Dostupni linkovi

Ti mene mapom, ja tebe kamenicom


Napad na džamiju u Subotici
Napad na džamiju u Subotici

Nakon incidenata na utakmici Srbija-Albanija, međusobnih osuda i demarša, poseta premijera Albanije Edija Rame Beogradu, ranije planirana za sredu 22. oktobar je odložena za idući mesec. U medjuvremenu, policija privodi napadače na albanske radnje širom Vojvodine, a žandarmerija čuva objekte čiji su vlasnici albanske nacionalnosti. Neki ugostiteljski objekti ostaju ovih dana zatvoreni. Ko je odgovoran za atmosferu mržnje koja podseća na 90-te i koja se prelila i u druge države regiona?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je dobro što je odložena poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu, jer je potrebno da se smire tenzije nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija. "Tu situaciju treba prevazići, a da bi se ona prevazišla, potrebna je politička volja, a Srbija je ima", rekao je Dačić.

Stefanović: Privedeno 11 lica zbog napada na lokale Albanaca

Stefanović: Privedeno 11 lica zbog napada na lokale Albanaca

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u ponedeljak uveče da je policija saslušala 62 i privela 11 osoba zbog napada na lokale u vlasništvu Albanaca i Goranaca. Za noćašnje oštećenje pekare iz Novog Sada odgovoran je L.P. (21), pekaru u Bečeju napao je P.A. (18), pekaru u Somboru oštetio je T.N. (19), a napadači na dve pekare u Banovcima su B.S. (18) i D.N. (24). Za oštećenje dve pekare u Staroj Pazovi u toku je poligrafsko ispitivanje tri osobe, i očekuje se da među njima budu pronađeni počinioci, kazao je ministar i dodao da će sutra imati više podataka o napadu na pekaru "Evropa" u Novom Sadu.

"Ja sam uveren da će policija u Novom Sadu brzo otkriti počinioce. Gotovo sva dela su rasvetljena i sva ona koja nisu biće rasvetljena u narednim danima", ocenio je Stefanović.

Medjutim, istovremeno predsednik skupštinskog odbora za KIM naprednjak Milovan Drecun saopštava drugačiji stav:

“Mislim da bez izvinjenja Tirane za ovo što se desilo na utakmici, ovo gotovo da i nije pravi trenutak da bilo šta razgovaramo sa Albanijom.”

Jovan Komšić, politikolog iz Novog Sada smatra da je dobra vest da će do susreta ipak ubrzo doći.

„Ovaj medjukorak, ukoliko nije prekidanje nego medjukorak koji podrazumeva razgovor i saradnju samo koju nedelju docnije da bi se stabilizovala situacija u jednoj ili drugoj državi, ja mislim da može biti produktivan. Da se saradnja spasi u jednoj bitno drugačijoj političkoj situaciji i bez ovih nacionalističkih psihoza i podsećanja na konfrontacije iz 90-ih.“

Najnovija vest iz Novog Sada je da je demolirana još jedna pekara, ovoga puta vlasnika srpske nacionalnosti, moramo to reći, kad je opet postala važna takva identifikacija. Počinilac ima 21 godinu i priveden je u policiju.

U medjuvremenu, policija privodi i druge osumnjičene za napad na nekoliko ugostiteljskih objekata albanskie nacionalnosti o čemu javlja iz Novog Sada Norbert Šinković:

„U toku noći između nedelje i ponedeljka i u ponedeljak ujutro primećeni su pripadnici Žandarmerije i policije ispred pojedinih pekara u Novom Sadu. Neki ugostiteljski objekti su privremeno zatvoreni.

Napad na pet ugostiteljskih objekata u Novom Sadu, na tri pekare u Vršcu, na po jedan objekat u Staroj Pazovi i Bečeju i na subotičku džamiju – to je trenutni bilans divljanja nacionalista u Vojvodini nakon prekinute utakmice Srbija – Albanija. Policija u međuvremenu nastavlja sa privođenjem osumnjičenih za ove napade. Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ najavila je antifašistički skup za 23. oktobar.”

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i načelnik Policijske uprave u tom gradu Siniša Radaković razgovarali su sa vlasnicima lokala koji su proteklih dana bili na meti napada. Gradonačelnik Vučević je poručio:

“Država Srbija je jača od svih huligana i ja sam ubedjen da će oni koji su bacili ljagu na naš grad i na našu državu biti procesuirani.”

Oni koji pamte 90-te godine i divljanje nacionalista koja su počela na sportiskim stadionima, znaju da se to dogadjalo pod dirigentskom palicom državnih centara, ali ta pažljivo kreirana atmosfera mržnje, bila je u funkciji pripreme budućeg rata. Danas je Balkan daleko od tog vremena, pa ipak, otkud te zlokobne asocijacije?

„Ja mislim da je ovo samo jedan medjukorak u jednoj negativnoj spirali koja se ponovo naginje nad regionom a koja je započeta konfrontacijom ideoloških projekata velikih nacija i država. Ponavljaju se 90-te godine u regionu na sportskim terenima kao neka vrsta pokazne vežbe šta može biti sa Srbijom ako ne bude u odgovarajućem ansamblu u regionu ... A onda je, naravno, iz boce pokuljao taj negativni duh, psihoza koja zagadjuje politički, vrednosni, javnomnjenski prostor i jedne i druge države“ kaže Komšić.

Podsećamo šta je premijer Vučić rekao nakon prekida utakmice pošto je u stadion doletela mapa velike Albanije.

“Želeli su da zgaze naš ponos, ali smo sačuvali obraz i bandi lažnih albanskih zvaničnika koji su bili u svečanoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih.”

Kako smo to sačuvali obraz, kada su više od pola sata, navijači skandirali: "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji." "Ubij Hrvata, da Šiptar nema brata!!!!"

Aleksandar Vučić je nekoliko puta ponovio, upotrebljavajući poznati vokabular prejakih reči, da Srbija ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod.

Ta poruka o ponižavanju Srbije ponavljana je sve vreme od prekida utakmice a da istovremeno nije osudjeno šovnističko, uvredljivo antialbansko skandiranje navijača sve do pojavljivanja drona sa mapom velike Albanije iznad stadiona. Ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić u čijem su prisustvu izvikivane parole mržnje, nije se na njih osvrnuo u saopštenju koje je prosledjeno iz njegovog kabineta i u kome, izmedju ostalog, piše:“ Nakon atentata na uspostavljanje prijateljstva izmedju Srbije i Albanije, očigledno je da će Albaniji biti potrebne decenije, ako ne i vekovi, da postane normalna država bez mržnje prema Srbima.“

Sa druge strane, iz Tirane nije stigla osuda mape velike Albanije niti je pkazan ijedan znak razumevanja za ono što je u Srbiji doživljeno kao ozbiljna politička provokacija.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Aleksandar Popov, direktor novosadskog Centra za regionalizam smatra da za nacionalistička divljanja, i to ne samo u Srbiji, odgovornost snose rukovodstva obe države.

„Sa jedne strane su srpski političari izjavljivali da je to pokušaj da se ponizi srpska država a sa albanske strane je rečeno da je uzrok svemu to kako su se ponašali srpski navijači i naravno onda je krenula lavina. Ja mislim da je vlast trebalo da kaže punu istinu i to da se osudi i pogrdno skandiranje na račun pripadnika drugih nacija čime se izaziva medjunacionalna mržnja , kao i incident sa onom krpom, mapom velike Albanije. I da su obe strane tog slučaja na stadionu razjašnjene, ja mislim da se ne bi dao alibi za odmazdu i sa jedne i sa druge strane.“

Ulje na vatru je dolila tviter prepiska dva premijera o tome da li je projekat velike Albanije samo noćna mora Srbije kako je napisao albanski premijer Rama ili celog regiona, odnosno čovečanstva kako je odvratio premijer Vučić. Tema koja je najmanje tviteraška a pogotovo kada se o njoj preganjaju dva zvaničnika. Još nisu i neće dugo biti zalečene rane nakon pokušaja u 90-im da se iscrtaju granice mapa velikih država na Balkanu , da bi se o njima tako piskaralo. Ali i da bi se ignorisalo slanje mape velike Albanije u susedstvo.

XS
SM
MD
LG