Dostupni linkovi

"Neću pjevati za okupatora": Rastanak ukrajinske pjevačice sa Rusijom


Anastasia Prihodko
Anastasia Prihodko

Pišu: Dmitry Volchek i Claire Bigg (priredila: Mirjana Rakela)

Ukrajinska pjevačica Anastasia Prykhodko (Prikhodko) predstavljala je Rusiju na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 2009. Izvodila je pjesmu "Mamo", ljubavnu baladu koju je pjevala na ruskom i ukrajinskom.

Uoči Eurosonga Anastasia, čiji je otac etnički Rus, toplo je govorila o "duhovnim i povijesnim vezama" između dva naroda, ističući da bi bio "grijeh" ignorirati tu posebnu vezu.

Pet godina kasnije, kada je počeo sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine, ta - nekad neraskidiva veza - je pokidana. Ali, i osobni odnos pjevačice s Rusijom, također, je narušen.

Njezin strastveni proukrajinski stav donio joj je niz klevetničih kampanji u ruskim medijima, koji su je proglasili jednom od najvećih neprijatelja zemlje.

Prošlog mjeseca, ova 27-ogodišnjakinja je rekla da više nikada neće pjevati u Rusiji.

Sa probe na Eurosongu 2009.
Sa probe na Eurosongu 2009.

"Zašto bih trebala ići tamo?", rekla je Radiju Slobodna Europa. "Već sam rekla da smatram da je pjevanje za okupatora - izdaja. Svom stavu ostajem vjerna. Zauvijek", poručila je.

Ne "ruskoj zvijezdi"

Prykhodko je stanovnica Kijeva. Postala je popularna nakon pobjede na ruskom takmičenju talenata Star Factory 2007. godine. Sve do proevropskih prosvjeda koji su potresli glavni grad Ukrajine prošle jeseni, Anastasia je bila popularna u Rusiji i vrlo cijenjena gošća na ruskoj televiziji.

No, njena podrška suverenitetu Ukrajine dovela je do spektakularnog razlaza s Rusijom.

"Prvi put sam pokazala svoj politički stav kada sam pjevala na Majdanu 14. decembra", kaže ona. "U to vrijeme, Viktor Janukovič je još uvijek bio predsjednik, a mi smo riskirali da izgubimo sve. Ali za nas, budućnost naše zemlje bila je važnija od naše osobne budućnosti."

Anastasia Prykhodko pozira sa ukrajinskim vojnicima
Anastasia Prykhodko pozira sa ukrajinskim vojnicima

U posljednjih nekoliko tjedana je nastupala za ukrajinske vojnike i stanovnike desetak gradova na istoku zemlje. Anastasia je 20. rujna predstavila novu domoljubnu pjesmu pod nazivom "Heroji ne umiru". Na pozornici se pojavila u u haljini ukrašenoj tradicionalnim ukrajinskim vezom.

Pjevačica oštrog jezika, također, vodi aktivnu kampanju protiv separatista na svom Twitteru, a na profil je postavila fotografiju na kojoj se poigrava s nožem i pozira s teško naoružanim ukrajinskim vojnicima.

Rusi joj poručuju da je nazahvalna, a ona odgovara da svoju slavu isključivo duguje svojoj majci i bivšem producentu, rođenom Gruzijcu Konstantinu Meladzeu.

"Nije Rusija ta koja mi je dala glas i talent", tvrdi Anastasia. "Majka mi je dala sve ovo. Meladze, koji živi u Ukrajini, me je otkrio. Činjenica da sam završila u ruskom Star Factory natječaju bio je prst sudbine."

"Prijatelji hunte"

Prykhodko podupire nedavnu odluku Ukrajine da blokira ruske televizijske kanale koje i ona optužuje za širenje "laži, mržnje i gluposti" preko svojih kabelskih mreža.

Posljednjega dana augusta, NTV kanal, koji je pod kontrolom Kremlja, emitirao je informativnu emisiju u kojoj je Anastasiu opisao kao ruskog mrzitelja. Program pod nazivom "17 prijatelja hunte" - kako ruski mediji opisuju novu prozapadnu vlast u Ukrajini - pjevačica se našla na listi prozvanih zajedno s još nekoliko istaknutih ruskih umjetnika i javnih osoba koji su kritizirali ruske akcije u Ukrajini.

U programu se prikazuje Anastasijina ruska baka, koja kroz suze priča kako je pjevačica sramota za cijelu obitelj. "Mislim da je smiješno gledati tu ludost ruskih medije", kaže Prihodko i dodaje: "I samo ime programa je smiješno".

Iosif Kobzon
Iosif Kobzon

Ruski pjevač Iosif Kobzon, ikona iz sovjetskog doba, inače poznat po svojoj odanosti Kremlju, također, oštro proziva ukrajinsku kolegicu. Njen nastup na Eurosongu 2009. ocijenio je "sramotnim", te rekao da je ona jedna "obična netalentirana uličarka koja psuje kao prostitutka", a po Rusiji pljuje po nalogu svoga "gospodara". No, tko je taj "gospodar" - nije pojasnio.

Anastazija mu je uzvratila i rekla da je Kobzon primjer "umjetničke bespomoćnosti", te je pozvala na rušenje njegovog spomenika u Donjecku.

"Čovjek ne može uvrijediti bolesne ljude", zaključila je ona. "Nadam se da će se ti ljudi na kraju oporaviti. Važno je pronaći dobrog liječnika. Nažalost, takav se liječnik neće uskoro pojaviti u Rusiji."

XS
SM
MD
LG