Dostupni linkovi

Politička karikatura: Stav Irana prema SAD


Autorica: Joanna Paraszczuk (Prevela: Ena Stevanović)

Uspon Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku i pojava anti-ISIS koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama je inspirirala iranske političke karikaturiste.

Karikature izražavaju različite stavova Teherana prema ISIS-u. Neki od njih su objavljeni na engleskom jeziku i namijenjeni su kako zapadnim tako i domaćim čitateljima.

Ova karikatura iz Ferhang Novosti odražava iranske tvrdnje da su njegovi suparnici Sjedinjene Države i Saudijska Arabija pomogli stvaranju ISIS-a. Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama se sada mora boriti sa čudovištem koje je stvorila, kako tvrde Iranci.

Ova karikatura objavljena u Tasnim Novostima ima sličnu poruku. Iran optužuje SAD za stvaranje prvo Talibana zatim Al-Kaide i na kraju ISIS-a.

Karikatura ranije objavljena u Mehr Novostima optužuje SAD za sponzoriranje ISIS-a u Siriji dok se istovremeno bore protiv njih u Iraku.

Ova karikatura objavljena u Tasnim Novostima je odgovor na nepotvrđene navode da je ISIS koristio hemijsko oružje u julu kako bi usmrtili tri kurdska vojnika u Kobaniju u sjevernoj Siriji.

Novinar Tasnima Husein Dalirian je na Twitter-u podijelio karikaturu koja odražava iranske navode da iza ISIS-a stoje Sjedinjene Države i Izrael.

U ovoj karikaturi militanti ISIS-a pod američkim pokroviteljstvom plešu oko ražnja na kojem se okreće “mir u svijetu”, što odražava tvrdnje Teherana da Amerika sponzorira naoružane skupine uključujući i ISIS u Siriji.

Ova karikatura objavljena na perzijskom jeziku odražava stav Irana prema Saudisjkoj Arabiji čiji je minister vanjskih poslova princ Saud al-Faisal nedavno izjavio da je Iran "dio problema u Siriji". Iran je uzvratio optužujući Saudijsku Arabiju za sponzoriranje terora u regionu.

Karikatura prikazuje Saudijca na vrhu tenka koji na glavi ima zmiju na kojoj je ispisana riječ "terorizam" i nosi zastavu na kojoj piše DAESH, što je perzijska skraćenica za ISIS. Nakon što je srušio na zemlju osobu koja nosi natpis "Ljudska prava" on uzvikuje da "Iran ugrožava regionalnu stabilnost."

XS
SM
MD
LG