Dostupni linkovi

Safet Alić - Čovjek koji je u Srebrenicu uložio milion eura


Safet Alić
Safet Alić

Safet Alić već 15 godina živi u Švicarskoj. Jedan je od rijetkih koji je u Srebrenici otvorio nekoliko poslovnih objekata i uložio oko milion eura. Trenutno adaptira motel gdje će biti restoran i smještajni kapacitet.

Rijetki su Srebreničani koji se iz inostranstva vrate u svoj grad i započnu biznis. Možda ima onih koji to urade u skromnom obimu, ali Safet Alić je za četiri godine ovdje kupio nekoliko objekata i uložio značajna sredstva.

“U ovaj grad sam došao 2011. godine i prvo sam uradio kuću jednoj starici koju najviše volim na svijetu, moju majku, u selu Sućeska. Druga stvar koju sam uradio jeste da sam kupio objekat, devastirani i uništen, gdje sam napravio motel kapaciteta dvadeset soba sa restoranom kapaciteta oko sto mjesta. Nakon toga, jer zaista volim ovaj grad, kupio sam jednu kuću u Srebrenici koju sam adaptirao. Nisam se tu zaustavio. Za sve čari Srebrenice saznao sam kada otišao na jezero Perućac, gore sam vidio mnogo lijepih mjesta pa sam i tu izgradio jednu kuću”, priča Alić.

Iz Švajcarske na odmor u Srebrenicu

Safet trenutno proširuje motel, gradi dodatna dva sprata. Biće tu moderni hotel sa restoranom. Sve radi svojim sredstvima, bez ikakve donacije.

„Kad bi moja koža mogla progovoriti, ona bi najbolje odgovorila na to pitanje. Puno sam patnje i znoja uložio u moj grad, da bi bio ovdje sa mojim prijateljima, sa mojim komšijama. Lijepo se slažemo, družimo, dijelimo dobro i zlo, pomažemo se“, kazuje Safet.

Ovdje mu je najbolje, za razliku od nekih koji se plaše i doći u Srebrenicu.

„Kad me pitaju gdje idem na odmor, ja kažem da idem u Srebrenicu. Svi se tada vrate jedno dva metra unazad, kao, boje me se, kao da sam nešto 'ispalio' čudno iz svog mozga. Mnogi u Švajcarskoj misle da su ovdje u Srebrenici poredani tenkovi. Rat je završen odavno, a neki to još neće da shvate“, kaže Safet.

U Švajcarskoj ima kompaniju koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina. Uspio je u tom poslu, ponajviše jer je skroman.

„Srednju školu sam završio u okolini Zenice, saklupljao sam čaure, aluminij, posude i skontao sam da toga znatno više ima u Švajcarskoj. Krenuo sam za poslom glavom preko svijeta, što se kaže. U Švajcarskoj sam od 2001. Nastavio sam sakupljati sekundarne sirovine i otvorio kompaniju za te svrhe.“

Safet ulaže u Srebrenicu jer je voli i ovdje se osjeća najzadovoljnije.

„Kad sam vidio ovaj narod, kao da sam vidio sve najbolje gradove ovog svijeta – Pariz, London, ali ja najviše volim ovaj grad“, poručuje Safet.

XS
SM
MD
LG