Dostupni linkovi

Protesti u Prištini: Preko 90 povređenih, 160 privedenih


Sukob policije i demonstranata u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Sukob policije i demonstranata u Prištini

Nakon petosatnog protesta i višečasovnog sukoba policije sa demonstrantima, situacija u Prištini se smirila. Policija je uspela da udalji demonstrante, nakon čega je grad očišćen.

Iz Policije Kosova je saopšteno da je oko 160 demonstranata uhapšeno, i protiv njih će biti pokrenuta istraga. Povređeno je preko 90 osoba, od čega 72 policajaca, među kojima dvojica teško, i 26 demonstranata.

Privremeno je priveden i gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti, inače iz pokreta Samoopredeljenje.

Policija je od 12:45 intervenisala velikim količanama suzavca, a nešto kasnije upotrebila je i vodeni top kako bi rasterala demonstrante koji su uzvraćali kamenjem, motkama, i ostalim tvrdim predmetima. Centar grada se nije video od dima, sirene su se čule na sve strane, na šetalištu su bile cigle i kamenice, demonstranti su jedni drugima točili mleko u oči, policija je hapsila, hitna pomoć odvodila povređene, i policajce i demonstrante.

Premijer Kosova, Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova, Hashim Thaci oštro su osudili nasilje na vanrednoj konferenciji za novinare

“Trgovi Prištine su u velikoj meri oštećeni, imovina građana uništena, napadnuti su javni trgovi i javne imovine. Današnji protest, koji je bio politički motivisan, naneo je veliku štetu našoj državi”, kazao je Mustafa.

Hashim Thaci, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, kazao da proteste nisu organizovali građani, već opozicione partije.

„Dijalog i komunikacija medju pozicijom i opozicijom treba da se uspostavi u Skupštini, a ne na ulicama. Ni u jednom trenutku se nećemo predati na nasilje. Današnji akti su akti jedne male grupe“, kazao je Thaci.

„Ovo je pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti. Vlast se može dobiti slobodnim glasovima građana, a ne nasiljem“, kazao je Thaci.

Haotične i scene nasilja na ulicama Prištine su u potpunosti neprihvatljive, saopštila je i predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

“Pozivam na mir i na uspostavljanje reda na ulicama i trgovima glavnog grada. Pozivam preostale demonstrante da se mirno raziđu i da ne nastavljaju da se sukobljavaju sa Policijom Kosova, institucija koja je odgovorna za očuvanje reda i zakona i za bezbednost svakog građanina. To je naša policija”, navela je u saopštenju Jahjaga.

Ona je pozvala sve političke partije da ponovo uspostave dijalog i pronađu zajednički jezik za otvorena pitanja, prekidajući tako nasilje na ulicama.

„Nasilje nad Policijom Kosova i oštećenje javne i privatne imovine od strane demonstranata su neprihvatljiva. Protest je pravo garantovano Ustavom zemlje, ali to pravo nosi sa sobom i odgovornost, a današnje nasilje na trgovima štete redu, zakonu i bezbednosti građana“.

Lider pokreta Samoopredelje, Albin Kurti, okrivio je Vladu Kosova zbog dešavanja u Prištini. On je kazao da do ovoga ne bi došlo da su njihovi zahtevi bili ispunjeni.

"Sve dok se Jablanović ne smeni i dok Trepča ne postane javno preduzeće, biće protesta", kazao je Albin Kurti na konferenciji za medije, navodeći da će javnost naknadno obavestiti o sledećim protestima. "Ovo nisu partijski ili opozicioni protesti, već svenarodni", dodao je on.

Osude nasilja Ambasade SAD, UNMIK-a i OEBS-a

Američka ambasadorka na Kosovu, Tracey Ann Jacobson, napisala je na Twitteru da dok su demokratski protesti demokratsko pravo, uništenje javne i privatne imovine predstavljaju kriminalni akt.

Saopštenjem su se oglasili i OEBS i UNMIK, koji su osudili nasilje na ulicama Prištine.

"Nasilje nema ništa sa demokratskim pravom iskazivanja svog stava. Dužnost Policije Kosova je da obezbedi javnu sigurnost i preduzme određene akcije protiv indidvidua koje zloupotrebljavaju pravo mirnog demonstriranja, nasiljem i vandalizmom", navedeno je u saopštenju UNMIK-a.

Čelnik Misije OEBS na Kosovu Jean-Claude Schlumberger, u izjavi javnosti navodi: “Uznemiren sam događajima koje smo videli danas. Građani imaju pravo na protest, ali svoje nezadovoljstvo trebaju izražavati mirno. Nasilje nije odgovor", naveo je, između ostalog Schlumberger.

Vlada Kosova putem saopštenja za štampu navodi da poštuje pravo na protest, ali izražava i odlučnost da neće tolerisati dela koja ugrožavaju zemlju, institucije, te javnu i privatnu imovinu.

„Preteći govori koje su organizatori danas upotrebili na protestima su neprihvaljtivi i osuđujemo tako nešto. Takođe, manipulacija učenika putem saveta i njihova organizacija da izađu na proteste predstavlja manipulaciju i u potpunosti je neprihvaljtivo za vladu i građane Republike Kosova“, dodaje se u saopštenju. Vlada je osudila nasilje nad policijom, i pozvala gradjane na političku i građansku zrelost.

Policija Kosova je prethodno jakom akcijom specijalnih jedinica sprečilla demonstranate da priđu Vladi i Skupštini tokom ponovnog protesta opozicije, na čelu sa pokretom Samoopredeljenje, koja traži smenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

"Dole Jablanoviću, dole Srpska", "Isu dajemo, Trepču ne dajemo", "Trepča je naša", uzvikivali su demonstranti koji su se okupili ponovo u ponedeljak, nakon što Vlada nije ispunila ultimatum sa protesta u subotu da se Jablanović smeni, odnosno nije ni razmatrala ovaj zahtev.

Policija Kosova je unapred bila metalnom ogradom ogradila zgradu Vlade i Skupštine, ispred kojih su stacionirane specijalne jedinice. Demonstranti su dali ultimatum 15 minuta policiji da ukloni barikade, a nakon što to nije učinjeno, krenuli su na policiju koja je reagovala bacanjem suzavca i vodenim topom.

Današnjim protestima nisu se pridružile organizacije kao što su ’Pozivi majke’ i ’Udruženja veterana rata’.

Nezadovoljstvo prema Jablanoviću je izraženo nakon što je na Badnji dan u Đakovici žene i demonstrane koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima nazvao "divljacima", za šta je od njega traženo izvinjenje.

Aleksandar Jablanović je u ponedeljak na sednici Vlade ponovio da je njegova izjava bila pogrešno svaćena, a ranije je od majki u Đakovici zatražio i javno izvinjenje.

Protesti u subotu eskalirali su kada je grupa demonstranata kamenjem gađala vladu, na koje je policija intervenisala. Toga dana, povređeno je je 19 policajaca, četvoro građana, a privedena 22 demonstranata.

XS
SM
MD
LG