Dostupni linkovi

Tužitelj u završnim riječima: Karadžić je mafijaš i lažljivac


Radovan Karadžić u sudnici, foto iz arhive
Radovan Karadžić u sudnici, foto iz arhive

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju počele su završne riječi strana u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Završne riječi trajati će do ovog četvrtka, a jednodnevna replika održati će se idući tjedan – nakon čega će završiti višegodišnje prvostupanjsko suđenje - za genocid u više općina na početku rata u Bosni i Hercegovini (1992.godine), teror nad Sarajlijama (1992-1995), genocid u Srebrenici (1995.godine) te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1995.godine).

Haški tužitelj Alan Tieger podsjetio je na sistematski progon Bošnjaka i Hrvata, koji je dosegnuo u više općina 1992.godine razmjere genocida. Zločini su se prema stavu optužbe – dogodili i sproveli organizirano, a prebacivanje odgovornosti „na grupe van kontrole“ Tieger je nazvao – lažnim tvrdnjama.

On je ustao pred njima i prijetio im prstom, govoreći da idu u istrebljenje. Karadžić sada pokušava sebe oslikati kao jednog vizionara dobre volje, koji je jednostavno predviđao grozna vremena koja dolaze. Ali Karadžić nije ovdje građevinski inspektor koji dolazi i nekome kaže – nemojte graditi na ovom terenu jer je nestabilan. Ne, ne – on je mafijaš koji dođe i kaže – nemoj tu graditi ili ću ja biti prisiljen to srušiti.“, odbacio je Tieger opravdanja optuženog za prijetnju koja je, prilikom izvršavanja, dovela do gotovo 100 tisuća ubijenih u BiH (podaci IDC-a, Bosanska knjiga mrtvih).

Tiger je naveo kako je Karadžić bio poznat kao lažac i među međunarodnim predstavnicima koji su pokušavali zaustaviti rat. A kao i za vrijeme rata – Karadžić se i u sudnici skrivao iza srpskog naroda, pokušavajući napraviti reviziju onog što se dogodilo.

Neuvjerljivom obranom sugerira se da su ovo bile legitimne vojne operacije u kojima je došlo do legitimne štete. Ali to uopće ne stoji. Kada su počele istrage 1998.godine Karadžić je izdaleka nadgledao sistematsko uklanjanje dokumenata koje je ova ustanova tražila.“, osvrnuo se tužitelj na poricanje optuženog.

Kako bi se pokazala zapovjedna odgovornost nad akcijama srpskih snaga podsjećeno je kako su one bile u potpunom skladu s planom poznatom kao Varijanta A i B, koje predviđaju preuzimanje općina u kojima je srpsko stanovništvo bilo u većini, odnosno u manjini, a koje je Karadžić 1992.godine uputio lokalnim vođama Srpske demokratske stranke, SDS-a.

VIDEO: Završne riječi optužbe

Ubijene i zatočene tisuće

Tijekom završnih riječi o suradnji dobrovoljačkih srpskih snaga s vojskom i policijom prilikom progona građana nesrpske nacionalnosti – podsjećeno je i na užase u logorima u koje je zatočavano na tisuće civila.

Užasne patnje koje su pretrpjeli preživjeli ostavili su teške posljedice na Bošnjake i bosanske Hrvate pa su prema tužiteljstvu logori bili još jedan element u pokušaju da ih se uništi kao grupe, što ide u prilog optužbi za genocid.

Osiguranje su vršili Vojska Republike Srpske (VRS) i Teritorijalna obrana, a po ovlašćenjima Kriznog štaba. Opisuje se da je na tisuće zatočenika tamo živjelo u užasnim uslovima, da su gladovali, bili saslušavani i redovno premlaćivani, nekad i do smrti. Zatvorenici su svake sekunde strahovali od smrti jer nikada nisu znali koga će prozvati pa da se taj nikada ne vrati.“, opisivao je izvedene dokaze i iskaze svjedoka tužitelj Tieger.

Prema optužbi optuženi je suodgovoran i za „stvaranje nepodnošljivih uvjeta“ za stanovnike zaštićenih UN-ovih zona Žepe i Srebrenice te njihovo zauzimanje koje je rezultiralo genocidom 1995.godine – budući da se i osobno hvalio da je „potpisao da se (tamo) ide“ Direktivom 7.

U svom završnom podnesku haško tužiteljstvo je naznačilo kako će zatražiti doživotan zatvor za Karadžića.

VIDEO:

Optuženi će iznijeti svoje završne riječi ovaj tjedan nakon što svoje izlaganje dovrši optužba.

Nakon dovršetka završnih riječi tročlano sudsko vijeće će se povući kako bi donijelo prvostupanjsku presudu, a koja se očekuje polovicom iduće godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG