Dostupni linkovi

Protest i potpuna obustava rada prosvetnih radnika u Srbiji


Protest u Beogradu
Protest u Beogradu

Prosvetni radnici u ponedeljak potpuno obustavljaju rad i neće držati časove u školama, već su organizovali proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji. Predstavnici sindikata počeli su protest u Beogradu u 12.05 okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, a nastavili ga šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Potpuna obustava rada trajaće samo u ponedeljak, a onda će se u većini škola nastaviti praksa držanja časova od po 30 minuta.

Ministar prosvete Srđan Verbić tvrdi većina škola danas radi normalno. On je za RTS rekao i da ministarstvo neće tolerisati nezaključivanje ocena na kraju polugodišta.

“Ja ne želim da razmišljam o scenariju u kojem neko ne zakjučuje ocene. Škola postoji zbog đaka. To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", rekao je Verbić za RTS.

On je naveo i da je nedavni štrajk upozorenja prosvetnih radnika bio po zakonu, ali da je današnja potpuna obustava rada nezakonita, kao i da je to neodgovoran potez sindikata.

"Očekujemo da se nastava ne održi u oko hiljadu škola u zemlji", rekao je za RSE predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević i dodao:

“Samo da znate da nigde u svetu, sem čini mi se Burundija i još jedne države, nemaju zakon u kom se kaže da prosvetni radnici ne smeju da obustave rad. To se samo još u Srbiji događa, što je jedna potpuna besmislica jer je taj zakon u suprotnosti sa međunarodnom konvencijom o radu. Bilo šta da pokušaju da urade prema prosvetnim radnicima, mi ćemo se žaliti.”

RSE: Koji su vaši zahtevi?

Matijević: Prvi zahtev je da se prosveta izuzme iz ovog zakona o smanjivanju zarada od 10 odsto, jer znate da smo debelo ispod proseka primanja u državi. Drugi zahtev je donošenje zakona o platnim razredima i treći je potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja. Ni jedan od ova tri zahteva nije dogovoren i zaista nemamo način sem da radikalizujemo protest.

RSE: Pod znakom pitanja je završetak polugodišta. Roditelji strahuju da se izgubljeno ne može nadoknaditi i da u svemu najviše stradaju deca. Šta imate njima poručiti?

Matijević: Da stradaju deca, ne stradaju. Da gube mnogo, ne gube. Nešto će svakako izgubiti jer u ovoj državi, vidite i sami, svi gubimo svakodnevno. Tako da je nesporno da i deca moraju da izgube na ovaj ili onaj način, a ta priča je u stvari veoma licemerna. Kad je neko počeo da priča o zaštiti dece, a odbio je Zojin zakon o lečenju dece sa retkim bolestima i kad trudnicama smanjuje dodatke onda taj napad brige o deci deluje zaista licemerno. Roditelji nema šta da brinu, školska godina uopšte nije ugrožena. To što ministar i njegovi vajni saradnici je jedna potpuna besmislica. Sva deca će znati svoje ocene koje su zaslužili u prvom polugodištu. Mi nećemo održati odeljenska veća gde se verifikuje taj uspeh, ali sve ocene će biti zaključene u učionici, deca će ih znati. Neće biti odeljenskih veća i knjižica. Mi tim demonstriramo da o toj deci i o obrazovnom sistemu ne smeju samo da misle prosvetni radnici, deca i roditelji, već bi malo i ministarstvo trebalo da brine o tome, a ne samo da preti i otima.

U Užicu jedna škola potpuno obustavila nastavu

Ovako dug štrajk nanosi posledice u odnosima među prosvetarima u školi, na realciji prosvetni radnici - učenici, kaže Milenko Nikolić savetnik Školske uprave Užice. Roditelji, kako javlja naša dopisnica Novka Ilić, strahuju da se izgubljeno ne može nadoknaditi.

Osnovna škola Kralja Petra Drugog
Osnovna škola Kralja Petra Drugog

Prosvetni radnici počeli su štrajk 17. novembra, i u 10 opština Zlatiborskog okruga od ukupno 68 škola, 39 škola je u štrajku. U Užicu od 13, devet škola štrajkuje. U potpunoj obustavi rada u ponedeljak je samo Srednja umetnička škola.

“Problem je što izuzimanje prosvetnih radnika iz režima smanjenja plata u ovom trenutku nije moguće. Ako se štrajk oduži imaćeno stvari koje nećemo realizovati. Nakon štrajka mi svake gopdine smo pravili plan nadoknade i pokušavali da nadoknadimo izgubljeno. Štrajk je jedna stresna situacija u kolektivu gde se narušavaju međuljudksi odnosi, odnosi učenik nastavnik, odnos nastavnik roditelj, i imaćemo dosta problema. Mnogo toga se ne može nadoknaditi”, kaže Nikolić.

Može li se zaista nadoknaditi izgubljeno, kako će se završiti ova školska godina, da li đaci u narednom periodu moraju svake subote ići u školu? To su pitanja koja muče roditelje dok traje štrajk prosvetnih radnika. Beležimo reagovanja roditelja u Užicu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG