Dostupni linkovi

Na Kosovu prekinutu utakmicu smatraju pobedom albanske reprezentacije


Sportski komentatori na Kosovu razočarani su što je tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije politika umešala prste i tako sportu izgubila svrhu, a navijači pak ono što se desilo u utorak uveče doživljavaju kao pobedu. Za njih je i poseban trenutak bio kada se nad stadionom u Beogradu zavijorila albanska zastava.

Povodom utakmice Srbije i Albanije na Kosovu se slavilo do ranih jutarnjih sati, a slavlje je nastavljeno i u sredu. Učenici u Prištini su se umesto u škole uputili na ulice.

Slavlja je bilo i u Tirani, a nekoliko hiljada građana u ranim jutarnjim satima u sredu okupilo se ispred Aerodroma Majke Tereze kako bi dočekali reprezentaciju.

Kapiten Lorik Cana pred navijačima je kazao da je ponosan ekipom, ali i da je nacionalna reprezentacija na stadionu bila napadnuta i od strane bezbednosnih snaga.

„Verujem da smo pokazali, ne samo susedima, nego svima kako je to kad je ekipa ujedinjena i kako treba igrati uzdignute glave i s ponosom“, kazao je Cana.

Navijači Albanije na ulicama Tirane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Iako utakmica Srbije i Albanije nakon incidenta na stadionu u utorak uveče nije nastavljena, Kosovari su ovakav kraj doživeli kao pobedu albanske nacionalne reprezentacije, a u kojoj je devet igrača sa Kosova.

Završnu reč o događaju daće disciplinska komisija UEFA-e. Navijači na Kosovu se nadaju da će se Fudbalski savez Srbije biti kažnjen zbog loše organizacije utakmice i nedostatka bezbednosti na terenu, te da Albancima trebaju pripasti tri poena.

Rron Berisha iz Prištine kaže da je meč bio poseban doživljaj za sve albanske navijače.

„Zadovoljni smo, ovo je nezaboravni osećaj. Ovo je sve, ne samo fudbalska utakmica. Ova noć se nikada neće zaboraviti“, kazao je Berisha.

S obzirom da je Fudbalski savez Srbije zabranio da na utakmici budu prisutni navijači Albanije, vijorenje crveno-crne zastave nad stadionom u Beogradu za većinu navijača Albanije u Prištini bilo je veoma emotivno.

Hysen Durmishi iz Prištine kaže da navijači nacionalnog tima očekuju da će UEFA na kraju odlučiti u korist Albanije.

„Utakmica je bila, očekivano, i više od utakmice. Prekinuta je, ali za mene, Lila i Xhaka su dva heroja nacionalnog tima, zajedno sa svim ostalim igračima koji su preživeli haos na terenu, nakon eskalacije situacije. Na osnovu onoga što smo videli, Albanija će biti pobednik, dobiće tri poena zato što je organizator zakazao“, kaže Durmishi.

Arbnor Morina, fudbalski trener i sportski analitičar, u razgovoru za RSE ističe da je pred UEFA-om mnogo posla.

„Po svim pravilima, ako dođe do prekida utakmice, ako izađu navijači na teren, ako ima gađanja, zviždanja, onda organizator snosi sve posledice. Isto tako ne može biti političkih parola na stadionima, niti verskog ili rasnog navijanja, jer je to zabranjeno, ali, po svemu onome što se videlo na stadionu, mislim da će UEFA imati mnogo posla i mislm da ima dosta argumenata da reši ovaj slučaj u korist reprezentacije Albanije. Trebamo biti realni i znati da se reprezentaciji Srbije dešavaju ovakve stvari unazad godinu dve i oni su pod nekom specijalnom prismotrom“, konstatuje Morina.

Morina dodaje da tenzije oko ove utakmice traju već nekih 15 dana, od kada je saopšteno da albanski navijači ne mogu da prisustvuju ovom meču, što je, dodaje, nakon onoga što se desilo to bila i dobra odluka.

On je ipak mišljenja da Srbija u mnogo čemu meša politiku, a to je najmanje potrebno sportu iz veoma prostog razloga:

„I s jedne i s druge strane negde oko 50-60 posto su mladi koji se bave kulturom, sportom, književnošću... Ako tu počnu da se zabranjuju zastave ili himne, onda čemu služi sport? Igraće se i utakmica u Albaniji i biće zastave Srbije, i to nije nikakav problem. To je na kraju krajeva i zahtev UEFA-e. ..i dan danas mislim da su političke tenzije među određenim republikama dosta velike...Ako srpske vlasti misle da je taj helikopter sa albanskom zastavom provokacija, šta mislite, kako su se osećali Albanci koji su gledali utakmicu i videli transparent sa natpisom „Gračanica“ na stadionu JNA? Ako nisu mogli da idu građani Kosova, građani Makedonije da gledaju utakmicu, kako su onda otišli građani Gračanice, kako su istakli taj transparent na tribinama? Znači neko može tako nešto da uradi neko ne može. Sada mogu svi da govore da je to bilo nešto politički, ali ja mislim da je i ovde politika umešala prste i da je sport izgubio svrhu tokom sinoćne utakmice“, zaključuje Morina.

XS
SM
MD
LG