Dostupni linkovi

Kosovo: Raste broj učenika koji napuštaju školu


Kosovo, ilustrativna fotografija
Kosovo, ilustrativna fotografija

Poslednjih godina na Kosovu se sve više povećava broj učenika koji napuštaju škole. To je posebno uočljivo kod srednjoškolaca, pogotovo kod muškaraca.

Primera radi, tokom školske 2002/2003 godine, školu je napustilo 1.544 učenika, a tokom 2011/2012 godine, ta cifra je porasla na 2.642.

Napuštanje škole je zabrinjavajuće, kažu zvaničnici i predstavnici obrazovanog sindikata.

Više od 70 posto učenika koji napuštaju srednju školu na Kosovu su muškarci.

Zvaničnici Ministarstva za obrazovanje potvrđuju da je ova pojava uočljiva, ali dodaju i evidencija onih koji napuštaju školu nije kvalitetno vođena.

Alush Istogu, direktor preuniverzitetskog odeljenja u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i tehnologiju, kaže da je formiran i Nacionalni savet sa sprečavanje napuštanja škole.

„Radimo na tome da se tačan broj ovakvih slučajeva utvrdi, zato što ima dosta primera da je dete otišlo u inostranstvu, ali bez dokaza. Škola ne može da izbriše sa svog spiska te učenike“, kaže on.

Predstavnici iz sindikata za obrazovanje kažu da su teški socio-ekonomski uslovi i migracija glavni razlozi zašto se odustaje od škole.

Dukagjin Pupovci, rukovodilac Centra za obrazovanje na Kosovu, kaže da su zbog teških uslova, muška deca „obavezna“ da napuste školu i da rade kako bi finansijski podržala svoje porodice.

„Ova situacija će pratiti Kosovo još dugo, a to je zbog teške ekonomske situacije. Ipak, raduje me da ova pojava nije toliko zastupljena među devojčicama, bilo zbog patrijahalnog vaspitanja ili zbog ranih brakova“, kaže Pupovci.

Na osnovu zvaničnih podataka, na Kosovu je 32 posto stanovništva starosti od 15-24 godina bez posla, a više od trećine stanovništva te dobi tokom 2012. je bilo bez obrazovanja, posla ili nekog treninga.

I Rrahman Jasharaj, rukovodilac Ujedinjenih sindikata za obrazovanje, nauku i tehnologiju, smatra da je visok stepen nezaposlenosti glavni razlog zašto se napušta škola.

„Pojedini učenici srednje škole ponekad smatraju da je ’interesantnije’ da se nečim zanimaju, kao što je prodaja cigareta i sl, a to se treba sprečiti“, kaže Jasharaj.

Inače, školu napuštaju i osnovci, ali je taj broj u padu. Tako je 2002/2003 osnovnu školu napustilo 5.682 đaka, a deset godina kasnije 1.339.

XS
SM
MD
LG