Dostupni linkovi

Hrvatska: Dizanje svjetonazorskih tenzija je u modi


Ratni veterani na prosvjedu u Savskoj ulici, ilustrativna fotografija
Ratni veterani na prosvjedu u Savskoj ulici, ilustrativna fotografija

Ovog vikenda je grupa od nekoliko stotina građana u Zagrebu prosvjedovala protiv grupe ratnih veterana koji već četiri mjeseca prosvjeduju i traže smjene resornog ministra i premijera. Ratni veterani su tu u HDZ-ovoj režiji, HDZ licemjerno odgovara da su protuprosvjed organizirale vlasti, međutim glavni je problem u tome da je dizanje svjetonazorskih tenzija u Hrvatskoj danas u modi.

Grupa ratnih vojnih invalida već 127. dan prosvjeduje pred Ministarstvom branitelja i traži ostavke resornog ministra i premijera. Ministarstvo protiv kojeg prosvjeduju dalo je struju za njihov šator, a policija četiri mjeseca istražuje tko je organizator neprijavljenog prosvjeda, da bi ga mogli prekršajno prijaviti – za sada bez uspjeha.

Ovog vikenda se nekoliko stotina građana u organizaciji „Occupy Croatia“ uputilo u povorci prema njima s porukom „Dosta je terora šatoraša“. Policija je stala između njih,a nekoliko privedenih navodno su provokatori koji ne pripadaju ni jednoj od suprotstavljenih grupacija. I dok već i vrapci na grani pjevaju kako su „šatoraši“ dio HDZ-ove predizborne kampanje, HDZ zna da je napad ponekad najbolja obrana. Veterani su odmah prozvali vladajući SDP da stoji iza protuprosvjeda, međutim predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže kako ne bi želio precizirati tko stoji iza protuprosvjeda, a onda nastavlja:

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

„Vrijeme je da se glave ohlade. Ja se bojim jednog drugog sindroma – da ljudi koji u ovom momentu vode hrvatsku Vladu nemaju izlaz za rješenje iz gospodarskih problema, pa možda nameću ovako nekakve druge probleme kao primarne, koji bi zaokupili interes javnost – što nije dobro.“

Prilično je licemjerno da hladne glave traži čovjek koji u svojim govorima ne radi ništa drugo nego proizvodi unutarnje neprijatelje, međutim – u njegovim riječima možda i ima dio istine. Naime, mnogi upozoravaju da – iako je HDZ započeo i do savršenstva razvio dizanje svjetonazorskih tenzija, čini se da su vladajući socijaldemokrati odlučili prihvatiti igru, jer su primijetili da HDZ sa svojom pričom - uspijeva.

„Inicijalno je dizanje tih tenzija i proglašavanje neprijateljem svakoga tko nije iz vlastite političke opcije i tko misli drugačije krenulo iz HDZ-a“, podsjeća u izjavi za naš radio politička analitičarka i PR stručnjakinja Aleksandra Kolarić.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

„Odgovornost Karamarka i vodstva HDZ-a za poticanje najnižih strasti među vlastitim glasačima i onima koji ih podupiru je nemjerljiva. Ali sa druge strane dio vodstva Socijaldemokratske partije (SDP),naročito predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade Zoran Milanović prihvaća takvu retoriku i istom takvom retorikom uzvraća. Jer, njegova rečenica 'ili mi, ili oni' je isto tako isključiva rečenica, rečenica koja je netolerantna i koja demonizira onoga drugoga, dakle onoga tko drugačije politički misli i drugačije politički glasa.“

Karamarkovoj zapaljivoj retorici protivi se – iz svojih razloga – i zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet, onaj isti koji je pred koji dan pozvao „šatoraše“ da prekinu s prosvjedom, upravo zato što antagoniziraju hrvatsko društvo.

„Ne želim biti u onom HDZ-u koji će radikalnom retorikom - koju, kao što sami znate, promovira vrlo često naš predsjednik Karamarko – učiniti ono što je gotovo nemoguće: učiniti da sadašnji premijer ostane na vlasti. Mislim da nema potrebe da HDZ radikalizira političku situaciju. Nema potrebe da se tučemo sa ovom doista neuspješnom Vladom na ideološkim temama, nego na temama stručnosti i znanja.“

Međutim, kada nema stručnosti i znanja, ili – ako ste na vlasti – ako nema rezultata, ostaju svjetonazorske tenzije, a one su – podsjeća Aleksandra Kolarić – na svakoj razini pogubne.

„Jer nitko tko želi da ova država bude dobro mjesto za život sviju nas ne smije na bilo koji način poticati i graditi svoju politiku na mržnji i netrepeljivosti i na jednoj totalitarnoj svijesti koja kaže da je onaj koji je drugačiji – neprijatelj i da mu treba omogućiti javni diskurs“, zaključuje naša sugovornica.

XS
SM
MD
LG