Dostupni linkovi

Borbe na istoku Ukrajine traju, Putin kaže rat nije "vjerovatan"


Ukrajinska vojska u regionu Donjecka
Ukrajinska vojska u regionu Donjecka

Ukrajinski vojni zvaničnici kažu da separatisti koje podržava Rusija nastavljaju napade na vladine pozicije kršeći tako prekid vatre koji je formalno na snazi više od sedmicu.

Istovremeno je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televizuju poručio kako rat sa Ukrajinom nije "vjerovatan".

Borbe na istoku i pored obustave vatre između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika, prema informacijama sa terena ne jenjavaju, no gotujući na ruskoj državnoj televeziji Vladimir Putin je ovako odgovorio na pitanje hoće li biti rata sa Ukrajinom:

Ja mislim da takav apokaliptičan scenario nije vjerovatan i nadam se da do rata nikad neće doći“.

Ukrajina, SAD, NATO i mnoge evropske vlade tvrde da je upravo Rusija snadbijeva oružjem, vojnom opremom i trupama proruske separatiste koji se bore na istoku Ukrajine.

Putin je još jednom odbacio te optužbe, dodajući da Kijev griješi što krivi Rusiju za poraz ukrajinske vojske u Debaljecevu. Potom je rekao:

„Ponekad sam jednostavno zadiviljen javnim istupima ukrajinske vlade. Na primjer, da su članovi naše administracije umiješani u tragične događaje na Maidanu prije godinu dana. To je apsolutni i kompletni nonosens, toliko daleko od realnosti da čovjek mora ostati začuđen odakle to dolazi."

Kako je rekao, "razumije“ i "generalno“ vjeruje u njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Francoise Hollandea i njihovu mirovnu incijativu, zahvaljujući kojoj je došlo do novog sporazumao o primirju.

Rekao je i da održava kontakat sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom jer vjeruje da se samo sporazumom o prekidu vatre može postići da se sitaucija na istoku Ukrajine "postepeno vrati u normalu“.

„Sporazum iz Minska ostaje ne samo jedni dokument na kojem su radile četiri članice procesa u Minsku: mislim na Ukrajinu, Rusiju, Francusku i Njemačku. Sporazum je utvrđen i rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dobio formu internacionalnog dokumenta, kojeg podržava praktično cijela međunarodna zajednica. I to je već potpuno drugačija priča. I zaista se nadam da će se obaveze iz njega ispuniti“, rekao je u obraćanju ruskoj naciji Vladimir Putin.

Njegovi komentari stižu istovremno sa vijestima o novom sastanku, ovoga puta ministara vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije u Parizu, u nadi da će sporazum na koji se svi toliko pozivaju konačno početi da se primjenjuje.

Ukrajinski vojnici po povratku sa ratišta na istoku
Ukrajinski vojnici po povratku sa ratišta na istoku

Nešto prije toga, imajuću u vidu nastavak sukoba na terenu, Ukrajina je odgodila planove o povlačenju teškog naoružanja sa linije fronta. Portparol ukrajinske vojske je precizirao da povlačenje neće početi dok napadi pobunjenika na prestanu u potpunosti.

A pobunjenci koje podržava Rusija nastavalju pristisak i granatiranje sela i vladinih trupa u okolini strateški važne luke Marujupolj na Azovskom moru, grada koji je pod kontrolom Kijeva.

Prema riječima Anatolija Stelmaha separtističke su snage gađale i sela u blizini Debaljceva sedam puta u tri različite oblasti.

Regionalna ukrajinska policija u toj oblasti saopštila je i da je jedan policajac ubijen a dva ranjena u ponedjeljak kasno popodne kada se policija sukobila sa militantima nakon što su zaustavili njihov automobil u Marijupolju, koji je ujedno i najveći grad u regionu Donjecka i Luganjska kojeg drže vladine snage.

Policija je navela da je u zaustavljenom automobilu militanata pronašla ekspoloziv i da je tom prilikom poginuo jedan pobunjenik.

Ministarstvo odbrane Ukrajine navelo je i da proruski separatisti u okolini Marujupolja u utorak pokušavaju da preuzmu pozicije koje drže vladine nage u Širokinu, koji je ispred Marujupolja.

Pobunjeci, pak, demantuju da napadaju to mjesto. Eduard Basurin, jedan od vođa separatista, Reutersu je rekao: „U ovom tenutku sve je mirno“.

OEBS, koji nadgleda takozvano primirje, i vođa posmatračke misije u Ukrajini, Lamberto Zannier su naveli da se prekid vatre krši naročito u južnom dijelu pobunjenog istoka uz, kako je naveo, ograničene incidente oko Debaljceva i aerodroma Donjeck kojeg drže pobunjenici, dodajući ipak da je žestina sukoba u „značajnoj mjeri opala“ .

Iz Londona je britanski premijer David Cameron poručio da će se Moskva suočiti sa novim sankcijama ako pokušaju da otmu još koji dio ukrajinske zemlje.

Daleko od promjene kursa, potpuno neopravdane i nelegalne akcije Rusije na istoku Ukrajine, dostigle su novi nivo u kojem separtisti otvoreno krše prekid vatre", predočio je Cameron britanskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG