Dostupni linkovi

Erdogan u Sarajevu: Turska će nastaviti da ulaže u BiH


Erdogan u BiH: Potrebna bolja ekonomska saradnja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Erdogan u BiH: Potrebna bolja ekonomska saradnja

Republika Turska će nastaviti ulagati u Bosnu i Hercegovinu, zaključak je sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH. Turska razvojna agencija realizovala je 700 projekata obnove vrijednosti oko 150 miliona eura u BiH.

"Bosna i Hercegovina povećava, posebno u prošloj godini, svoj izvoz veoma značajno, i mi smo tim temama danas posvetili najveću pažnju, odnosno, ekonomiji, ulaganjima, povećanju međusobne razmjene i stvaranju uslova da ljudi, posebno u Bosni i Hercegovini, bolje žive. Mi smo jako zahvali Turskoj što je otvorila kvotu za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će zbog dugotrajnosti tog dogovora, vrlo brzo proizvodnja u BiH porasti, te da ćemo doći do kapaciteta od deset hiljada tona godišnje što bi za našu poljoprivredu i poljoprivrednike predstavljalo značajnu stvar“, poručio je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Turske investicije u BiH

Turske investicije u BiH

I dok se na jednoj strani u BiH Turska doživljava kao prijateljska i najrođenija, u drugom dijelu BiH prema Turskoj i njenim ulaganjima postoji snažan otpor. Do sada je u BiH uloženo oko 150 miliona eura kroz 700 projekata obnove, dok je iznos investicija premašio 100 miliona eura.

Istovremeno, analitičari smatraju da bi BiH mogla mnogo više prosperirati da je njena klima za ulagače bolja, te da se radi na konkrenim projektima umjesto da se samo traži novac, čime se stvara slika neozbiljnosti. Više u tekstu Dženane Halimović.

Erdoganova posjeta je od velike važnosti i za Tursku. Obim trgovinske razmjene između BiH I Turske sada je 500 miliona, međutim, prema mišljenju predsjednika Republike Turske, to nije dovoljno.

"Na današnjim razgovorima učinićemo konkretne korake na svim poljima, posebno na vojnom, kulturnom, političkom i polju turizma. Nastavlja se podrška Turske Bosni i Hercegovini za učlanjanje u NATO. Pored toga, na političkom polju, u procesu integracije sa Evropskom unijom, nastavlja se naša podrška i u budućnosti“, kazao je Recep Tayyip Erdogan.

Fotogalerija

Inače, ovo je bila prva zvanična posjeta turskog predsjednika BiH. U njegovom prisustvu potpisan je niz sporazuma o saradnji u raznim oblastima između Turske i BiH, te privrednika dviju zemalja.

Erdogan je imao sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i članovima kolegija oba doma bh. parlamenta.

U predvečernjim satima Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvaranja obnovljenog jedinstvenog Isa-begovog hamama u Sarajevu, kao i restaurirane Careve džamije.

XS
SM
MD
LG