Dostupni linkovi

Hadžić na privremenoj slobodi u Srbiji


Goran Hadžić
Goran Hadžić

Haški optuženik Goran Hadžić sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ u sredu nešto posle 23 časa. On je stigao u Srbiju redovnim letom iz Amsterdama, nakon što je je Tribunal u Hagu doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi lečenja.

Na aerodromu je bilo više novinarskih ekipa, kojima međutim nije bilo omogućeno da snime sam izlazak Hadžića iz aviona, ali je primećeno pojačano prisustvo policije.

Kako je planirano, po dolasku u glavni grad Srbije službena lica MUP-a prebaciće Hadžića do njegovog mesta boravka koje se nalazi u Novom Sadu.

“Za vreme boravka u Srbiji Hadžić će biti obavezan da ne napušta teritoriju Novog Sada. Moraće da noći u svom stanu, između 23 i sedam sati ujutro”, rekao je ranije za RSE Hadžićev advokat Zoran Živanović.

Takođe je predviđeno da ga svakaga dana mora posećivati službeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje će o tome potom na dnevnoj osnovi izveštavati Haški tribunal.

“Za vreme boravka na privremenoj slobodi Goran Hadžić neće moći da kontaktira sa žrtvama i svedocima, niti sa medijima. On ne može davati bilo kakve izjave i razgovarati sa bilo kim o postupku koji je protiv njega u toku pred Haškim tribunalom, izuzev sa svojim braniocem”, navodi advokat Živanović.

Predviđena je i obaveza da Hadžić svoj pasoš preda MUP-u, u čijoj nadležnosti će taj dokument ostati sve do optuženikovog povratka u Hag. S tim u vezi, naš sagovornik zaključuje: “Haški sud je već doneo odluku o njegovom povratku, određen je i datum povratka, ali vam ga ne mogu saopštiti jer je poverljive prirode”.

Goran Hadžić je odlukom Haškog suda pušten na odbranu sa slobode zbog, kako je objašnjeno, teškog zdravstvenog stanja. Optužen je da je kao predsednik Vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a potom kao predsednik takozvane Republike Srpske Krajine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvat čija je svrha da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva iz velikog dela Republike Hrvatske s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

XS
SM
MD
LG