Dostupni linkovi

Hodžaj za RSE: Puna normalizacija odnosa sa Srbijom kada Kosovo postane članica UN


Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj
Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj

„Punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije možemo imati kada obe države potpišu sporazum koji će dozvoliti Kosovu da bude članica Ujedinjenih nacija“, izjavio je za RSE Enver Hodžaj, ministar inostranih poslova Kosova. Hodžaj, koji je prvi šef kosovske diplomatije u poseti Srbiji od proglašenja nezavisnosti, u Beogradu učestvuje na sastanku ministara regiona. Za naš radio govori i o članstvu Kosova u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) i tenzijama posle utakmice Srbija-Albanija.

„Spremni smo da u narednih tri do pet godina razrešimo sva nerazrešena pitanja između Kosova i Srbije. Veoma smo zainteresovani da nastavimo dijalog Beograda i Prištine, i verujem da će se to dogoditi nakon formiranja kosovske vlade. Zainteresovani smo, takođe, i da primenimo sve sporazume koje smo postigli. Punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije možemo imati kada obe države potpišu sporazum koji će dozvoliti Kosovu da bude članica Ujedinjenih nacija i koji će rezultovati uspostavljanjem diplomatskih odnosa. Ali ono što vidimo u poslednjim nedeljama je da nam je takođe potreban proces pomirenja između naših društava. Da bi promenili percepciju, stavove, i da bi jedni druge bolje razumeli.“

RSE: Koji je cilj ove posete, koje rezultate očekujete od prvog boravka u Beogradu?

Hodžaj: Prvi put sam u Srbiji posle 25 godina. To je bilo više nego dugo putovanje. Današnja poseta Srbiji je istorijski događaj, jer to je prva poseta ministra spoljnih poslova Kosova Srbiji na kojoj učestvuje u regionalnoj konferenciji na ministarskom nivou. To pokazuje da su se odnosi u regionu promenili. Na primer, pre 20 godina imali smo veoma tešku situaciju na Zapadnom Balkanu. Region se od tada pomakao ka mirnim odnosima i stabilnosti. Ako je nešto dobar primer za dobru transformaciju u odnosima Srbije i Kosova, to je dijalog Beograda i Prištine. U tom smislu, moja poseta je najbolji primer koliko su se odnosi između dve zemlje promenili.

RSE: Kako ste doživeli najavu punopravnog članstva Kosova u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK)?


Hodžaj: Prijem Kosova u MOK je samo korak u pravcu našeg suvereniteta. Kosovo je nezavisna država, i tako će biti zauvek. Niko ne može da zaustavi tok istorije. Postali smo članica različitih organizacija, još će nas država priznati, mi smo politički faktor u regionu. Omogućavanje Kosovu da učestvuje u različitim sportskim aktivnostima je od najveće važnosti za naše građane. Ali je takođe veoma važno i za bolje razumevanje među svim građanima na Zapadnom Balkanu.

RSE: Kada očekujete prvi susret reprezentacija, ili timova, Kosova i Srbije?


Hodžaj: Po mom mišljenju, Srbija treba prvo da prestane da blokira članstvo Kosova u različitim sportskim i kulturnim organizacijama. Jer, to je veoma važno za naše građane. I onda se to može desiti. Mislim da je to samo pitanje vremena. Sportski klubovi Kosova su više nego spremni da igraju utakmice. Sport i srpskom i kosovskom društvu može pomoći da se bolje razumeju.

RSE: Da li će biti moguće da se te utakmice ubrzo dese, posebno zbog incidenata i tenzija nakon prekinute utakmice Srbija-Albanija?

Hodžaj: Taj meč pokazao je koliko je krhak region. Ali, u isto vreme, ta utakmica pokazala je koliko se region promenio. Pre dvadeset godina bili smo u sred rata i nismo previše razmišljali i brinuli o fudbalskim dešavanjima. Smatram da vođstva Srbije, Kosova, Albanije i svih država u regionu, treba da vode računa šta i kako pričaju. Kakav jezik koriste i kako opisuju te događaje. U Tirani, Prištini i Beogradu vidim posvećenost evropskoj budućnosti, i primećujem da je to što se dešavalo tokom i posle meča Srbija-Albanija uglavnom prevaziđeno. Premijer Albanije dolazi u posetu Srbiji. Posao političara je da iznađu način da relaksiraju odnose među državama i da kreiraju bolji ambijent.

RSE: Da li imate zvanične sastanke sa predstavnicima vlasti u Beogradu, koji prvi rezultat očekujete od ove posete, da li ste ovde primljeni kao ministar spoljnih poslova Republike Kosovo?


Hodžaj: Gde god da se nalazim, ja sam simbol suvereniteta Kosova. Gde god putuje ministar spoljnih poslova to je odraz nezavisnosti i suvereniteta države koju predstavlja. Ali današnja poseta više je povezana sa učešćem na konferenciji o regionalnoj saradnji. Takođe, ovde se razgovara o ekonomiji. U svakom smislu, ovaj skup je veoma važan.

XS
SM
MD
LG