Dostupni linkovi

Vojvodina: Nastavljeni napadi na Albance, država obećala zaštitu


U Vojvodini su nastavljeni napadi na ugostiteljske objekte, čiji su vlasnici albanske nacionalnosti. Nakon incidenata na utakmici Srbija - Albanija, u više gradova u protekla dva dana zapaljeno je, demolirano i kamenovano sedam lokala i pekara, dok je na jednu bačena bomba. Povređenih nije bilo, a iz policije navode da je privedena jedna osoba i da rade na identifikaciji ostalih napadača koji će, kako kažu, biti najstrožije kažnjeni. Napade su osudili predstavnici pokrajinskih i gradskih vlasti, političke stranke i brojne nevladine organizacije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da imovina svih građana Srbije mora biti zaštićena i da će nadležni organi "oštro reagovati" na niz napada na lokale Albanaca u Vojvodini. Premijer je, govoreći o Albancima čije su pekare napadnute, istakao da su to građani Srbije koji "rade i redovno plaćaju porez, i mi ćemo im garantovati punu sigurnost".

"Pozivamo sve da nikakve akte protiv njih ne čine jer to su kriminalni akti i država će reagovati tako što će zaštititi svoje građane", rekao je on.

U petak je saopšteno i da će Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove održati u utorak 21. oktobra, u Novom Sadu, sednicu o stanju u Vojvodini i napadima na pekare Albanaca.

U Novom Sadu je izgorela pekara "As Pek" i kamenovane pekara "Evropa", „Vojvođanka“ i lokal "Baš ćevap", na pekaru u Staroj Pazovi bačena je bomba, dok u Somboru je spaljena pekara “ Dva brata”. Kako prenosi portal eVršac.rs nepoznati počinioci noćas su kamenicama polupali izloge, rashladne vitrine i reklame na tri pekare u Vršcu čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalnosti.

Vlasnik pekare „Evropa“ u Novom Sadu Bajram Temaj kaže za RSE da su napadači razbili stakla na ulazu u pekaru u kojoj su osim radnica bili i kupci.

„Kamenovali su ulaz, staklo je puklo, baš sam bio iznenađen. Ja sam ranije tražio zaštitu od policije, da obezbede moje lokale, ali su mi rekli da nemaju dovoljan broj policajaca, pa ne mogu da mi izađu u susret. Rekli su da će možda patrola naići u toku noći“, ističe Temaj.

Brat vlasnika novosadske pekare „Vojvođanka“ koji zbog straha nije hteo da se predstavi, kaže da uprkos napadu oni nastave da rade.

„Ovo se prvi put desilo za ovih dvadeset godina otkad radimo. Bila je policija, sačinili su zapisnik, rade svoj posao”, naveo je on.

Suvlasnik somborske pekare Stipan Karhani nakon napada rekao je medijima da ovo nije prvi put da su na meti kriminalaca.

„U šoku smo, u velikom smo strahu, strahujemo za naše živote, baš smo u šoku“, rekao je on.

Ministrastvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija privela jednu osobu zbog napada i da intenzivno radi na identifikaciji ostalih napadača. Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić kaže da će policija zaštiti građane.

„Činimo sve da se ovakvi i slični napadi spreče. Država neće tolerisati širenje verske i nacionalne mržnje i svi koji se odluče da na neprimeren način unište imovinu u vlasništvu Albanaca biće najstrože kažnjeni“, rekao je zvaničnik policije.

Napade na objekte osudili su zvaničnici Sombora i Novog Sada, kao i predstavnici pokrajinskih vlasti. Zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana Eva Vukašinović posetila je pekaru „Evropa“. Ona u izjavi za RSE kaže da je neophodna hitna i efikasna reakcija vlasti.

“Moramo shvatiti da svaki građanin zaslužuje zaštitu u ovoj državi bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ovo nije prvi put da se tako nešto dešava u Vojvodini. Mogli smo već nešto naučiti od toga. To što bilo ko maltretira građane i njihovu imovinu zaslužuje oštru reakciju i osudu države“, isitiče Vukašinović.

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je ministra policije Nebojšu Stefanovića da osigura efikasniji rad MUP-a kada je reč o zaštiti prava svih građana Srbije.

Ovo nije prvi put da su na meti vandala i kriminalnih grupa objekti u vlastništvu građana albanske nacionalosti. 2004. godine kao rekacija na talas nasilja nad građanima srpske nacionalnosti na Kosovu, u Srbiji su u nekoliko gradova izbili protesti, u Nišu i Beogradu zapaljene su džamije. 2008. godine nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost demoliran je glavni grad, a nacionalisti su pozvali građane da bojkotuju pekare.

Mirovna aktivistkinja iz Sombora Manda Prišing kaže da su napadi na objekte samo rezultat netrpeljivosti koja je sistemski negovana još od kraja osamdesetih.

“Sve dok se manipuliše tim nečim, a to je poželjno… kad kažemo nacionalizam, a kod nas u Srbiji često i sociolozi kažu da je to pozitivan termin, ja tu odmah imam problem. Kod nas nacionalizam nije pripadanje jednoj državi, nego je to: ja sam Srbin, ja sam veliki Hrvat, ja sam veliki Albanac. Nacionalnost i biti veliki Srbin i biti veliki Albanac je kod nas poželjno”, kategorična je Prišing.

Napade su osudile i političke stranke, DS, LDP, SPO i PS, a u zahtevu državi da zaštiti sve građane, te da odmah prestane sejanje straha u Vojvodini, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da će „ako policija nije u stanju da ovo zaustavi - ligaši čuvati svoje komšije“.

Islamska zajednica Srbije najoštrije je osudila napade na imovinu muslimana u više gradova Vojvodine.

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ je u svom saopštenju osudila napade i navela da nasilje, ukoliko se ne zaustavi i ukoliko se ne kazne počinioci, može imati veoma teške posledice i po ukupne međunacionalne odnose u Vojvodini, a posledično i na bezbednost svih njenih građana.

I broje druge organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtevaju hitnu i sveobuhvatnu reakciju policije, tužilaštva i sudstva.

„Ovi napadi ne smeju ostati okarakterisani kao izdvojeni incidenti, već se moraju tretirati kao napadi motivisani mržnjom prema određenoj društvenoj grupi. Obaveza je institucija države Srbije da garantuju sigurnost svih građana i njihove imovine bez bilo kakve diskriminacije“, navodi se u saopštenju više nevladinih organizacija.

„Nadam se da će državni organi zaštiti ljude“, prokomentarisao je jedan mladić iz Novog Sada.

XS
SM
MD
LG