Dostupni linkovi

Pred Kosovom formiranje Specijalnog suda za ratne zločine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Formiranje Specijalnog suda jedan je od najozbiljnijih izazova pred novim kosovskim institucijama.

Bivši tužilac specijalnog istraživačkog tima EULEX-a, Clint Williamson, 29. jula, kada je objavio nalaze trogodišnje istrage navoda iz izveštaja Dika Martija, izrazio je nadu da će se sud formirati početkom 2015. godine. Kosovskim institucijama ovo je sada pitanje broj jedan.

Bivši premijer Hashim Thaci, sada prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, ranije ove godine je izjavio da zahtev međunarodne zajednice o osnivanju specijalnog suda predstavlja najveću uvredu za državu i građane Kosova. On danas ipak ističe da će se nova vladajuća koalicija prvo suočiti sa „ne tako lakim izazovom“, a posebno kada se radi o nacrtima zakona u vezi formiranja Specijalnog suda, obaveza Kosova pred medjunarodnom zajednicom.

„Institucije Republike Kosova biće odgovorne u saradnji, i ispuniće sve obaveze. Kosovo nema ništa da krije, i što se pre rasvetle ove nepravedne sumnje u odnosu na Kosovo, u odnosu na borbu Oslobodilačke vojske Kosova i njenih pojedinaca, to će biti bolje za Kosovo i njene gradjane. Premda će Kosovo ispuniti sve svoje obaveze“, kazao je Thaci u intervjuu za RSE.

Podsetimo, Specijalni istražni tim jula je objavio da je došao je do neospornih dokaza za podizanje optužnice za zločine protiv pojedinih bivših rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova, ali do tad, nije bilo dokaza o trgovoni organima. Tadašnji glavni tužilac, John Clint Williamson, kazao je da će najverovatnije biti podignuta jedna optužnica koja će uključiti više pojedinaca.

Williamson je naglasio da su žrtve tih zločina većinom Srbi, Romi i druge manjine, ali isto tako i kosovski Albanci koji su označeni kao saradnici Srba ili su, što je češći slučaj, bili politički protivnici rukovodstva OVK.

Williamson je tada izrazio i razočarenje što Specijalni sud još nije osnovan, ali dodajući da je to složen i komplikovan proces koji zahteva i odredjene zakonske izmene, te da će svi nalazi do osnivanja suda ostati nedostupni.

Skupština Kosova je još aprila meseca izglasala nacrt zakona o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU o misiji EU za vladavinu zakona, a kojim se predviđa formiranje specijalnog suda za ratne zločine koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.

Sada, potrebno je da se uradi i zakonska osnova za osnivanje ovog suda pošto trenutni zakoni to ne predvidjaju, kaže Riza Smaka, profesor ustavnog prava.

„Treba se izmeniti Zakon o sudovima, odnosno da se njemu doda i ovaj Sud. Takodje, verujem da je potrebno i usvajanje posebnog zakonskog akta koji će odrediti odredbe što se tiče jurisdikcije ovog Suda, a kako bi počelo sprovodjenje Zakona o specijalnom sudu“, kazao je Smaka za RSE.

Rečeno je da će sedište ovog suda biti van Kosova, a kako bi rad bio efikasniji i kako bi se izbegli eventualni politički pritisci.

Holandija je potencijalna zemlja koja bi udomila ovaj sud, iako je holandski ambasador na Kosovu, Robert Bosć kazao da još uvek nema konkretne odluke o tome, te da se o tome pregovara.

„Ne pripada nama, već EU da o tome odluči, pošto se radi o projektu EU, odnosno o EULEX-u. Oni će pregovarati sa nama, ali još uvek nema ničeg konkretnog“, kazao je on na debati NVO 'Fol'.

On je dodao da se s ovim procesom kasni zbog toga što je Kosovo kasnilo sa formiranjem novih institucija.

A Riza Smaka dodaje da je osnivanje ovog suda dokaz neuspeha organa gonjenja, bilo onih UNMIK-a, EULEX-a ali i domaćih. Ovo jeste medjunarodna obaveza za Kosovo, dodaje on, ali, osnivanje suda kvari sliku najmladje države u Evropi.

„Ovaj sud ne bi bio tema diskusije, ali je rezultat neuspeha odgovornih organa. Koliko je samo bilo zagonetnih ubistava a gotovo da se ni jedan slučaj nije rasvetlio, sudio, predmeti nestaju i sve je to paradoksalno“, kaže on.

Hashim Thaci je ranije kazao da je formiranje Specijalnog suda predviđeno u uskoj saradnji sa SAD i sa EU. Sud će biti pod jurisdikcijom Kosova, sa dva sedišta, na Kosovu i van zemlje, gde bi se odvijali osetljivi postupci kao što je svedočenje zaštićenih svedoka.

U medjuvremenu, David Schwendiman iz SAD imenovan je za novog glavnog tužioca Specijalnog istraživačkog tima EU, koji će naslediti Clinta Williamsona.

XS
SM
MD
LG