Dostupni linkovi

Finci: ZAVNOBiH određuje BiH kao državu


Jakob Finci
Jakob Finci

Dvadeset i peti novembar predstavlja pravi rođendan BiH, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Finci je na predavanju studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji tradicionalno obilježavaju Dan državnosti BiH, kazao da je BiH svoj rodni list dobila u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a….

Za Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH, prvo zasjednje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), održano 25.novembra 1943 godine u Mrkonjić Gradu predstavlja događaj koji određuje BiH kao državu.

“Dvadeset i peti novembar je, rekao bih, pravi rođendan BiH. Mi se često pozivamo i na Kulina bana i na našu vjekovnu istoriju, ali, kao država, BiH je svoj rodni list dobila u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine”, rekao je Finci.

Finci konstatuje da se BiH danas sučava sa brojnim problemima.

“Nadati se da ćemo, jedan po jedan, te probleme riješavati, da ćemo uskoro dobiti parlament i vladu, koja će u naredne četiri godine imati težak zadatak. A to je da dovede BiH pred vrata EU, da nas uvede u pregovarački status. Jednostavno, da ostvarimo svoje planove, da postanemo član evroatlanskih integracija. Nije dovoljno samo geografski biti u Evropi, potrebno je i politički. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti”, konstatovao je Finci.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci potrvrđuje da je nova njemačko-britanska inicijativa prema BiH promijenila redoslijed poteza, odnosno da implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci nije više preduslov za bilo koje druge pregovore. Finci vjeruje da će presuda biti implementirana do narednih opštih izbora.

“Vjerujem da će to biti negdje do 2017. Biće veliko čudo ako u ovoj godini dobijemo Vijeće ministara BiH, realno je da to bude negdje u februaru 2015. Pa onda godinu dana dok se oni “snađu“, pa onda godinu dana pregovora. 2017. godina je pravo vrijeme da se to implementira. Imamo dovoljno vremena da promijenimo Izborni zakon do 2018. godine, do narednih opštih izbora u BiH. Ne treba dozvoliti da po treći put imamo izbore koji su tehnički provedeni fer i korektno, ali koji stotine hilljada građana ostavljaju van mogućnosti kandidovanja. Ne mislim samo na ostale, nego i na pripadnike konstitutivnih naroda koje ne žive na ‘pravom’ dijelu teritorije. Jer, nemojmo zaboraviti, u ovoj zemlji nikakva prava, kao ni ostali, nemaju ni Srbi koji žive u Federaciji BiH, kao ni Bošnjaci I Hrvati koji žive u Republici Srpskoj. To sigurno nije ono što se mislilo, čak ni u Mrkonjić gradu 1943.godine”, ocijenio je Finci.

XS
SM
MD
LG