Dostupni linkovi

Ukrajina: Odloženo povlačenje teškog naoružanja zbog sukoba


Ukrajinska vojska kod Artemivska
Ukrajinska vojska kod Artemivska

Ukrajinska vojska je saopštila da ne može da počne u nedelju dogovoreno povlačenje teškog oružja sa prve linije fronta sve dok proruski separatisti ne okončaju napade.

Istovremeno, lideri pobunjenika tvrde da je situacija mirna i da ne planiraju nove operacije.

Prema rečima portaprola ukrajinske armije Anatolija Stelmakija, proruski aktivisti su tokom prethodne noći dva puta granatirali položaje vladinih snaga na putu za Mariopulj.

Stelmaki je istakao da su ukrajinske jedinice uspele da odbace napad proruskih snaga.

"S obzirom na to da ne prestaje granatiranje pozicija ukrajinskih vojnika, još ne može biti govora o povlačenju oružja", izjavio je portparol ukrajinske vlade Vladislav Seleznjov.

Istovremeno, jedan od komandanata separatista Eduard Basurin negirao je da su tokom vikenda preduzeli bilo kakvu akciju. “Situacija je u ovom trenutku mirna, nema pucnjave”, kazao je Basurin Rojtersu.

U najvećem uporištu separatista Donjecku, čula se sporadična artiljerijska paljba tokom noći i u ponedeljak ujutro, mada, kako prenosi Rojters, nije bilo jasno ko puca.

Press servis pobunjenika DAN objavio je da su dve kuće uništene u ovoj pucnjavi.

Strane u ukrajinskom konfliktu su pristale u nedelju na povlačenje tenkova i artiljerije na udaljenost sa koje neće moći da se međusobno gađaju, u skladu sa prošlonedeljnim mirovnim sporazumom iz Minska, izjavio je juče ukrajinski general Aleksandar Rozmaznin.

On je istakao da je prerano da se kaže kad će početi povlačenje oružja.

Procenjuje se da će proruski pobunjenici početi da povlače oružje tek nakon što obeleže u ponedeljak Dan zaštitnika otažbine, državni praznik u Rusiji.

Zvanični Kijev je saopštio da pobunjenici grupišu snage u blizini Mariopulja, lučkog grada sa pola miliona stanovnika i najvećeg mesta u dve pobunjeničke oblasti koje kontrolišu ukrajinske snage.

Vojni analitičar Dmitro Timčuk je kazao za Rojters da su proruske snage razmestile 350 vojnika i oko 20 oklopnih vozila, uključujući šest tenkova u blizinini Mariopulja.

Ukrajina, Peski, februar 2015.
Ukrajina, Peski, februar 2015.

Kijev se pribojava da bi ovaj grad mogao da bude sledeća meta pobunjenika, kao i da nakon toga prošire operacije na ostale oblasti na istoku Ukrajine u kojima se uglavnom govori ruski, odnosno na teritoriju koju Kremlj naziva “Nova Rusija”.

Te regije su pod kontrolom ukrajinske armije i većina stanovnika je lojalna Kijevu ali su u nekoliko navrata izbile nasilne demonstracije.

Najmanje dve osobe su poginule, a više je povređeno u eksploziji u Harkovu tokom marša posvećenog godišnjici zbacivanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča. Kijev je saopštio da je uhapšeno četvoro osumnjičenih za koje se tvrdi da su dobili oružje i instrukcije od Rusije. Harkov se nalazi na 200 kilometara od ratnog poprišta.

Moskva negira da pomaže pobunjenike na istoku Ukrajine.

Drugo primirje koje je potpisano 12. februara u Minsku, uz posredovanje Francuske i Nemačke, dovedeno je u pitanje nakon što su proruski separatisti zauzeli prošle sedmice Debaljcevo, strateški važno železničko čvorište.

Međutim, u Parizu i Berlinu se nadaju da se primirje može očuvati nakon što su separatisti koje podržava Moskva ostvarili svoj strateški cilj osvajanjem Debaljceva.

Borbe su utišale nakon što se ukrajinska armija povukla iz Debaljceva tako da je tokom prošlog vikenda bilo naznaka da bi se mir mogao održati, imajući u vidu i da je u subotu je razmenjeno 200 zarobljenika a potom postignut sporazum o povlačenju artiljerije sa prve linije fronta.

Prvo primirje iz septembra separatisti su narušili, tvrdeći da tadašnja linija fronta nije bezbedna za civile u zoni pod njihovom kontrolom, jer su u dometu artiljerijskih udara vladinih snaga.

Skoro 5,700 ljudi je ubijeno i 1.5 milion izbeglo nakon izbijanja sukoba u oblastima Donjeck i Luganjsk u aprilu prošle godine.

Rusija zabranila uvoz sira iz Poljske

Ruska agencija za zaštitu potrošača "Rospotrebnadzor" saopštila je danas da je suspendovala celokupan uvoz sira iz Poljske zbog nepravilnosti u vezi sa "normativnim zahtevima".

Agencija navodi da je utvrđeno da sir proizvođača "Ostrovija" ne ispunjava zahteve carinske unije.

"Rospotrebnadzor" saopštio je da je uvoz stopiran od 20. februara.

Rusija je uvela jednogodišnju zabranu uvoza hrane na mnoge proizvode sa Zapada u avgustu prošle godine kao odgovor na sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

XS
SM
MD
LG