Dostupni linkovi

Rusija opet gomila trupe na istoku Ukrajine


Proruski separatisti u Donjecku, 23. april 2015.
Proruski separatisti u Donjecku, 23. april 2015.

SAD su saopštile da Rusija ponovo pojačava vojno prisustvo u Ukrajini. Konkretno, kako su naveli, Moskva je na pobunjenom istoku dopremila novi protivazdušni sistem i započela dodatnu obuku proruskih separatista, kršeći odredbe sporazuma o prekidu vatre iz Minska.

"Ruska vojska je rasporedila dodatne sisteme odbrane na istok Ukrajine i pomjerila nekoliko njih u blizini linije fronta.To je najveća koncentracija ruske protvazdušne odbrambene opreme na istoku Ukrajine od avgusta 2014", navodi se u saopštenju.

Optužbe o novom ruskom gomilanju na istoku Ukrajine iznijela je portparolka Stejt Dipartmenta Marie Harf nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio SAD da koriste krizu i konflikt u Ukrajini da bi sijali razdor između Rusije i EU, naročito Njemačke.

Američka glasnogovornica je, takođe, navela da je pojačan i broj treniga pobunjeničkih snaga "i da to nema dileme da je Rusija uključena u tu obuku".

Harf je objavila i da Moskva doprema i teško naoružanje na istok Ukrajine te na granici pojačava svoje vojne snage.

Marie Harf
Marie Harf

"Nakon što su ranije na granici uspostavili relativno normalan broj vojnika, Rusija sada šalje dodatne trupe tamo", rekla je portparolka Stejt Dipartmenta, dodajući da je u toj graničnoj oblasti rusko vojno prisustvo pojačano na najveći nivo od oktobra 2014.

Rusi su zajedno sa pobunjenicima ponovo dovukli veći broj "artiljerije i raketnih bacača" u oblastima u kojima je to zabranjeno prema februarskom dogovoru iz Minska, postignutom uz posredovanje EU.

Tim krhkim sporazumom koji je na snazi od 15.februara, sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika su smanjeni, ali ne i obustavljeni u potpunosti.

Posmatrači OEBS-ove (Organizacija za evropsku bezbijednost i saradnju) specijalne misije za Ukrajinu, saopštili su da su od prošle sedmice zabilježili "masovni" porast kršenja prekida vatre.

Prije objave o ponovnom gomilanju ruskih snaga na istoku Ukrajine, Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, u srijedu je izjavio da je ukrajinsko jedinstvo i neutralnost u najboljem interesu Rusije.

"U našem je interesu da ne dođe do podjele Ukrajine. U našem je interesu i da Ukrajina ostane neutralna, prije svega u vojno-političkom smislu", rekao je Lavrov u intervjuu za Eho Moskve.

Potom je optužio SAD da koriste ukrajinsku krizu da bi postigli ono što Lavrov zove "strateškim ciljem" Vašingtona da "spriječi razvoj ruske saradnje sa EU, naročito sa Njemačkom".

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova je izrazio sumnju u efikasnost američkog programa vojne pomoći Ukrajini, koja podrazumijeva obuku njihove armije, tvrdeći da su se takvi pokušaji pokazali nesupješnima u Iraku i Avganistanu.

Ranije ovog mjeseca, oko 300 padobranaca, pridadnika desantnog bataljona američke armije stacioniranog u okviru NATO snaga u Evropi, stiglo je u Ukrajinu da obučavaju njihovu Nacionalnu gardu koja učestvuje u operacijama na istoku, gdje se ukrajinske snage bore sa proruskim pobunjenicima koje podržava Moskva, od aprila 2014.

Osim pripadnika američke vojske u obuci ukrajinskih snaga učestvuju i 35 britanskih vojnika, a pomoć sa 200 instruktora poslaće i Kanada.

Rusija je ranije saopštila da njihov dolazak može "ozbiljno destablizovati" situaciju u Ukrajini.

U četvrtak, kako je saopšteno iz ruskog ministarstva vanjskih poslova, Sergej Lavrov je državnom sekretaru SAD Johnu Kerryiju u telefonskom razgovoru rekao da američki trening program u Ukrajini, koji se izvodi na oko 1.000 kilometara udaljenosti od konflikta na istoku, krši sporazum o prekidu vatre iz Minska .

U saopštenju, nema međutim nikakvog komentara o optužbama za gomilanje ruskih snaga u područiju konflikata.

Februarskim sporazum o prekidu vatre bilo je predviđeno povlačenje svih "naoružanih stranih formacija", vojne opreme i plaćenika sa istoka Ukrajine.

U očima Kijeva i Zapada to se jasno odnosi na povlačenje ruskih snaga koje učestvuju u konfliktu, kao pomoć proruskim pobunjenicima u Ukrajini.

Rusija uvijek odbaciju takve optužbe i pored toga što Kijev i NATO tvrde da imaju nepobitne dokaze o tome.

Na istoku Ukrajine je od aprila prošle godine u sukobima dvije strane poginulo 6.100 ljudi, a više desetina hiljada osoba je reseljeno.

XS
SM
MD
LG