Dostupni linkovi

Stižu ruski mediji: Russia Today na srpskom


Uz američki CNN koji je partner nove televizijske stanice koja počinje da emituje svoj program, uz Al Jazeeru koja je već etablirana sa programom koji se emituje iz sarajevskog studija, medijski prostor u Srbiji osvaja i jedna ruska medijska kuća-državna agencija Russia Today. Doduše, sa nešto manje ambicija i novca, jer se u ovom trenutku ne planira TV program, već mnogo skromniji radio program i sajt na srpskom jeziku. Russia Today na srpskom jeziku, inače, postoji od 2012 godine na Fejsbuku.

Očekuje se da će 28. oktobra u Moskvi Russia Today, poznata po veoma gledanom TV programu na engleskom jeziku koji se emituje iz Vašingtona i Moskve, objaviti otvaranje sajtova i radio stanica na lokalnim jezicima u 29 zemalja sveta.

Portal, u svetu poznatog ruskog medijskog brenda Russia Today, na srpskom jeziku Rusija danas, kako saznajemo biće dostupan već od Nove godine, a na proleće i radio stanica. Kako su Beograđani reagovali na vest da stiže ova ruska medijska kuća?

Beograđani o Russia Today
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Russia today, osnovana 2005. godine je ruska verzija globalnih medija kao što su CNN, BBC, Euronwes...kaže Jovanka Matić, istraživač medija i naučni saradnik u Institutu društvenih nauka.

„To je pre svega državni medij u potpunom vlasništvu države koja je orijentisana na promociju državne politike bez imalo kritičke distance. Veoma je često slika događaja koju ova kuća nudi dijametralno suprotna od one koju nude zapadni mediji, pre svega. I to se veoma jasno videlo u prikazivanju događaja u Ukrajini. Ako bismo rekli da je zapadna slika bila jednostrana na jedan način, time što je bila potpuno negativna prema stavu Rusije, tako je Russia Today bila potpuno jednostrana na suprotan način“, komentariše Jovanka Matić.

Šari: Eho Glasa Moskve

Širenje Russia Today programa slično je planu velikoruske propagadne u vreme Kominterne, kada se preko mreže Glas Moskve na oko 170 jezika širila propaganda u sve države sveta, kaže urednik u Ruskom servisu RSE Anderj Šari.

"Izgleda da će sada biti jedan novi talas, jedna nova vrsta takve propagande. Neće biti nešto posebno samo za Srbiju, nego kako sada govore u Russia Today, biće 29 projekata, od kojih će svaki bit usmeren na neku od zemalja, velikih ili malih, na tamošnjem jeziku. I u sklopu tih projekata jedan dio biće na srpskom jeziku, posvećen Srbiji. Jasno, biće neka centralna redakcija koja će slati oficijelne materijale obavezne za svaki jezik, a biće i neki novinari, možda i Srbi, koji će raditi za ovaj program", konstatuje Šari.

Šari o širenju Russia Today
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Direktan link

Srđan Bogosavljević iz IPSOS Stratedžik marketinga ovu vest stavlja u kontekst najnovijih međunarodnih okolnosti, zategnutih odnosa na relaciji Moskva i zapadni politički centri, pre svega Vašington sa jedne, i sve većeg političkog uticaja Rusije u Srbiji, sa druge strane.

„Ovo je trenutak novih tenzija, povratak hladnoratovskog raspoloženja, Rusija sada pokazuje veću inicijativu nego što je imala u vreme sopstvene tranzicije. Ona je imala velike ambicije dok je bila SSSR. Sada je došao trenutak da opet to mogu da pokrenu“, konstatuje Bogosavljević.

To će za medijsku scenu Srbije značiti još jedan izvor informisanja, kaže dalje Bogosavljević:

„Da li će to biti uravnoteženo ili će biti dva neuravnotežena izvora informisanja, to mi je teško da sudim dok ih ne čujem“, dodaje.

Bogosavljević objašnjava politički trenutak u Srbiji kada se događa medijski prodor Moskve:

„Trenutak je visoke popularnosti Rusije. Rusija nije davno bila popularnija, Putin je najpopularniji čovek na svetu što se Srbije tiče, njegova poseta i nedavna vojna parada u Beogradu je prošla fantastično, narodu se to dopalo...Tako da je trenutak takav da vaši anketirani građani listom kažu da je super što to dolazi, sutra možda neće biti super. Mislim da je značajnije ono što je trajno, a to je još jedan ugao posmatranja svega što se dešava u svetu koji će se pojaviti u Srbiji i mislim da će imati uticaja zahvaljujući tome što će oni, kojima je to važno, dobijati na tom mestu informacije."

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da je prodor Rusije u medijske prostore drugih zemalja logičan i da zapravo sledi ono što već čine na tom polju Al Jazeera ili američki CNN.

„Mislim da su to sasvim logični potezi za zemlju koja hoće da bude globalna sila i da demonstrira svoju globalnu moć, da bude rival SAD-u. To se tako danas radi. To je ta takozvana MEKA MOĆ, kako zovu Amerikanci medijsku moć“, ocenjuje Simić.

Zanimljivo je da se ova ruska medijska kuća opredelila, uz internet portal, za radio program, kaže Jovanka Matić:

„To može da znači da joj je suviše skupo da pravi TV program na srpskom jeziku, ali isto tako da još uvek veruje da je radio značajan izvor informacija u Srbiji.“

U domaćim medijima ova vest je propraćena i informacijom da je generalni direktor Russia Today Dmitrij Kiseljov, jedini novinar među Rusima kojima je EU uvela sankcije.

XS
SM
MD
LG