Dostupni linkovi

Maleski: Zapadu je važno da u Makedoniji pištolji ostanu u futrolama


Nakon 10-časovnog susreta u Strazburu sa liderima VMRO DPMNE i Socijaldemokratskog saveza Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim, trojica evroposlanika Eduard Kukan, Ričard Hovit i Ivo Vajgl su izdali zajedničko saopštenje u kome pozdravljaju “iskrenu diskusiju” koja se vodila protekle noći.

Parlamentarci i evrokomesar Johanes Han pozdravljaju napore lidera partija da rade ka dogovoru u interesu svih građana zemlje i da se reše svi izazovi koji proizilaze iz političke krize, u skladu sa evropskim standardima, kaže se u saopštenju.

Između ostalog, navodi se da su partije potvrdile njihovo opredeljenje o evropskim integracijama i demokratskim principima, kao i da su se saglasile da je važno imati sastanke i u narednom periodu.

Profesor Denko Maleski, nekadašnji ministar spoljnih poslova, smatra da prisustvo komesara Hana na susretu održanom u utorak uveče znači da se podiže nivo alarma o rešavanju ozbiljnog problema u kojem se nalazi Makedonija. Imamo dva sveta, kaže on. Jedan je onaj evropske diplomatije, koji insistira na dijalogu i izlasku iz krize kroz pregovore, ali postavlja i svoje uslove.

“Sa druge strane je naš svet duboke podele, koji odbacuje bilo kakve pregovore koji bi involvirali i sadržaj prisluškivanih razgovora pre sudske razrešnice, o kojoj opozicija misli da će biti predugačka i pristrasna”, smatra naš sagovornik.

U tom svetu duboke podele i nepoverenja, svi scenariji su mogući, pa čak i onaj da Gruevski i Zaev podnesu ostavke na svim funkcijama, dodaje Maleski.

“Ono što je sada najvažnije međunarodnim faktorima sa Zapada, je da pištolji ostanu u futrolama, da se ne posegne za nasiljem, već da se traže sva moguća mirna rešenja, a jedan od njih bi mogla biti i opcija sa ostavkama”, konstatuje Maleski.

Inače, sastanak u Strazburu se odvijao iza zatvorenih vrata, ali izveštač o Makedoniji u Evroparlamentu Ivo Vajgl ocenjuje da susret nije bio uzaludan i da je vredelo što se održao.

Do ovog sastanka dolazi nakon održana dva liderska susreta u Skoplju, na kojima su pored Gruevskog i Zaeva učestvovali i lideri dve najveće partije Albanaca u Makedoniji, uz posredstvo ambasadora SAD i EU. Razlog za sve ove događaje je dugotrajna politička kriza u zemlji, koja je počela objavljivanjem prišluskivanih telefonskih razgovora od strane opozicije, na kojima se navodno čuju svi kriminali vladajućih partija, kao i oružani sukob policije sa naoružanom grupom u Kumanovu pre desetak dana.

U međuvremenu, u nedelju i ponedeljak su se održali masovni narodni skupovi. Na jednom od njih se tražila ostavka Vlade, a na drugom se izrazila podrska vlasti. Posle tih protesta, pred Vladom I nasuprot Sobranja su se podigli kampovi u kojima borave građani sa zahtevima kao i na skupovima.

U Skoplju se istovremeno nastavljaju protestna kampovanja - provladinih pristalica pred Sobranjem i opozicionara ispred Vlade Makedonije.

“Vidim nešto da je stvar krenula na inat. Ali dok ova nedemokratska vlast ne podnese ostavku, bićemo ovde”, rekao je za RSE jedan od okupljenih opozicionara pred Vladom.

U međuvremenu, oni koji su nakon skupa o podršci Vlade odlučili da ostanu u šatorima nasuprot Sobranja, imaju različita mišljenja do kada bi ostali u parku.

“Ne znam, dok je potrebno da dajemo podršku ovoj Vladi. Možda mesec, možda dva, možda ćemo sutra otići, ne zna se”, rekao nam je jedan od kampera ispred Sobranja.

Politička kriza u Makedoniji traje gotovo godinu dana, od izbora i povlačenja opozicije iz Sobranja, a kulminirala je u poslednja tri meseca nakon što je opozicija počela da objavljuje takozvane “bombe”, snimke prisluškivanih razgovora koji, prema navodima opozicije, dokazuju kriminal vlasti i njenu zloupotrebu moći.

XS
SM
MD
LG