Dostupni linkovi

Obama: Potcijenili smo opasnosti od islamističke pobune u Siriji


Barack Obama
Barack Obama

Američke službe potcjenile su prijetnju islamističkih militanata u Siriji, ali smo precjenili i sposobnost i volju iračkiih snaga koje je obučavala američka vojska da se suprostave džihadistima, izjavio je u intervju za televiziju CBS američki predsjednik Barack Obama.

Predsjednik Barack Obama je priznao da su američke agencije potcijenile opasnosti od islamističke pobune u Siriji. U intervjuu za jednu od najgledanijih američkih emisija 60 minuta, on je rekao da je al-Qaida bila potučena u Iraku od strane američkih snaga, ali da su potom iskoristili vakum u susjednoj Siriji kako bi uspostavili Islamsku državu Sirije i Levanta, iz koje je proizašla kasnije nazvana militantna Islamska država.

"Tokom posljednjih nekoliko godina, u kaosu građanskog rata u Siriji, gdje postoje ogromni djelovi zemlje s potpunim bezvlašćem, pojavili su se bivši borci Al Qaide, pregrupirali, te iskoristili taj kaos", kazao je američki predsjednik.

Obama je dodao da su džihadisti u svoje redove uključili i ostatke nekadašnje vojske Sadama Huseina u Iraku.

I dok se s jedne strane oceana odvijao intervju sa šefom Bijele kuće, u Iraku zapadno od glavnoga grada vodile su se snažne borbe.

BBC izvještava da su pobunjenici na manje od 10 kilometara od Bagdada. No, zračni udari ipak su pomogli iračkoj vojsci da odbaci napad džihadista na Falluju, strateški grad 40 kilomeara udaljen od Bagdada.

Tokom vikenda nastavljeni su zračni udari SAD i kolacijskih partnera na rafinerije nafte u Siriji koji su pod kontrolom militanata i na njihove zapovjedne centre.

Kako agencija AP prenosi, svjedoci tvrde da se plamen koji se uzdizao iznad jedne od rafinerija bio visok više od 60 metara i moglo ga se vidjeti s turske strane granice.

Britanski Opservatorij za ljudska prava saopćio je da su koalicijske snage tokom noći gađale pozicije militanata, između ostalih u Alepu i Raki. Organizacija ističe da ima poginulih, ali ne saopćava njihov broj.

Najžešće borbe vode se u opkoljenom kurdskom gradu Kobane na granici Sirije sa Turskom.

Kurdski borci se suprostavljaju militantima, ali grad je napustilo oko 140.000 civila koji bježe prema Turskoj.

XS
SM
MD
LG