Dostupni linkovi

Novi Sad: Protestna šetnja, građani protiv fašizma


Novi Sad: Antifašistički skup
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Novi Sad: Antifašistički skup

Prema procenama policije više od hiljadu građana se prošetalo centrom Novog Sada na antifašističkom skupu u organizaciji nevladinih organizacija. Građani su na ovaj način dali podršku sugrađanima albanske nacionalosti čiji su ugostiteljski objekti napadnuti širom Vojvodine nakon incidenta na utakmici Srbija - Albanija.

Građani su se okupili u centru Novog Sada na dan oslobođenja ovog grada u Drugom svetskom ratu, nakon serije napada na imovinu uglavnom Albanaca u Vojvodini.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić podsetio je prisutne na fašističke i desničarske pojave u Novom Sadu.

Željko Stanetić
Željko Stanetić

"U poslednje vreme fašizam je bio prosipan sa naslovnih strana novina i iz medija, kao i iz glava različitih političara, a onda se sve to prelilo i na ulice. Zato ja danas nosim majicu sa porukom, ne dirajte mi komšije", rekao je on.

Predstavnica organizacije Žena u crnom Marija Perković, poručila je da, nakon sedam godina kada je u Novom Sadu održan sličan antifašistički skup, građani ponovo moraju da protestuju.

"Iako se stranke menjaju, ista ideološka matrica, započeta pred ratove u bivšoj Jugoslaviji i dalje opstaje i sve je čvršća. I kao što smo pre sedam godina rekli da znamo da su fašističke grupe čeda vlasti, znamo to i danas", naglasila je ona.

Publicista Teofil Pančić kazao je prisutnima da on ne veruje da aktuelna vlast iskreno stoji iza antifašističkih vrednosti.

Teofil Pančić
Teofil Pančić

"Voleo bih da ovome što smo se okupili uopšte nema povoda, ako već povod nastane voleo bih da imamo takvu vlast za koju mogu da budem miran i da znam da će uraditi ono što je njen posao, ali nažalost to nije tako. Ja njima ne verujem", reči su Pančića.

Skupu su se pridružile i antifašističke organizacije kao i brojna druga udruženja građana. Među njima su bili i članovi Panonske aktivističke organizacije "PAOR". Oni su oko devet časova ujutro krenuli peške iz Zrenjanina u Novi Sad.

"Smatram da treba da izrazimo protest zbog napada na naše sugrađane, ali isto tako da ih podsetimo da serija napada, na primer devedesetdevete, na pekare i objekte uglavnom vlasnika Albanaca još uvek nije razrešena", rekao je Srđan Papić Đurić iz "PAOR"-a.

Na skupu su bili i aktivisti i građani iz Beograda, Sombora i drugih gradova Vojvodine.

Sedam nevladinih organizacija iz Vršca takođe je organizovalo protestu šetnju zbog napada na pekare u vlasništvu Albanaca u toj opštini, čime su se želeli pridružiti protestu u Novom Sadu.

XS
SM
MD
LG