Dostupni linkovi

Vazdušni desant kao odgovor na ofanzivu Hutija


Sana nakon vazdušnih napada
Sana nakon vazdušnih napada

Zalivske zemlje predvođenje Saudijskom Arabijom tokom noći su pokrenule vazdušnu operaciju na položaje šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu. Vlasti u Rijadu saopštile su da je to odgovor na ofanzivu Hutija koji se kreću prema gradu Aden na jugu zemlje, sedištu predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija nakon bekstva iz Sane, a odakle je otišao u nepoznatom pravcu. Egipatske vlasti su u četvrtak rano ujutro saopštile da se priključuju operaciji, a učešće razmatraju i Maroko, Jordan, Sudan i Pakistan.

SAD su u sredu kasno uveče saopštile da blisko sarađuju sa Saudijskom Arabijom i da je američki predsednik Barak Obama odobrio pružanje logističke pomoći.

„Odlučno osuđujemo nedavne vojne akcije u Jemenu čiji je cilj bio perdsednik Hadi“, rekla je portparolka Stejt Dipartmenta Džejn Psaki, dok je portparolka šefa diplomatije Pakistana Tasnim Aslam rekla da su primili zvaničan zahtev Saudijske Arabije da se priključe akciji.

„Mogu da potvrdim da nas je Saudijska Arabija kontaktirala ovim povodom. Razmatramo to pitanje i to je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem“, navela je Aslam.

Istovremeno, Iran je osudio akciju Saudijske Arabije u Jemenu, nazvavši je „opasnim korakom“ po mirno rešenje krize u toj zemlji. Neimenovani portparol iranskog ministarstva nazvao je napad "invazijom" na Jemen, ne imenujući ipak direktno Saudijsku Arabiju. Ambasador Saudijske Arabije u Americi Adel al-Džubeir, međutim, upozorava:

„Pad Jemena nije opcija ni za nas niti za naše saveznike.“

Džubeir je dodao da odluka o vazdušnim napadima na Huti pobunjenike koje podržava Iran, nije doneta lako.

„Ova odluka je veoma temeljno razmatrana i oko nje smo se veoma blisko i veoma intenzivno konsultovali sa mnogim našim saveznicima i partnerima širom sveta, a pre svega Sjedinjenim Državama. Učinićemo sve što je potrebno u cilju da zaštitimo legitimnu vladu Jemena od rušenja i bilo kakvog ugrožavanja od strane spoljnih milicija. Imamo situaciju u kojoj je militantna grupa u posedu ili bi mogla doći u posed balističkih raketa, teškog naoružanja, avijacije. Ne sećam se da je bilo koja militanta grupa imala kontrolu nad avijacijom. Tako da, ovo je veoma opasna situacija i mi moramo da učinimo sve što možemo da zaštitimo narod Jemena i legitimne vlasti Jemena. Pad Jemena nije opcija“, naveo je Džubeir.

Agencija Frans pres javila je da su snage lojalne predsedniku Hadiju u četvrtak ujutro povratile kontrolu nad međunarodnim aerodromu kod Adena, gde je u vazdušnom napadu poginulo 13 civila koji žive u blizini aerodroma.

Hadi je Aden napustio nekoliko sati pošto su pobunjenici Huti na svojoj televizijskoj stanici objavili da su osvojili najveću vazduhoplovnu bazu u zemlji El-Anad, u kojoj su bile stacionirane američke i evropske snage koje savetovale Jemen u njegovoj borbi protiv ekstremista iz Al Kaide.

Huti su zauzeli Sanu u septembru i od tada kontrolišu veći deo severa zemlje.

XS
SM
MD
LG