Dostupni linkovi

Putin: Zapad treba prestati graditi zidove, ekonomija će se oporaviti


Vladimir Putin u obraćanju novinarima, 18. decembar 2014.
Vladimir Putin u obraćanju novinarima, 18. decembar 2014.

Zapad bi trebao prestati graditi zidove prema Rusiji, kazao je na redovnoj godišnjoj press konferenciji ruski predsjednik Vladimir Putin.

Glavne teme njegova obraćanja novinarima su ekonomska kriza u zemlji, te politički odnosi u svjetlu ukrajinske krize.

Pad cijena nafte i sankcije koje su Rusiji uveli EU i SAD, te još neke zapadne zemlje, prouzročili su pad ruske rublje, te probleme u ekonomiji, države koja je ovisna o izvozu energenata.

"Jasno je da je trenutna situacija u privredi prouzročena vanjskim faktorima. Ali naša Centralna banka i Vlada preduzimaju odgovarajuće mjere. Mi već 20 godina imamo planove o diversifikaciji ekonomije koje nismo primjenili. Jer je bilo teško, ali nije nemoguće," kazao je Putin.

No, izvan svake je sumnje da će doći do kresanja potrošnje, rekao je on, samouvjereno dodavši da će se izlaz iz krize uskoro ugledati.

Na pitanje kakve su mu procjene, koliko dugo će se čekati na bolje sutra, ruski predsjednik je kazao da „pod najnepovoljnijim vanjskim faktorima, oko dvije godine“.

No nakon toga je odmah dodao i da „je takođe moguće da se može početi popravljati već u prvom kvartalu 2015., sredinom, ili krajem iduće godine“.

Putin je taj optimizam potkrijepio podacima kako je bruto društveni proizvod u prvih deset mjeseci ove godine iznosio „0,7 možda 0,6 posto." Dodao je kako su trenutni vanjski faktori inspirisali proizvođače da postanu efikasniji, i da se „usmjere više na inovativni razvoj."

Uz ekonomiju, druga važna tema redovnog godišnjeg obraćanja javnosti bila je Ukrajina, te posljedice političke krize, za koju je ruski predsjednik rekao da bi je trebalo riješiti „što prije, to bolje“.

„Trebalo bi je riješiti političkim mjerama, a ne pritiscima, ekonomskim blokadama ili upotrebom oružanih snaga“, precizirao je Vladimir Putin, koji pretpostavlja da će se „opšta politička situacija morati ponovno uspostaviti“.

Prema njegovom mišljenju to podrazumijeva „poštivanje ljudi koji žive na jugoistoku Ukrajine, bezuvjetno oslobađanje zatvorenika, te volju obje strane da se stanje smiri“.

Raspravljajući o ulozi Zapada u ukrajinskom haosu, Putin je rekao da bi Zapad trebao prestati graditi zidove prema Rusiji, posebno naglasivši širenje Sjeveroatlanskog pakta.

"Nisu li nam nakon pada Berlinskoga zida rekli da se NATO neće širiti na istok? Ali, upravo to se dogodilo, i to odmah!“ odgovorio je na pitanje, novim pitanjem ruski predsjednik.

Analizirajući pad nacionalne valute, te nestabilno finansijsko tržište, Vladimir Putin je rekao kako su mogli i brže reagirati, ali da se nada da glavna kamatna stopa neće ostati na sadašnjem nivou.

No, unatoč svim previranjima na financijskom tržištu, savezni budžet će ovu godinu završiti s viškom, vrlo samouvjereno je saopštio ruski predsjednik na redovnoj godišnjoj press konferenciji u Moskvi.

XS
SM
MD
LG