Dostupni linkovi

Sukob tradicionalnog i uvezenog islama u BiH


Bardakcije džamija u Sarajevu
Bardakcije džamija u Sarajevu

Sa dugim majicama na kojima su iscrtani motivi zastave Islamske države, trojica ekstremista duge kose i brade u džamiji Stara Breka u Sarajevu izazvala su incident kada su imamu džamije tokom hutbe za vrijeme džuma namaza uzviknuli da laže. Imam i vjernici su ih istjerali van kruga džamije, a za jednog od njih se navodi kako je povratnik sa sirijskog ratišta. Posljednji napad samo je jedan u nizu koji je uznemirio vjernike u BiH. Oglasio se i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović nazvavši ovaj događaj teškom zloupotrebom, a za ljude koji to čine, rečeno je da “očito imaju loše namjere i nepodobne ciljeve.” Ekrem Tucaković iz Rijaseta IZ u BiH za RSE kaže:

“Islamska zajednica očekuje od državnih organa da osiguraju uvjete u kojima će muslimani moći u miru živjeti svoju vjeru, a namjerni provokatori i nasilnici biti prepoznati i onemogućeni da izazivaju incidente u džamijama i prilikom vršenja obreda.“

Nije ovo prvi upad u džamiju niti vrijeđanje vjerskih službenika. Imam Selevdin Beganović je u posljednjem napadu zboden nožem, a nedavno su i pred kuću onih koji ga podržavaju nepoznate osobe bacile eksplozivnu napravu. Policija još nije utvrdila ko stoji iza ovih napada. Ipak, iz medijskih istupa Beganovića koji tvrdi da te osobe ne priznaju autoritet imama školovanih u duhu islama kakav se prakticira u BiH, jasno je ko su vinovnici napada na onoga ko je pozvao na to da se zaustavi slanje bosanske djece u tuđe ratove.

„Okupi momke koji su ili pušili travu ili imali problematičnu prošlost ili nisu školovani nikako i kaže oni su ćafiri, oni neće Islamsku državu“, govorio je Beganović za bh. medije.

Koketiranje s radikalnim sljedbenicima vehabijskog pokreta i u prošlosti je vodilo incidentima, izbacivanjima iz džamija i prijetnjama vjernicima, kao što je to svojevremeno činio bivši vođa vehabijskog pokreta Jusuf Barčić koji je napadao imame, te tražio pristup džamijama u kojima bi mogao da širi svoje stavove.

Reis Husein Kavazović
Reis Husein Kavazović

Upravo je reis Kavazović, tada tuzlanski muftija svojevremeno, pozvao državna tijela da zaštite Islamsku zajedinicu BiH od uzurpatora vjerskih objekata, dok je IZ ćutala o pojavama koje će deceniju kasnije dovesti do javnih obračuna – tradicionalnog bosanskog i uvezenog načina prakticiranja islama. Predsjednik Sabora IZ Safet Softić navodi kako se mora iznaći dovoljno snage da se spriječe ovakvi incidenti. Nereagovanje je, kaže, dovelo do podjela “koju mi već imamo, samo ona nije u formi kakve se mi pribojavamo. Postoje ljudi koji misle da se na drugi način stvari rješavaju.” Kaže Softić, te napominje kako je “tradicionalni bosanski islam ugrožen tokom i nakon rata, svjesno ili nesvjesno od strane nekih drugačijih interpretacija islama i to je, svakako, jedan od uzroka.

Dok je IZ ćutala, vjernici nisu. Tako su u džamiji u Piljužićima u Tešnju, vehabije pokušale preuzeti najveći džemat, ali su im se usprotivili mještani.

„Na prostorima opštine Tešanj od 1992. godine zavladao je vehabizam. Oni se ponovo ovdje vraćaju i hoće ovu našu lijepu džamiju i naš najveći džemat u opštini Tešanj da rasture.“

Ubrzo je s vjerskog stvar prerasla i u politički problem što je i na tom polju izazvalo brojne kontroverze i podjele. Islamski teolog Muhamed Jusić za RSE je govoreći o tome zašto se ranije nije odredio kurs prema vehabizmu naveo kako je zbog zloupotreba, umjesto suprotstavljanja izabrana šutnja.

„To je onda izazvalo jedan kontra stav na bošnjačkoj strani da je najbolje o tome ne govoriti. Da je najbolje to gurnuti pod tepih, pošto se svako otvaranje tog pitanja zloupotrebljava, bilo od nekih lokalnih političkih centara moći, do čak i međunarodnih. To je onda dovelo do toga da je samo produbilo osjećaj da se o tom pitanju unutar Bošnjaka ne raspravlja, kako se ne bi davali argumenti onima koji su željeli da to pitanje ne riješe, već zloupotrijebe za neke dnevno političke ciljeve“, kazao je Jusić.

Svjestan štete koja je nastala po muslimane u BiH, naročito u svjetlu terorističkih napada i učešća u ratovima pod zastavom terorističkih organizacija, reis Kavazović je jasno poručio da “ratovi koji se vode u islamskom svijetu, prije svega, nisu ratovi bosanskih muslimana, te da je to đavolji posao.”

I vjernici sve glasnije izražavaju negodovanje zbog onih koji im s dugim bradama i kratkim pantalonama određuju ko su i šta mogu biti, što bi mogao biti znak da neće dozvoliti da primat nad 500 godišnjom tradicijom preuzmu oni koji silom tjeraju u vjeru koja propagira mir.

XS
SM
MD
LG