Dostupni linkovi

Hoće li Srbija legalizovati marihuanu u medicinske svrhe?


Kanabis, ilustrativna fotografija
Kanabis, ilustrativna fotografija

Kanabis i njegove preparate za medicinsku upotrebu moguće je legalno dobiti u skoro svim razvijenim zemljama Evrope - Austriji, Češkoj, svim skandinavskim državama, Nemačkoj, Italiji, zemljama Beneluksa, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. I na drugim kontinentima kanabis je legalizovan za medicinske svrhe, a ponegde, kao u Koloradu, u Sjedinjenim Državama i u rekreativne svrhe. Legalizacija marihuane u medicinske svrhe mogla bi se u dogledno vreme dogoditi i u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da to ministarstvo neće praviti problem da se marihuana uvede u medicinu, kao ni sve drugo što daje rezultate u lečenju ili ublažavanju nekih simptoma. Na nedavnoj, veoma posećenoj, tribini i državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko podržao je legalizovanje kanabisa, odnosno, marihuane, u medicinske svrhe.

“Ne želimo da odstupimo od mogućnosti koje su već neke zemlje Evropske unije uvele, a to je da koristimo marihuanu u medicinske svrhe. Oko toga ne treba praviti mnogo buke. Zakon zabranjuje i kažnjava korišćenje marihuane, pa tako treba regulisati da se ona stavi na listu opijata, da se poveže sa indikacijama i da se nakon toga stavi u promet i upotrebu”, rekao je tada Ferenc Vicko, a ideju legalizacije kanabisa u medicinske svrhe obrazložio je i za naš radio.

“Dejstvo kanabisa davno je primećeno i koristi se čak više hiljada godina pre naše ere. Ono što je za sada nedvosmisleno dokazano jeste da se kod nekih bolesti, a to su maligne bolesti, kanabis ne koristi za lečenje nego kao simptomatska terapija; dakle, mahom se koristi kod pacijenata za suzbijanje bolova, muke, povraćanja, poboljšanja apetita i poboljšanja opšteg stanja. Postoji i jedna grupa bolesti, među kojima je multipla skleroza, kod kojih se koristi radi opuštanja mišića“, objašnjava Vicko, koji se osvrće i na neke strahove da bi legalizacija kanabisa u medicinske svrhe predstavljala legalizaciju droge:

„Ja mislim da je to potpuno iracionalno. Uvek povlačim paralelu sa morfinom. Morfin se koristi u zdravstvene svrhe uprkos tome što spada u teške opijate i što postoje mogućnosti njegovog iskorišćavanja u druge svrhe. To se, međutim, u medicinskim ustanovama ne dešava.Dakle, ono što je nama bitno jeste da se tačno propisuje šta, gde, kako se čuva, kako se daje, u kojim dozama, u kojim indikacijama i ko može da ih prepiše. I onda takav strah možete jednostavno zaobići“, kaže Ferenc Vicko.

I Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja u prethodnoj vladi, bila je i jeste pristalica legalizacije marihuane u medicinske svrhe. Ona za naš program kaže da medicinska legalizacija kanabisa nikako nije isto što i legalizacija droge.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović

“Ne radi se o legalizaciji marihuane, nego se radi o svojstvu marihuane koje može imati terapijske svrhe, tako da je to, zapravo, ogromna razlika. Važno je imati na umu da je svaka supstanca, svaki lek, otrov u nekoj drugoj dozi i nepravilno primenjen, što se odnosi i na lekove koje svakodnevno koristimo. Međutim, mi imamo dovoljno stručnih kapaciteta, pri čemu i naša Agencija za lekove ima vrlo razrađenu proceduru u vezi sa kliničkim studijama koje bi se morale sprovesti. Na potezu je, dakle, struka koja mora sada aktivno da se uključi”, kaže Slavica Đukić Dejanović, koju pitamo i ima li razloga za strah da bi moćni farmaceutski kompleks mogao otežavati takve poteze medicinske struke:

“Ako se kroz regularnu proceduru istestira jedna supstanca i dokaže da ona može ili ne može biti lek, onda ne može niko imati ništa protiv. Finansijski interesi bilo koje grupacije moraju biti u drugom planu, posebno u modernoj Srbiji za koju se zalažemo i za koju verujem da počinjemo u njoj da živimo.”

Inicijativu za izmenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe pokrenula je humanitarna mreza nevladinih organizacija "Lekalizuj". Njen predsednik Vladan Golubović ocenjuje da zdravstvene vlasti u Srbiji imaju sluha i shvataju korist od legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

“Čini se da imaju sluha više nego u bilo kojoj zemlji do sada, pratio sam to poslednjih deset godina bukvalno u svim državama. Rekao bih da će pacijenti dobiti rešenje za svoje muke mnogo ranije nego što je iko očekivao. Put kojim mi želimo da idemo u legalizaciji jeste legalizacija kanabisa u medicinske svrhe, odnosno, za njegovu primenu u kontrolisanim uslovima, za pacijente koji odaberu to da koriste. Kroz ta inicijalna iskustva prvih pacijenata sagledaće se i efekti i efikasnost tog sredstva, tako da će se te informacije širiti i stizati i do drugih ljudi. Dakle, cela ta praksa će se sprovoditi pod izuzetno kontrolisanim uslovima, tako da to nema nikakve veze sa pričom o legalizaciji droge”, kaže Golubović.

Konoplja je u tradicionalnoj medicini prisutna hiljadama godina, podseća i ovaj naš sagovornik i dodaje da je ona bila vrlo uspešna kultura sve dok moćni američki poslovni lobiji tridesetih godina prošlog veka nisu izvršili pritisak na političare da tu biljku odstrane jer je bila pretnja za njihove naftne i drvne biznise. U žestoku medijsku kampanju tada je iz meksičkog žargona uvezena reč “marihuana”, kako bi se ljudi izmanipulisali i kako bi se zamaglilo da se radi o običnoj konoplji.

XS
SM
MD
LG