Dostupni linkovi

Miting Demokratske stranke: Vučić treba da ode


Više hiljada pristalica Demokratske stranke okupilo se u subotu na Trgu republike u Beogradu na opozicionom protestu na kom je zatražen odlazak vlasti.

"Aleksandar Vučić treba da ode iz političkog života ove zemlje. Treba da ode sa mesta predsednika vlade", rekao je Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke.

Pajtić je pred okupljenima poručio da najveću odgovornost za loše stvari u državi snosi predsednik vlade.

"Sve je ovo njegovo delo. Jer ministri i članovi Srpske napredne stranke ništa ne bi bili bez Vučića. Njegovo delo je i to što ministar odbrane Bratislav Gašić ne oseća odgovornost za pad helikoptera, i to što ministar prosvete Srdjan Verbić ponižava studente, nastavnike i profesore, što ministar pravde Nikola Selaković vređa advokate, što Partija ujedinjenih penzionera Srbije glasa za smanjenje penzija, što vlasnik televizije Pink Željko Mitrović dobija nagradu za unapredjenje kulture", izjavio je Pajtić.

Miting DS-a u Beogradu
Miting DS-a u Beogradu

Na skupu pod nazivom "Osvetlimo Srbiju" opozicioni lideri rekli su da je u zemlji zavladao mrak jer je, kako su ocenili, ugušena sloboda medija, da se neistomišljenici hapse preko novina, da se razaraju nezavisne institucije, da je obezvređeno znanje i da su sposobni ljudi i intelektualci skrajnuti na društvenu marginu.

Zbog toga, poručio je Zoran Živković, predsednik Nove stranke, vlast mora da odgovara građanima u čije ime vodi državu.

"Iz ove zemlje u poslednjih par godina otišlo je 100.000 ljudi, a zaposleno 50 ili 60 hiljada SNS-ovaca. Vučić više ne sme da bude čovek koji odlučuje o sudbini građana. Srbija ima pravo na drugu šansu. Srpska elita je danas na Trgu, a nje se Vučić najviše plaši", rekao je Živković.

Na Trgu republike, koji je bio ispunjen nezadovoljnim građanima, čule su se i pištaljke, kao i devedesetih na protestima opozicije, puštane su pesme "Bando crvena", "Flojd", "Otpisani" i "Sloboda-ne", dok su viđeni i transparenti "Inđija - No pasaran" i "Bolje Borko u Pradi, nego Vulin u Vladi".

Neki od okupljenih rekli su za RSE da očekuju da od ovog mitinga počnu promene.

Anketa: Građani o mitingu DS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link


Najveće kritike govornici na ovom skupu vlasti su uputili jer je, kako su rekli, rasterala investitore iz Srbije, dugoročno je zadužila, rasprodala državne resurse, uvela negativnu selekciju, obezvredila znanje i uvela pogubnu kulturnu politiku.

Vujadin Milošević, glumac Zaječarskog pozorišta koji je dobio otkaz zbog pesme protiv vlasti, bio je jedan od govornika koji su dobili najveće aplauze.

"Oni su nam u gradove doveli bagru i šljam. Oni su oni kojima kultura ništa ne znači. U Zaječaru vlada diktatura. U Zaječaru vlada Saša Mirković, estradni menadžer, kriminalac, zelenaš", rekao je Milošević.

Nakon mitinga okupljeni su prošetali ulicama Beograda do zgrade vlade u Nemanjinoj ulici ispred koje su ostavili poruke vlasti. Organizatori, koji su procenili da je na ovom skupu bilo 20.000 do 30.000 ljudi, najavili su nova okupljanja i proteste širom zemlje.

XS
SM
MD
LG