Dostupni linkovi

Mađari na ulicama zbog poskupljenja interneta


Mađarska: Protesti zbog takse za internet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Mađarska: Protesti zbog takse za internet

Oko stotinjak tisuća Mađara protestiralo je u utorak uvečer zbog poreza na internet koji uvodi konzervativna vlada Viktora Orbana. Demonstranti su ponovili da vlada nastavlja potcjenjivati demokraciju u zemlji, i narušava odnose s Evropskom unijom.

“Koliko puta nas želite odrati?” Bio je to tek jedan od natpisa koji su nosili demonstranti u glavnom gradu Madjarske. Porez na internet tek je posljednji u nizu koje je uvela Orbanova vlada. Prethodili su porezi na banke, energiju, telekomunikacijski sektor, maloprodaju. Ovo je još jedan udar na slobodu informiranja kaže novinar Gabor Bodiš koji živi u Madjarskoj.

“Predstavnici madjarske vlade već su u srijedu ujutro poručili da neće mijenjati zakon, a to znači da će jedan gigabajt koštati oko pola evra, ali će porez biti limitiran za korisnike na oko 700 forinti mesečeno, ili oko 2,5 evra. Bez obzira na to, ovo su bili najmasovniji protesti od promene režima 1990. Devedest posto demonstranata u nedjelju i u ponedjeljak na ulicama Bidimpšete su bili mladi ljudi kojih se i najviše tiče korištenje interneta”.

Jedna od demonstrantica, Ildiko Pirk, koju citira Reuters upozorava da joj je internet bitan za studij, ali i kako bi pročitala vijesti koje nisu pod kontrolom madjarske vladajuće elite.

Evropska komisija takodjer je kritizirala službenu Budimpeštu zbog poreza na internet.

“Dvadesetpet godina od pada Berlinskog zida socijalno i ekonomsko stanje je loše, a politički Mađarska ide prema Istoku. To je javno rečeno. Ideal Viktora Orbana su takozvane liberalne demokracije, poput one u Rusiji, Kini ili Turskoj. Drugi čovek Fidesa, aktualni predsednik parlamenta László Kövér je otvoreno rekao da ukoliko iz Bruxellesa budu stalno stizali neki novi diktati, onda vredi razmisliti da se polako napusti Evropska unija”, kaže Gabor Bodiš.

Zbog poreza na internet najavljuju se demonstracije i u drugim mađarskim gradovima, ali i pred ambsadama Mađarske u više evropskih zemalja.

XS
SM
MD
LG