on rezultirati, to sam bog zna. Sama Srpska napredna stranka je neprofilisan, nejasan konglomerat. I on funkcioniše na osnovu vođstva Vučića. A vlast je zasnovana na prethodnoj pobedi Nikolića. I tu je moralo doćI, pre ili posle, do surevnjivosti.”Dodajmo da je nemački Zidojče cajtung objavio da je Nikolićeva platforma pretnja Kosovu i da njegova retorika širi stah da Beograd ima velikosrpske aneksione planove."

Inače, premijer Vučić je najavio posetu nemačke kancelarke Angele Merkel, ne precizirajući datum.

XS
SM
MD
LG