Dostupni linkovi

EU i regija: Uvjeta u pregovorima kao nikada ranije


Zgrada Evropske komisije u Briselu, ilustrativna fotografija
Zgrada Evropske komisije u Briselu, ilustrativna fotografija

U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Zagrebu je održana međunarodna konferencija pod naslovom „Hrvatska - most Europske unije prema Jugoistočnoj Europi". Iako su izražene sumnje oko toga je li proširenje Europske unije visoko na listi Unijinih prioriteta, sudionici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine uvjereni su u europsku budućnost regije i izvijestili su o svojim aktivnostima.

Neće biti primanja novih članica u Europsku uniju u ovom mandatu Europske komisije, upozoreno je na konferenciji o europskoj perspektivi jugoistoka Europe. Na izborima za Europski parlament primjetan je rast lijevih i desnih populista kojima je zajedničko protivljenje daljem proširenju Europske unije, a mainstream stranke nerijetko preuzimaju njihovu retoriku, kako im ovi ne bi uzeli birače, upozorio je na kontekst HDZ-ov hrvatski europarlamentarac i potpredsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Andrej Plenković, ali – kazao je – hrvatska je pozicija i dalje jasna.

„Nitko nije toliko zainteresiran za nastavak procesa proširenja EU kao Hrvatska i kao hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. Sa našim vrlo recentnim iskustvom sve susjedne zemlje imaju bitne saveznike pune razumijevanja za složenost i zahtjevnost procesa po novoj metodi pregovora.“

Plenković tretman Makedonije vidi kao najveću nepravdu na području jugoistoka Europe, najavio je da će BiH ostati hrvatski vanjskopolitički prioritet i u slučaju HDZ-ovog dolaska na vlast u Hrvatskoj, federalizaciju vidi kao optimalan okvir za BiH, i zalaže se da i Srbija da konstruktivni doprinos poboljšanju situacije u BiH.

Tanja Miščević
Tanja Miščević

Šefica srpskog pregovaračkog tima, Tanja Mišćević, ponovila je da je Srbija u potpunosti posvećena svom europskom putu, a na pitanje moderatora o razlozima zašto i Srbija nije uvela sankcije Rusiji, kazala je kako su oni mnogo manje izraz tradicionalnog i emotivnog, a mnogo više racionalnog. Naime, Rusija je Srbiju važna kao dobavljač plina i energenata i trgovinski partner. A što se tiče pozicije Srbije u kontekstu najavljene europske borbe protiv ruske propagande, kazala je:

„U ovom momentu nemamo nijednu TV stanicu koja je u vlasništvu Rusije ili bilo kog stranca koji dolazi ili je sponzorisan od Rusije. Nema jače propagande, ne oseća se u domaćem medijskom prostoru jača propaganda, već prosto Ukrajina jeste jedna od tema kojima se bavi domaća javnost.“

Glavni crnogorski pregovarač Aleksandar Andrija Pejović zahvalio je na hrvatskoj pomoći u pregovorima i ilustrirao u kolikoj mjeri je pregovarački proces postrožen.

Mi smo do sad dobili 141 mjerilo u ovih do sada otvorenih 16 poglavlja. I treba reći da su od toga samo 83 takozvana privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. U ta dva poglavlja smo dobili više mjerila nego Hrvatska za sva poglavlja, za otvaranje i za zatvaranje. To vam govori o jednom potpuno promenjenom pristupu , jednom strogom pristupu koji se omeđava konkretnim zahtevom da pokažete rezultat.“

Inače, Crna Gora očekuje da će sljedećeg tjedna imati 18 otvorenih i dva zatvorena pregovaračka poglavlja.

A što je s Bosnom i Hercegovinom? Socijaldemokratski hrvatski europarlamentarac i voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo Tonino Picula najavljuje da izvješće Europskog parlamenta o napretku BiH neće – kao do sada biti samo katalogprigovora, već i poticaj da se krene dalje u smjeru kojeg je naznačila britansko – njemačka inicijativa, što on pozdravlja.

Tonino Picula
Tonino Picula

„Ali sam jednako tako izrazio skepsu da ne vjerujem u inicijative koje u Bosni i Hercegovini koje apstrahiraju od matičnog mjesta svih problema u toj državi, a to je jedan pomalo bizaran ustavni sustav koji je zaustavio rat, ali je inaugurirao jednu vrstu nefunkcionalnosti, nepravde, nejednakosti iz koje Bosna i Hercegovina nikako da izađe.“

Da britansko – njemačka inicijativa neće riješiti sve probleme upozorio je i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Božo Ljubić.

„Ono što je bilo dovoljno za Hrvatsku, ono što je danas dovoljno za Crnu Goru, pa i za Srbiju, nije dovoljno za Bosnu i Hercegovinu. Istinski pozdravljam ovaj novi pristup koji je poznat kao britansko-njemačka inicijativa koji je potaknut od strane Hrvatske, međutim to ne treba nikako shvatiti kao guranje u drugi plan onih bitnih pitanja Bosne i Hercegovine i njenog političko-ustavnog ustrojstva, već zapravo način da lakše realiziramo i ta politička pitanja uz ekonomski razvoj i u procesu priključenja Europskoj uniji.“

Kako je na konferenciji sudjelovao i Fabrice Leggeri, izvršni direktor Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije - Frontex, pred hotelom u kojem se održavala konferencija desetak slobodarskih aktivista prosvjedovalo je pod mottom „Zaštitimo ljude, a ne granice“, a na transparentima su prozvali Frontex za nebrojene smrti, progone i zatvaranje ilegalnih azilanata koji u Europi traže spas.

XS
SM
MD
LG